Anlaştılar, sözleşmede Türkiye maddesi dikkat çekti

Almanya'da aylardır kurulamayan koalisyon hükümeti için yapılan ön görüşmelerde Türkiye şartı da anlaşma maddeleri arasına kondu. Buna göre Türkiye'ye vize serbestisi verilmesinin önüne geçilecek

Google Haberlere Abone ol
Anlaştılar, sözleşmede Türkiye maddesi dikkat çekti

Sonhaberler | Haber Merkezi

Almanya'da uzun süredir kurulamayan koalisyon hükümeti için ön görüşmeler başladı. Görüşmelerde en dikkat çeken konu ise Türkiye ile ilgili madde oldu. 

Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) ile Sosyal Demokratlar (SPD) arasında beş gündür büyük koalisyon kurulması için sondaj görüşmeleri sürüyordu. Görüşmeler neticesinde ön sözleşme imzalandı.

Ön sözleşmede yeni hükümetin Türkiye politikası ayrı bir başlıkla yer alıyor. 26’ncı sayfada ‘Türkiye’ başlığıyla yer alan maddeye göre Türkiye’yle yeni fasıl açılmayacak ve açılan fasıl kapanmayacak. Türkiye’ye vize serbestisi verilmeyecek ve gümrük birliği genişletilmeyecek.

Ön sözleşme maddesinin Türkiye bölümü şöyle: Türkiye bizim için çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kötüleşti. Bu nedenle müzakerelerde bir fasıl kapatılmadığı gibi yeni bir fasıl açmayı da istemiyoruz. Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize liberalleşmesi olmayacak ve Gümrük Birliği genişletilmeyecek.

Yorumlar