ABD'den Maduro'nun generaline 'rüşvet'

ABD yönetimi, Maduro'nun generallerine darbecilerin saflarına geçmeleri karşılığında "yaptırımları kaldırma" rüşvetini veriyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Maduro'nun generaline 'rüşvet'

ABD'nin Venezuela'daki darbe girişimi başarısız oldu. Başarısız darbe girişiminden sonra Amerikan yönetimi Maduro yönetimine bağlı generalleri darbecilerin safına geçmeleri konusunda teşvik ediyor.

ABD yönetimi, geçen hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı gelerek muhalefet saflarına geçen eski Venezuela Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı General Cristopher Figuera'ya uygulanan yaptırımları kaldırdığını açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Venezuela'nın eski Ulusal İstihbarat  Servisi Başkanı Figuera'ya yönelik yaptırımları kaldırma kararını, bugün başkent  Washington'da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada duyurdu.

"Figuera'nın, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü destekleyen son hareketlerine bakarak, bugün ABD'nin Figuera'ya uyguladığı son yaptırımları kaldırdığını açıklıyorum." ifadelerini kullanan Pence, Venezuela ordu  mensuplarına da Figuera gibi Maduro rejimine karşı gelmeleri çağrısında bulundu.

ABD Hazine Bakanlığından da karara ilişkin yapılan açıklamada, "Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC),geçen hafta Maduro rejimiyle bağlarını kopararak, Venezuela anayasası ve Ulusal Meclisinin tarafına geçen Figuera'ya uygulanan yaptırımları kaldırmıştır." ifadelerine yer verildi.

OFAC, 15 Şubat'ta Venezuela devlet petrol şirketi PdVSA'nın (Petroleos  de Venezuela) Genel Müdürü, Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı ve Devlet Başkanı  Nicolas Maduro'nun Koruma Müdürünün de aralarından bulunduğu 5 Venezuelalı  yetkiliyi yaptırım listesine almıştı.

DARBECİ MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Öte yandna kendini geçici devlet başkanı ilan eden AN Başkanı Juan Guaido'nun 30 Nisan'da bir grup askerle başkent Caracas'ta başarısızlıkla sonuçlanan askeri ve sivil kalkışma denemesine katılanlar hakkında ülkede başlatılan yasal süreç ilerliyor.

Venezuela'da devlet nezdindeki yetkili yasama organı Kurucu Meclis (ANC), Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) olaylarda rol alan 7 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması isteğini birkaç saat içinde olumlu yanıtladı.

"Vatana ihanet, komplo, isyana teşvik, sivil isyana teşvik, suç işlemek için örgüt kurmak, yetki gasbı, kamuyu yasalara uymamaya teşvik etmek ve nefret suçu işlemek" ithamları yöneltilen milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıran ANC'nin TSJ'nin ihtiyaç duyduğu yargılama iznini de kısa süre içinde vermesi bekleniyor.

Çoğunluğu muhaliflerin elinde bulunan ve yetkisi olmayan AN'den ise karar tepki geldi.

AN'den yayımlanan yazılı açıklamada, kararın geçersiz olduğu öne sürüldü ve AN'nin, "devlet başkanlığı gasbını" sona erdirmek için çalışmaya devam edeceği belirtildi.

abd

Yorumlar