Avrupa Miras Günleri 3 etkinlikle kutlanıyor

Institut français İstanbul, Avrupa Miras Günlerini 3 etkinlikle kutluyor

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Miras Günleri 3 etkinlikle kutlanıyor

Institut français Türkiye tarafından düzenlenen "Avrupa Miras Günleri"nin açılışı Fransız Sarayı'nda yapıldı.

İstanbul'da gerçekleştirilecek Avrupa Miras Günleri'n kapsamında "Fransa Sarayı gezisi", "Alexandre Vallaury'nin, İstanbul mirası" sergisi ve "Pera Gezginleri" projesi olmak üzere üç etkinlik gerçekleştirilecek.

Beyoğlu'ndaki Fransa Sarayı'nda düzenlenen açılışta AA muhabirine açıklamada bulunan Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Avrupa Miras Günleri'nin 1984'ten beri kutladığını belirterek, "Fransa'da başlayıp birçok Avrupa ülkesine yayıldı. Bu sene 39.sunu kutluyoruz." dedi.

Bu yıl Fransa Sarayı'nın kapılarının 2 gün boyunca ziyaretçilere açılacağını aktaran Gauvin, "Böylece Türkiye'de Fransa Kültür Mirasını Türklere sunmuş oluyoruz. Pandemi süresinde böyle etkinlikler yapamamıştık. Bu yıl sarayın hem iç kısmını hem de bahçesini ziyaretçilerimize gezdireceğiz. Bu bizim için çok önemli çünkü bu saray Fransa ve Türkiye ilişkileri açısından çok sembolik bir mekan. Fransa bu mekanda yaklaşık 500 yıldır var. Fransa Sarayı 1847'de inşa edildi ve bugüne kadar 3 kez yeniden yapıldı. Herkesin 17-18 Eylül'de sarayı gezmesini tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Institut français İstanbul İletişim Sorumlusu Selin Şaşmaz Kalaycıoğlu da 17-18 Eylül'ün Avrupa'da "Kültürel Miras Günleri" olarak kutlandığına işaret ederek, "50'ye yakın ülkede bu günler kutlanacak. Biz de Institut français İstanbul olarak bu yıl 3 farklı proje geliştirdik. Tüm İstanbulluları etkinliklerimize bekliyoruz." İfadelerini kullandı.

"Alexandre Vallaury'nin, İstanbul Mirası" adlı sergiyle etkinlikte yer alan fotoğraf sanatçısı Bilal İmren, levanten mimar Vallaury'nin İstanbul'daki ikonik eserlerini fotoğrafladığını aktardı.

İmren, Vallaury'nin İstanbul ve Türkiye için çok önemli bir mimar ve sanatçı olduğunu dile getirerek, "İstanbul Arkeoloji Müzesi, Salt Galata, Pera Palas gibi pek çok önemli yapıda imzası bulunuyor. Sergide 27 fotoğraf yer alıyor. İstanbul'da herkesin dikkatini çeken bu değerli yapılarla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyen herkesi sergimize bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sergi, 23 Ekim'e kadar Fransız Kültür Merkezinde ziyaret edilebilecek.

Avrupa Miras Günleri kapsamında gerçekleşen bir diğer proje "Pera Gezginleri" ise Institut français Istanbul ile Radio France ortak yapımında hayata geçirildi. Pera semtinde bulunan 28 tarihi mekandan oluşan bir sesli parkur ile ziyaretçiler haritada bulunan mekanlar hakkında ünlü Frankofon ve Fransızlar tarafından seslendirilen metinleri dinleyerek Pera'da bulunan tarihi mirasın hikayesini ve özelliklerini keşfedecek.

Etkinliklere ilişkin detaylı bilgi için https://www.ifturquie.org/etkinlik-takvimi adresi ziyaret edilebilecek.

Yorumlar