Avrupa liderlerinden Merkel'e tebrik

BRÜKSEL (AA) - Almanya'da dün yapılan genel seçimin ardından Avrupa'daki liderler, partisi seçimden galip çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e tebrik mesajları yolladı.Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Merkel'e...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa liderlerinden Merkel'e tebrik

BRÜKSEL (AA) - Almanya'da dün yapılan genel seçimin ardından Avrupa'daki liderler, partisi seçimden galip çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e tebrik mesajları yolladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Merkel'e gönderdiği tebrik mektubunda, koalisyon görüşmelerinde şans diledi.

Juncker, "Sizin uzun yıllara dayanan Avrupa politikasına ilişkin tecrübeniz ve kişisel bilginiz, hem Almanya ve onun AB'deki komşuları hem de AB kuruluşları açısından çok büyük önem arz ediyor." ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, sosyal medya hesabından, "Tebrikler Angela Merkel. Almanya 'Avrupa ideolojisine' bağlı kalmaya devam edecek. Haydi şimdi Avrupa'yı reformdan geçirmek için birlikte çalışalım." mesajını paylaştı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Merkel'e gönderdiği tebrik telgrafında, "Almanlar, güçlü, birlik içinde, rekabetçi, sağlam ve müreffeh bir Avrupa'ya desteklerini bu seçim sonuçlarıyla bir kez daha göstermişlerdir." ifadesine yer verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sosyal medya hesabı üzerinden, "Angela Merkel'i tebrik etmek için kendisi aradım. Avrupa ve ülkelerimiz için iş birliğimizi kararlılıkla sürdürüyoruz." paylaşımında bulundu.

- "Alarma geçme zamanı geldi"

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders ise, Merkel'i tebrikten ziyade seçimler sonucu aşırı sağcı partinin meclise girmesine odaklanarak, "Alarma geçme zamanı geldi. Birkaç ülkede aşırı sağcıların güçlendiğini gördük." diye konuştu.

Reynders, Avrupa'da ekonomi, göç, savunma ve dış politika alanlarında ciddi reformlar yapılmaması durumunda aşırı sağ ve solun güçleneceği uyarısında bulundu.

Almanya'da dün yapılan genel seçimi, Almanya Başbakanı Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi önde tamamlamıştı.

Seçimde, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri toplam yüzde 33 oy alarak sandıktan birinci çıkarken, hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 20,5’te kalmıştı.

Aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi de yüzde 12,6 oy alarak ilk kez Federal Meclis'e girmişti. AfD oyunu artırırken, CDU/CSU ve SDP toplam yüzde 14'e varan kayıp yaşamıştı.







Yorumlar