Avrupa Birliği'nin yeni liderleri belirlendi

AB ülke liderleri, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanlığı'na Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in getirilmesi konusunda uzlaştı. Komisyon başkanlığını daha önce Jean Claude Juncker yürütüyordu

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği'nin yeni liderleri belirlendi

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, birliğin önde gelen liderlerinin belirlenmesi için bir araya geldi. Toplantıda AB Komisyon Başkanlığına Almanya'nın mevcut Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanlığına Charles Michel, AB Yüksek Temsilciğine Josep Borrell, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığına ise Christine Lagarde'ın atanması konusunda uzlaşıldı.

AB Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lüksemburglu Jean-Claude Juncker'in görev süresi ise 31 Ekim'de sona eriyor. Yeni başkan olması öngörülen Leyen'in 1 Kasım'da göreve başlaması bekleniyor.

AB Komisyonu Başkanlığına liderler tarafından aday gösterilen ilk kadın olan Leyen aynı zamanda Almanya'nın da ilk kadın Savunma Bakanı oldu. Leyen, Almanya Savunma Bakanlığı görevini 2013'ten bu yana yürütüyor. Belçika doğumlu 61 yaşındaki Leyen, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi olan Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) üyesi.

KONSEYE BELÇİKA BAŞBAKANI MICHEL

Liderler, AB Konseyi Başkanlığına da Belçika Başbakanı Michel'i önerdi. AB Konseyi başkanının görevleri arasında, toplantılara başkanlık etmek, toplantılarda raporlar sunmak, AB içinde mutabakat sağlanmasına yardımcı olmak ve AB'nin liderler seviyesinde dış temsilini yapmak yer alıyor.

Konsey başkanı 2,5 yıllığına seçilirken, görev süresi 1 kez uzatılabiliyor. Mevcut AB Konseyi Başkanı Polonyalı Donald Tusk'un, görevi 1 Aralık'ta devretmesi gerekiyor.

AB YÜKSEK TEMSİLCİLİĞİNE İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI BORRELL

İspanya Dışişleri Bakanı Borrell de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliğine aday gösterildi. Mevcut AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin görev süresi 31 Ekim 2019'da sona eriyor. Yüksek Temsilcinin de tıpkı AB Komisyonu Başkanı gibi AP üyelerinin çoğunluğunun onayını alması gerekiyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI'NA LAGARDE

Avrupa Birliği üyesi liderleri, ECB Başkanlığı için mevcut Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ı aday gösterdi. Diğer yandan Avrupa Parlamentosu (AP) başkanlığı için ise Sergei Stanishev'in ismi ön plana çıkarken, söz konusu pozisyona gelecek kişiyi Avrupa Parlamentosu üyeleri belirliyor.

Yorumlar