Filipinler, Hong Kong ve Çin'i tayfun vurdu

ABD'deki Florence Kasırgası günlerdir etkisini artırarak sürdürürken, büyük bir felaket haberi de Asya'dan geldi. Filipinler'de başlayan Mangkhut tayfunu, Hong Kong, Çin ve Vietnam'ı da vurdu. Filipinler'de 28 kişinin ölümüne sebep olan ve gücünden dolayı 'süper' ismiyle anılan tayfunun 5 milyon kişinin hayatını etkileyeceği düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Filipinler, Hong Kong ve Çin'i tayfun vurdu

Filipinler'in kuzey kıyılarını etkisi altına alan ve gücünden dolayı "süper" olarak adlandırılan Mangkhut tayfununda ölenlerin sayısı 28'e çıktı.

Emniyet Müdürü Oscar Albayalde, ülkeyi dün etkisi altına alan tayfundan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 28'e yükseldiğini bildirdi.

Ölenlerin çoğunun tayfunun sebep olduğu toprak kaymalarında yaşamını yitirdiğini belirten Abayalde, 100 binden fazla kişinin de güvenli yerlere tahliye edildiğini kaydetti.

Filipinler'de 250 bin kişinin tayfundan etkilendiği ifade edilirken 'süper' olarak nitelendirilen tayfundan toplamda 5 milyon kişinin etkileneceği ifade ediliyor.

Hızı 1070 kilometreye kadar ulaşan tayfunun Filipinler'deki etkisini yitirerek Çin'in güneyine ve Hong Kong'a doğru hareket ettiği aktarıldı.

Hawaii'deki Müşterek Tayfun Uyarı Merkezi, Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde ortaya çıkan tayfunun, kategori 5 kasırga gücündeki "süper tayfun"a dönüştüğünü duyurmuştu.

Filipinlerde etkili olan aşırı yağış ve fırtına, ağaçları ve sokak direklerini yerinden söktü. Luzon adasında 4 milyon kişiye elektrik verilemiyor. Luzon adasının kuzey kesiminde asker ve polis alarm durumuna geçirildi. Okullar kapanırken, buldozerlerin toprak kaymaları için hazır bekletildiği belirtiliyor. Saatte 205 ila 285 km hızla esen Mangkhut Tayfunu, yaklaşık 5 milyon kişinin hayatını tehdit ediyor.

Filipinler hava tahmincisi Rene Paciente, rüzgarın şiddetini ise şöyle anlattı:

Arabaları kaldırabilir. Rüzgara karşı duramazsınız. İnanılmaz derecede yıkıcı olabilir

Yorumlar