Brunei Sultanlığı ya da Darul Selam Devleti nerede

Brunei, Asya'nın güneyinde yer alan dünyanın en küçük devletlerinden birisidir.  Ülkenin resmi adı Brunei Barış Ülkesi Devleti'dir.  Ülkenin dili...

Google Haberlere Abone ol
Brunei Sultanlığı ya da Darul Selam Devleti nerede

Brunei, Asya'nın güneyinde yer alan dünyanın en küçük devletlerinden birisidir. 

Ülkenin resmi adı Brunei Barış Ülkesi Devleti'dir. 

Ülkenin dili Malayca'dır.

Başkenti Bandar Seri Begavan'dır.

Coğrafik olarak Malezya'nın doğusunda yer alan küçük bir ada ülkesidir. Tek komşusu Malezya'dır.

Ancak günyanın farklı ülkelerinde Brunei Sultanlığı ya da Brunei Darul Selam ya da Daru's Selam Devleti olarak da anılır. 

Brunei'nin özelliği dünyanın en küçük devletlerinden biri olmasına karşın, nüfus oranına göre, dünyanın en zengin ikinci ülkesi olmasıdır.

Nüfus oranına göre dünyanın en zengin ülkesi Katar olarak kabul edilir. İkincisi ise Brunei. Burada ölçü alınar nokta ise kişi başına düşen milli gelirdir.

Brunei'de kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 50 bin dolardır.

Brunei nüfusu ise 2009 yılında yapılan son sayımlara göre yaklaşık 390 bin civarındadır.

Brunei, aslında Malezya'nın küçük bir şehri olabilirdi; ancak ülkenin dünyanın en zengin doğalgaz ve petrol yataklarına sahip olması onun durumunu değiştiriyor. Yüzyıllar boyunca İngilizler'in sömürüsü altında kalan ülke, 1984 yılında bağımsız bir sultanlık oldu. İngilizler yönetimi devretti ancak ülkenin ekonomisi tamamen bir İngiliz şirketi olan Shell'in elinde. Çünkü bu ülkedeki petrol ve doğalgazı Shell petrol tarafından işletiliyor. 

Yorumlar