Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi tanıtım toplantısı

- CACCI Başkanı Inaishvili: - "Türkiye, yatırım fırsatları açısından bölgede en iyisini sunma potansiyeline sahip. Çünkü her ne kadar problemler, Suriye'deki savaş, ekonomik ve küresel meseleler olsa da Türkiye, kesintisiz bir şekilde iyi ekonomik göstergeleriyle hem bölgesinde hem de dünyada lider ülkelerden birisi olarak öne çıkıyor" - "(Türkiye'de) Ben herhangi bir risk görmüyorum. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, bütün bu (OHAL ve terör gibi) meseleleri çok etkin bir şekilde yönetme kapasitesine sahip" - TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: - "Türkiye'de bir risk yok. Tam tersine Türkiye, şu anda gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar açısından fırsatlar ülkesi"

Google Haberlere Abone ol
Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi tanıtım toplantısı

İSTANBUL (AA) - Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Başkanı Jemal Inaishvili, Türkiye'nin yatırım fırsatları açısından bölgede en iyisini sunma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Çünkü her ne kadar problemler, Suriye'deki savaş, ekonomik ve küresel meseleler olsa da Türkiye, kesintisiz bir şekilde iyi ekonomik göstergeleriyle hem bölgesinde hem de dünyada lider ülkelerden birisi olarak öne çıkıyor." dedi.

Inaishvili, kasım ayında İstanbul'da düzenlenmesi planlanan Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 1966 yılında kurulduklarını, o dönemde adres olarak Tayvan'ın seçildiğini, hala da Tayvan merkezli faaliyetlerini sürdürdüklerini bildirdi.

Inaishvili, "Üyemiz CCPIT'nin, Çin'in yarı devlet organizasyonu olduğunu söyleyebilirim. CCPIT'nin dış ilişkiler departmanı bizim üyemizdir ve gayet güzel ilişkilerimiz vardır." dedi.

Bangladeş'ten gelen yetkililerin planlama toplantısına katılmanın yanı sıra Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görmek için de burada bulunduğunu ifade eden Inaishvili, "Türkiye'deki yatırım ortamını ve fırsatını nasıl görüyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Sadece Asya Pasifik perspektifinden değil, Gürcistan perspektifinden de bakıyorum. Çünkü ben Gürcistan'dan geliyorum ve çok sık burada bulunuyorum. Bence Türkiye, yatırım fırsatları açısından bölgede en iyisini sunma potansiyeline sahip. Çünkü her ne kadar problemler, Suriye'deki savaş, ekonomik ve küresel meseleler olsa da Türkiye, kesintisiz bir şekilde iyi ekonomik göstergeleriyle hem bölgesinde hem de dünyada lider ülkelerden birisi olarak öne çıkıyor. Coğrafi lokasyonundan, nüfus artış hızından ötürü şüphesiz Türkiye'de büyük veya orta ölçekli şirketlerin yatırım yapması ve Türkiye'de temsil edilmeleri çok önemli."


- "Türkiye savunma ve ekonomide güçlü olmayı sürdürecek"


Jemal Inaishvili, Çin'in "Kuşak ve Yol" projesinin de ele alınacağını belirterek, bir gazetecinin, "Kasım ayında yapılması planlanıyor ama Türkiye'de de her an her şey değişebiliyor. Geçen yıl yaşanan darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar... Bu anlamda 'Türkiye'de fırsatlar var' dediniz ama ne tür riskler görüyorsunuz? Suriye'de yaşananlar var. OHAL hala devam ediyor. Bunlar bir risk yaratıyor mu sizin için?" şeklindeki sorusu üzerine, herhangi bir risk görmediğini söyledi.

Inaishvili, devamla şu görüşleri dile getirdi:

"Çünkü Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, bütün bu meseleleri çok etkin bir şekilde yönetme kapasitesine sahip. Herhangi bir sorun beklemiyoruz, öngörmüyoruz ne bu yıl ne de gelecekte... Çünkü Türkiye, güçlü bir siyasi güç olmayı sürdürecek. Aynı şekilde savunma ve ekonomi konusunda... Bunu da görüyoruz. İstanbul'a çok sık geliyorum. Hükümetin bütün bu meselelerle ilgili tepkisinin son derece etkili olduğunu görüyorum."


- "Türkiye, yerli ve yabancı yatırımcılar açısından fırsatlar ülkesi"


Inaishvili'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı, Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu'na yönelerek, "Rifat bey, belki siz de söz almak istersiniz?" demesi üzerine Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın herhangi bir ülkesinde ne kadar risk varsa Türkiye'de de o kadar risk var. Herhangi bir ülke ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli... Sen bunu yaşamıyor musun? Güvenliğinde bir sıkıntın mı var senin, bu soruyu sordun ben anlamadım. Sen İstanbul'da yaşarken bir sıkıntı çekiyor musun?" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu,"Yatırım açısından ne tür riskler var?" sorusu üzerine de, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yatırımlar artıyor. Yatırım ikliminin, ortamının iyileştirilmesiyle ilgili her türlü kanunlar... Şimdi yeni kanunlarla Dünya Bankası'nın Doing Business raporunda (İş Yapma Kolaylığı Endeksi) yatırım yapılabilir 20 ülke arasına giriyor. Bu kapsamda bence çok anlamsız bir soruydu. Türkiye'de bir risk yok. Tam tersine Türkiye, şu anda gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar açısından fırsatlar ülkesi. Türkiye, şu anda dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi. Geçen yıl itibarıyla ilk 3 çeyrekte 7,2'lik bir büyüme gerçekleştirdi. Üçüncü çeyrekte yüzde 11,5 ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. Bunlar yatırım yapılması için... İstikrar gören insanlar yatırım yapar. Risk gören insanlar, hele sermaye hiç yatırım yapmaz."

Yorumlar