2020 AGİ ne kadar oldu? 2020 Asgari ücret brüt ve net ne kadar?

AGİ veya diğer adıyla Asgari Geçim İndirimi konusunda her şey... 2020 AGİ ne kadar oldu? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından sıkça merak edilenler ve araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki, 2020 asgari ücreti ne kadar? 2020 AGİ ne kadar oldu tablosu? Asgari ücret jest ne oldu?

Google Haberlere Abone ol
2020 AGİ ne kadar oldu? AGİ hesaplama

2020 AGİ ne kadar oldu? Yeni yıl asgari ücret, rakamları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanmıştı, buna göre, yeni açıklanan rakamlar şu şekildeydi: asgari ücret aylık brüt olarak 2.943 TL şeklinde belirlenirken, net olarak işçinin cebine girecek olan ücret ise 2324,70 TL, olacak, bu rakamlar ışığında günlük asgari ücretin brüt 98,10TL olarak belirlendiği söylenebilir. 2020 AGİ ne kadar oldu? veya Asgari Geçim İndirimi ücretli çalışanları yakından ilgilendiren bir kalemdir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının evsahipliğinde yapılan son toplantının ardından açıklama yapan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücret için yapılan görüşmeler sonucunda %15,03 'lık bir artış yapıldığı kaydedilirken, işçilerin 01.01.2020 - 31.12.2020 tarihleri arasında yani bir yıl süreyle alacağı asgari ücretin brüt 2.943 TL, net 2.324,70 TL olarak belirlendiğini söyledi. Peki, 2020 AGİ ne kadar oldu?

Milyonlarca işçi ve çalışan tarafından heyecanla beklenen asgari ücret 2020 rakamları işveren, işçi ve hükümet yetkililerinin uzun süren görüşmelerinin ardından belirlendi. Her yeni yıl başlamadan evvel işveren, işçi ve hükümet temsilcileri tarafından oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak asgari ücret görüşmeleri gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz 2019 yılının son ayında 4 ayrı toplantı yapan işçi işveren ve hükümet temsilcileri milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2020 Asgari Ücret net ve brüt tutarlarını belirleyerek 2020 yılı için asgari ücretin ne kadar olacağına karar verdi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işçeveren ve işçi temsilcilerininde katıldığı bir toplantı ile yeni asgari ücret rakamlarını açıklamış ve bu rakamlar Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi

Buna göre, 2020 yılı için açıklanan rakamlar aşağıdaki gibidir:

Asgari Ücret 2020 Brüt (Aylık): 2.943,00 TL
Asgari Ücret 2020 Net: 2.324,70 TL
Asgari Ücret 2020 Brüt (Günlük): 98,10 TL

 

ASGARİ ÜCRET 2020

Asgari Ücret 2020 rakamları açıklandıktan sonra vatandaşlar net olarak ne kadar ücret alacaklarını merak ederek bu soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. Her yıl yeniden belirlenen asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılıyor. Komisyon ücretleri brüt ve net asgari ücret üzerinden hesaplıyor. Ancak işçinin cebine giren net asgari ücret oluyor. Çünkü diğer ücretler devlet tarafından uygulanan vergiler çerçevesinde kesiliyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 01.01.2020 - 31.12.2020 tarihleri arasında alınacak olan asgari ücret için yapılan tespitler sonucunda, Brüt Ücret 2.943,00 TL olarak belirlenirken, yapılan kesintilerde belirlendi, buna göre, bu kesinti paylarından biri de "Sigorta Primi İşçi Payı" bu kapsamda işçiden 412,02 TL kesinti yapılacak, "İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı" kapsamında 29,43 TL, "Gelir Vergisi Matrahı" kapsamında 2.501,55 TL, "Gelir Vergisi" kapsamında 375,23 TL, "Damga Vergisi" kapsamında 22,34 TL, kesinti yapılırken bu kesintilerin toplamı 839,02 TL'ya taekabül ediyor. Öte yandan kesintilerden "Asgari Geçim İndirimi (Bekâr ve Çocuksuz)" başlığı altında 220,73 TL indirim yapılıyor. Bu şekilde yapılan indirimle birlikte ve kesintilerde dahil edildiğinde net asgari ücret rakamı ortaya çıkıyor. Bu rakamda tabi ki açıklanan 2.324,70 TL, bu rakama Asgari Ücret + AGİ dahildir.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ 2020

İşçinin alacağı asgari ücretin işverene maliyetinin ne kadar olacağı da en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Buna göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın koordinesinde işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tepsit Komisyonu'nun yaptığı görüşmeler sonucunda 2020 asgari ücret rakamları belirlenirken, bu asgari ücret rakamlarının işverene ne kadar maliyeti olacağı da merak edilmeye devam ediyor, açıklanan rakamlara göre, işverene asgari ücretin maliyeti şu şekilde, asgari ücrete verilen 2.943,00 TL, SGK Primi % 15,5 (İşveren Payı) olan 456,17 TL ve buna İşveren İşsizlik Sigorta Fonu olan 58,86 TL, dahil edildiğinde ortaya çıkan rakam sonucunda asgari ücretin işverene toplam maliyeti 3.458,03 TL olarak görünüyor. 

ASGARİ ÜCRET 2020 AGİ DAHİL NE KADAR?

Çalışanın Medeni Durumu Aylık Tutar
AGİ Dahil Asgari Ücret (Bekar) 2.324,70 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışmayan) 2.368,85 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu) 2.401,96 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu) 2.435,07 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu) 2.479,21 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu) 2.479,21 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu) 2.479,21 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışan) 2.324,71 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışan 1 çocuklu) 2.357,81 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışan 2 çocuklu) 2.390,92 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışan 3 çocuklu) 2.435,07 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışan 4 çocuklu) 2.457,14 TL
AGİ Dahil Asgari Ücret (Evli eşi çalışan 5 çocuklu) 2.479,21 TL


NEDİR BU ASGARİ ÜCRET?

Dünya genelinde çalışan insanların yaşam standartlarının belirlendiği bir sistem var. Bu sistemin amacı, işçilerin hakkının yenmemesi, ve işverenin işçinin bir aylık yaşamını sürdürebilmesi için bir ücret ödemesidir. Adına asgari ücret denen bu sistemin dünyanın her ülkesinde farklı bir belirlenme ve uygulama çeşidir var, bu sistemle yasal olarak saptanmış belli kriterlere göre işçi bir iş günü veya bir ay çalışması karşılığında belirli bir ücret alacaktır. İşçinin alacağı bu ücret ile ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlaması gerektiği için bu ücret devlet tarafından yasalarla güvence altına alınır.

ASGARİ ÜCRET İLK NE ZAMAN UYGULANDI?

Bir çok ülke tarafından uygulanan asgari ücret sisteminin geçmişi bir asrın üzerindedir. 115 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip olan asgari ücret 1890 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda’da ilk defa uygulanmaya başlanmış ve bu sistem dünya genelinde işçilerin ve çalışanların ekonomik ve sosyal yaşamlarını iyi sürdürebilmelerini sağladığı için kabul görüşmtür. İlk kez uygulandığı iki ülkede başarılı olan ve işçilerin yaşam standartlarını yasal güvence altına alan asgari ücret 1900’lü yılların başından itibari dünyaya yayılmaya başlamış ve ilk iki ülkeden sonraki ilk durağı Avrupa olmuştur. Dünya genelinde çalışan işçilerinde haklarının işverne tarafından yenmemesi ve alacakları ücretin yasal güvence altına alınmasını sağladığı için benimsenen asgari ücret tüm dünyada uygulanmaya başlandı. Asgari ücret saha sonra uluslararası bir boyut kazanmış ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kurulduktan sonra ilk iş çalışanların haklarının güvence altına alınması için “Ücret Belirleme Yöntemleri ile İlgili Sözleşme” hazırlanmış ve 1928 yılında kabul edilerek BM üyesi ülkelere imzalanması için çalışmalar başlatılmıştır. Türkiye ise Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından kabul edilen “Ücret Belirleme Yöntemleri ile İlgili Sözleşme”sini 1973 yılında imzalamış ve 1974 yılında onaylamıştır. Bu anlaşma ile ülkemizde asgari ücretin uygulanması uluslararası ölçütler eşliğinde yapılmıştır.

ASGARİ ÜCRET NASIL VE KİMLER TARAFINDAN BELİRLENİR?

İşçinin alacağı ücret ile kendisi ve ailesinin yaşam kalitesini sağlayacağı için asgari ücret devlet kontrolünde belirlenir, bizim ülkemizde de asgari ücretin belirlenmesi ve uygulanmasın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sorumludur. Her yıl sonunda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4 ayrı toplantı yaparak asgari ücreti belirler. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde toplanan bu komisyon 15 üyeden oluşurken komisyon üyeleri ise şu şekildedir; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çalışan 2 temsilci, Türkiye İstatistik Kurumu temsilcisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcisinin yanı sıra bünyesinde en çok işçiyi bulunduran sendikalardan en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci ve işveren tarafından yine bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren sendikasının değişik işkolları içinden seçeceği beş temsilci Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına katılarak söz söyleme hakkını elde eder ve yeni yılda uygulanacak asgari ücretin belirlenmesinde şartlarını ve tekliflerini sunar.

ASGARİ ÜCRET BELİRLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

Asgari ücret, belirleme işi de tamamen verilerle ve rakamlarla yapılmaktadır, asgari ücret belirlenmesi için pek çok kriter bulunmaktadır, 16 yaşını doldurmuş olup olmadıklarına göre ayrı ayrı belirlenen ve genel olarak 16 yaş üzerini kapsayan asgari ücret için, ülkenin o dönemdek sosyal ve ekonomik şartları, yiyecek, içecek ve giyim ürünleri fiyatların yapılan artışlar, konut fiyatları, kira fiyatları kısaca enflasyon oranı ve geçim şartları, güncel ödenmekte olan ücretlerin genel durumu ile geçinme indeksleri göz önünde bulundurularak asgari ücret belirlenir. Bu durum içinde genellikle ülkenin istatistik kurumlarından görüş alınır. Bizim ülkemizde de asgari ücret belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumu'ndan uzmanla komisyona katılarak bilgi verir.

ASGARİ ÜCRET HESAPLAMA?

Asgari ücret, hesaplamasının nasıl yapıldığı en çok merak edilen konulardan biri olmayı sürdürürken, bu rakamın nasıl belirlendiğini açıklamaya çalışalım, buna göre, işçilerin alacağı maaş yaşam şartlarına, ekonomik duruma, enflasyona göre “günlük” olarak belirlenir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından günlük hesap üzerinden belirlenen rakamların ayrıca “Aylık” ve “Saat”lik gibi hesaplamaları da yapılır.

BRÜT ASGARİ ÜCRET NEDİR, NE KADARDIR?

Brüt asgari ücret, yine merak edilenler arasındaki yerini koruyor. Çalışanların alacağı asgari ücret hükümet, işçi ve işveren temsilcileri tarafından net olarak hesaplanıp, brüt olarak açıklanır. Bunun sebebi ise brüt asgari ücret içinde devletin yaptığı kesintilerinde olmasından kaynaklıdır, yani brüt asgari ücret devletinde içinde hakkı bulunduğu ücret ike net ücret işçinin cebine kesin giren rakamdır. Buna göre, belirlenen brüt asgari ücret üzerinden devlet, Damga Vergisi ile Gelir Vergisi, İşsizlik Fon Payı ve SGK İşçi Payı gibi kesintiler yapar. 2020 yılı için belirlenen brüt asgari ücret 2.943,00 TL'dir

NET ASGARİ ÜCRET NEDİR NE KADARDIR?

Net asgari ücret 2020 yılı için 2.324,70 TL'dir. Bu rakam bekar ve çocuksuz bir çalışan için belirlenmiş rakamdır. Bu rakama net denmesinin sebebi ise çalışan işçinin bu ücreti net olarak almasıdır.

ASGARİ ÜCRET NASIL ÖDENİR?

Devlet işçinin hakkını korumak için sadece asgari ücreti belirlemekle kalmayıp aynı zamanda bunun ödeme şeklini de İş Kanunu ile güvence altına alarak işçilere ödenecek ücretlerinin banka aracılığı ile yapılmasını zorunlu kılmış ve denetlemesinini yapmaktadır. Tabi devlet bu İş Kanunu kapsamından bazı istisnaları görüp elden ödeme imkânı da sağlamış ve bazı şartlara bağlayarak kapsam dışında bırakmıştır. Bu istisna herkes veya her kurum için geçerli olmayıp şartlara bağlanmış, bunun içinde şöyle durumlar belirlenmiş Türkiye genelinde 10 ve daha az çalışanı olan işyerleri, Teknoloji Geliştirme Güvenliği kapsamındaki gizlilik dereceli tesislerdeki işyerleri, Savunma Sanayii Güvenliği Kanun kapsamındaki tesis güvenlik belgesine sahip işyerleri ile Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında işyerleri banka aracılığı ile ödeme yapma kapsamı dışında bırakılmıştır.

İŞVEREN ASGARİ ÜCRET ÖDEMEZSE NE OLUR?

Kanunlarla güvence altına alınan, asgari ücret tespit komisyonu tarafından görüş birliğine varılarak belirlenen ücretin bankaya yatırılmaması ya da eksik yatırılması durumunda kanun kapsamında bu durumun yaptırımları olur. Bu durumda işveren, bir nevi işçinin hakkını gasp ederek suç işlemiş sayılacağı için bu durumun farkına varan işçinin haklarını kullanması önerilier. Buna göre, varsa eğer işçi iş sözleşmesini haklı sebeple fesih ederek bu durumu mahkemeye taşıyabilir. İşçinin hakkı olan ücreti alınması için dava açması durumunda ödemeyen ücret için işverene idari para cezası kesilir. Başvurulacak yetkili kurum tarafından işverene uygulanacak idari para cezası, her ay ve her gün için ayrı olarak hesaplanıp uygulanır. İşçi ve devletin hakkının korunması için son derece kesin çizgilerden oluşan Vergi Usul Kanununa göre, asgari ücreti ödemeyen işverenin belgede sahtecilik/yanıltıcı belge beyan ettiğinin tespit edilmesi durumunda hapis cezası alması mümkündür. Bu durumda işveren hakkında 1,5-3 yıl arasında hapis cezası alabilir.

"ASGARİ ÜCRETİM ÖDENMİYOR NE YAPMALIYIM?"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçerek kanunlaşan İş Kanununca belirlenen usül ve esaslara göre, işletme bünyesinde 10 ve daha üzerinde işçi çalıştıran şirketler, kurumlar veya işverenler Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen rakamı çalışan tarafından belirlenen banka hesabına yatırmak durumundadır. Çalışan bir işçi, çalıştığı yerden alcağı ücretle hayatını sürdürdüğü için maaşının zamanında ve banka üzerinden yatırılması gereklidir. İşverenler işçilerin maaşlarını banka hesabına yatırmamakla kanunlara ihlal etmektedir, bu durumda cezai işlem uygunması söz konusu olabileceği için işverenin dikkatli olmsı gerekmektedir. Banka hesabı üzerinden ücretini alamayan, eksik alan, veya yanlış yatırılan işçi, bu durumu belgeleyerek gerekli yasal haklarını kullanabilir. Bu durumdaki bir işçi, avukatı aracılığıyla kanunun kendisine verdiği işverene ihtarname çekme ile iş sözleşmesini fesih etme haklarını kullabilir. Çalışan kişin iş sözleşmesi yok ise bunun için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurması gerekebilir, zira kişinin söz konusu işverenin yanından çalışıp/çalışmadığının belirlenmesi gerekebilir. Bakanlık bu durumda bir soruşturma başlatıp durum tespiti ile karar verecektir.

Yorumlar