Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir vizesiz gidilir mi?

Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir vizesiz gidilir mi? Türk vatandaşları sadece pasaportla Arnavutluk'a seyahat edebilirler mi? İşte detay:

Google Haberlere Abone ol
Arnavutluk vize istiyor mu, vizesiz seyahat mümkün

Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir vizesiz gidilir mi? Arnavutluk seyahati için gerekli olan belgeler nelerdir, sadece pasaport ile Arnavutluk'a seyahat edilebilir mi, hangi pasapart sahipleri vize almadan gidebilir? İşte detayları: 

Türkiye ile karşılıklı yapılan anlaşmalar kapsamında birçok ülkeye Türk vatandaşları vize almadan seyahat edebiliyor. 

Vize muafiyeti uygulaması anlaşma yapılan ülkelerle karşılıklı olarak geçerlidir. 

Öncelikle Arnavutluk'un nasıl bir ülke olduğuna bakalım. 

Arnavutluk, eski Osmanlı coğrafyasında bulunan Balkanlar'da yer alan bir ülkedir.

Arnavutluk, bütün Balkan ülkeleri gibi yeşilliği, tarihi, kültürel yapısıyla gezilebilecek dünya ülkeleri arasında bulunuyor. 

Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mi) daha azdır.

Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir
Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir

 

Arnavutluk, Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, İslam Konferansı Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması, Frankofon ve kurucu üye olarak Akdeniz İçin Birlik'e üyedir. Arnavutluk, ayrıca Avrupa Birliği'nin resmî adayıdır.

Arnavutluk'un günümüzdeki toprakları tarihin çeşitli noktalarında Dalmaçya (güney İlirya), Makedonya (özellikle Epirus Nova) ve Moesia Superior gibi Roma eyaletlerinin bir parçası oldu. Modern cumhuriyet ise Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki çöküşünden sonra ortaya çıkmıştır.

1912 yılında bağımsız olan Arnavutluk, 1917-1920 arasında İtalyan himayesine girdi, II. Dünya Savaşı'nda 1939 yılında Faşist İtalya, 1943'te de Nazi Almanyası tarafından işgal edilene kadar Prenslik, Cumhuriyet ve Krallık oldu. 1944 yılında Arnavutluk'ta işgal sona erdi ve Enver Hoca ile Emek Partisi önderliğinde Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti kuruldu. 1991 yılında sosyalist yönetim sona erdi ve çok partili yönetime geçildi.

Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir
Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir

 

Arnavutluk, parlamenter demokrasiye ve bir geçiş ekonomisine sahiptir. Arnavutluk'un başkenti olan Tiran, ülkedeki 2.831.741 kişinin yaklaşık 421.286'sını barındırmakta olup metropol alanında ise bu rakam 763,634'tür.

Serbest piyasa reformları, özellikle enerji ve ulaşım altyapılarının gelişiminde, ülkeye doğrudan yabancı yatırımların kapısını açmıştır.

Arnavutluk yüksek bir İGE'ye sahiptir ve evrensel bir sağlık sistemi ile ücretsiz ilk ve orta öğretim sunmaktadır. Arnavutluk bir üst-orta gelir ekonomisine sahiptir ve ülke ekonomisine hizmet sektörü hakim olup bunu sanayi ve tarım sektörü takip etmektedir. Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir?

ARNAVUTLUK TÜRK VATANDAŞLARINDAN VİZE İSTİYOR MU?

Arnavutluk'a seyahat yapacak vatandaşlar için İçişleri Bakanlığı tarafından şu açıklama yapılmıştı. 

İşte o açıklama:

Arnavutluk'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine

Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir
Arnavutluk vize istiyor mu, Arnavutluk vizesi için şartlar nelerdir

 

Arnavutluk’ta yaklaşık 4.000 vatandaşımız ikamet etmektedir. Bu ülkeye THY haftalık 14 frekans, Pegasus ise 6 frekans yolcu seferi düzenlemektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma 4 Şubat 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sözkonusu Anlaşma Türkiye ve Arnavutluk vatandaşı diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamillerinin, birbirlerinin ülkesine, her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almadan girebilmelerini öngörmektedir.

Karşılıklı vize muafiyeti yukarıda belirtilen anlaşma ile sağlanmış olmakla birlikte, Arnavutluk’un insan ticareti ve uluslararası organize suç şebekelerinin ağlarını halen üyelik sürecinde bulunduğu AB ülkelerine bağlayan coğrafi bir konumda bulunması, sınır görevlilerinin zaman zaman AB dışından ülkeye gelen başka şahıslar gibi vatandaşlarımıza karşı da aşırı temkinli davranmasına yol açabilmektedir.

ARNAVUTLUK'TA NERELER GEZİLMELİ, GEZİLECEK YERLER VAR MI?

Arnavutluk turu Balkanları keşfeden gezginlerin mutlaka gerçekleştirmesi gereken önemli bir rota. Doğal güzellikleri ve önemli kültürel değerleriyle Balkanları yakından tanımak isteyenler için Arnavutluk başkenti Tiran iyi bir başlangıç noktası. Arnavutluk vize uygulamasına dahil olmadığı için vizesiz seyahat etmek isteyenlerin tercih ettiği bir ülke.

Tiran’da Otel BulArnavutluk, Balkanların batı kıyısında, Adriyatik Denizi’nin yanı başında. Köklü bir tarihi, olağanüstü doğa beklentisi olan ve sıra dışı rotaları seven gezginler Arnavutluk turu yapıyor. Ülke, dünya basınında fazlaca yer almaması nedeniyle pek çok seyahat tutkunun kafasında gizemli bir yere sahip. Küçük bir yer olan Arnavutluk gezilecek yerler listesi bakımından oldukça zengin. Tüm gezginlerin keşfetmesi gereken Arnavutluk nerede?

Arnavutluk gezilecek yerler açısından farklı gezgin profillerine uygun, çok sayıda seçenek barındıran bir ülke. Aynı zamanda merak edilen sorulardan biri de Arnavutluk gece hayatı, eğlenceli vakit geçirmek isteyenlere uygun bir destinasyon. Adriyatik kıyısında denize girmek isteyenler Arnavutluk hava durumu uygun olduğu dönemlerde ülkeyi ziyaret edebilirler.

Tiran Arnavutluk başkenti olarak bölgenin en büyük şehri ve çok sayıda kafe ve restorana ev sahipliği yapıyor. Arnavutluk uçak bileti fiyatları bölgenin diğer ülkeleri ile aynı aralıkta seyrediyor. Tatil sezonunda ekonomik bir tatil yapmak istiyorsanız Arnavutluk sizin için doğru rota olabilir.

Arnavutluk vize uygulamasına gitmediği için Türkiye’den pek çok gezginin gözde rotalarından biri. Peki bir Arnavutluk turu kapsamında olmazsa olmazlar neler? 7 adımda benzersiz bir Arnavutluk deneyimi yaşamak istiyorsanız notlarımızı gözden geçirmenizi öneririz.

SARANDA’DA DENİZİ GİRMEK

Arnavutluk gezilecek yerler listesi yaparken aklınıza en başta bu ülkenin Adriyatik kıyısındaki tatil cennetleri gelmeyebilir, ancak Arnavutluk rivierası olarak da bilinen ülkenin güney sınırları pek çok tatil beldesine ev sahipliği yapıyor. Arnavutluk turu kapsamında rotanıza Saranda şehrini eklemenizde yarar var. Küçük bir tatil beldesi olan Saranda, Arnavutluk’un az bilinen ancak bu bilinirlikle ters orantılı güzelliğe sahip bir destinasyon. Saranda kumsalları günün başlaması ile birlikte bölgede tatil yapmak isteyenler tarafından dolduruluyor. Akşamları Arnavutluk gece hayatı keşfine çıkmak isteyenler de Saranda’nın diskolarına ve barlarına akın ediyorlar. Saranda deniz kum güneş üçlüsünü farklı bir coğrafyada deneyimlemek isteyenler için uygun fiyatları ile kesinlikle görülmesi gereken bir nokta.

BERAT ŞEHRİNDE OSMANLI ESERLERİNİ GEZİN

Arnavutluk turu kapsamında bölgenin tarihinde ve kültüründe önemli bir yere sahip olan Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerine de mutlaka yer vermelisiniz. Arnavutluk, tarih boyunca Osmanlı’nın önemli kritik dönemeçlerinde rol oynamış özgün bir coğrafya. Bölgedeki Osmanlı izleri hâlân pek çok noktada gözlemlenebiliyor.

Arnavutluk Tiran şehrinin güneyinde, yaklaşık 3 saatlik bir araba yolculuğu uzağında olan Berat mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Osmanlı mimarisi ile Arnavutluk’un dağlarla iç içe coğrafyasının bir arada uyum içinde var olduğu şehirde gezginleri hayran bırakan çok sayıda tarihî eseri ve enfes bir manzaraya sahip olan kaleyi mutlaka görmelisiniz. Berat, ülkenin Osmanlı geçmişini yansıtan iyi korumuş özgün bir şehir.

Arnavutluk nüfusu tarafından özellikle yaz aylarının gelmesiyle beraber bir sayfiye olarak tercih edilen Durrës, başkent Tiran’a yakın olması nedeniyle ulaşımı kolay bir durak. Arnavutluk para birimi lek karşısında kur avantajını kullanmak isteyenler Durrës’te uzun bir tatil yapabilirler. 

TİRAN'DA İTALYAN MUTFAĞININ TADINA BAKABİLİRSİNİZ

Arnavutluk Tiran başkent olması itibariyle çok sayıda farklı devletin büyükelçiliğine ve büyükelçilik çalışanlarına ev sahipliği yapıyor. İtalya Arnavutluk ilişkileri ise coğrafi ve kültürel anlamda yakınlıkları nedeniyle hayli gelişmiş durumda.

Tiran’da bu nedenle hatırı sayılır bir İtalyan etkisini gözlemleyebilirsiniz. Öncelikle mimari eserlerde kendisini gösteren bu etki günlük yaşamda da İtalyan mutfağı ile öne çıkıyor.

CANLI TARİH İŞKODRA

Arnavutluk’un kuzey bölgesinde yer alan İşkodra, bilhassa tarih meraklıları için Arnavutluk turu planında yer alması gereken bir durak. Arnavutluk gezilecek yerler listesi yapan hemen herkesin önem verdiği İşkodra, Arnavutluk’un en zengin şehirlerinden biri. Şehre hâkim bir noktada kurulu olan Rozafa Kalesi‘nin nefes kesici manzarası Arnavutluk turu kapsamında mutlaka görülmeli. Rozafa Kalesi’nde yapacağınız bir fotoğraf tununun ardından şehrin kimliğinde önemli bir yer tutan İşkodra Gölü’nü de ziyaret edebilirsiniz. Mes Köprüsü de yine İşkodra’nın gezginler tarafından tercih edilen önemli tarihi eserlerinden biri olarak dikkat çekiyor. İşkodra’da tarihi noktalar dışında canlı şehir hayatını keşfetmek istiyorsanız Rruga Kole Idromeno Caddesi’ni turlamayı deneyebilirsiniz.

SKY TOWER BAR’DAN ŞEHİR MANZARASI

Tiran şehrinde hareketli bir yaşam olduğunu söylemiştik. Bu hareketli yaşamın belki de en eğlenceli örneklerinden biri, Arnavutluk gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan Sky Tower Bar. Şehre hâkim bir yüksekliğe sahip olan bu bar sadece manzarası ile değil aynı zamanda başka bir eğlenceli özelliği ile gezginlerin uğrak noktası olmayı hak ediyor. Sky Tower Bar gün boyunca yavaşça hareket ederek 360 derecelik panoramik bir görüntü oluşturuyor. Arnavutluk turu yaparken hem Arnavutluk para birimi lek’in sağladığı kur avantajından yararlanmak hem de eğlenceli bir gün geçirmek istiyorsanız Sky Tower Bar’a kesinlikle uğramalısınız.


 

Yorumlar