Dünya, gelecek 15 yıl için karamsar

Dünya genelinde 28 ülkenin vatandaşı ile yapılan araştırma ilginç veriler ortaya koydu. Araştırmaya katılanların çoğunluğu gelecek 15 yıl için karamsar bir tablo ortaya koydu. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde yapılan araştırmada 'dünyanın önümüzdeki 15 yıl içindeki gidişatı' soruldu. Katılımcıların çoğu 'kötümser' cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
Dünya, gelecek 15 yıl için karamsar

Uluslararası araştırma şirketi Ipsos, Bill ve Melinda Gates Vakfı adına dünyadaki insani gelişim konusunda ilerleme ve kamuoyunun farkındalık algısı üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. 28 ülkeden 26 bin 489 kişinin katıldığı online araştırmada, insanlara global gelişmeler hakkındaki algıları, gelecekten beklentileri ve dünyayı endişelendiren konular hakkında sorular yöneltildi. 21 Temmuz-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya her ülkeden 1000’den fazla kişi katıldı. Gazete Habertürk'ten İrem Koca'nın haberine göre Ipsos’un araştırmasına katılanlara gelecek 15 yılda kendileri, aileleri ve ülkelerine dair beklentileri soruldu. Araştırmaya katılanlar, hayat kalitesindeki iyileşmeye rağmen, gelecek 15 yılda dünyadaki genel durumun kötüye gideceği öngörüsünü paylaştı.

Araştırmada “Gelecek 15 yılda tüm dünyada yaşam şartları iyiye mi gider, kötüye mi?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 27’si yaşam koşullarının gelecek 15 yılda da aynı kalacağı, yüzde 29’u daha kötüye gideceği görüşünde. Katılımcıların yüzde 35’i ise dünyada yaşam koşullarının iyiye gideceğini söyledi. Fransa ve Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri bu soruya ağırlıklı olarak “Kötüye gider” yanıtını verdi. Aynı soruyu Türkiye’den yüzde 43 “Kötüye gider”, yüzde 28 “İyiye gider”, yüzde 25 “Aynı kalır” diye yanıtlayarak, Batı ülkeleriyle aynı fikirde olduğunu ortaya koydu.

TÜRKLER UMUTLU

Katılımcılara gelecek 15 yılda kendi yaşam koşullarına dair beklentileri de soruldu. Bu soruya Türkiye’den katılanların yüzde 43’ü “Durumum iyiye gider” yanıtını vererek, umutlu olduklarını belirtti. Aynı soruyu katılımcıların yüzde 26’sı “Kötüye gider”, yüzde 27’si ise “Aynı kalır” diye yanıtladı. Senegal (% 82), Nijerya (% 79), Kenya (% 78) gibi Afrika ülkeleri bu soruya büyük oranda “Durumumuz iyiye gider” diyerek başı çekti. Onları, % 75 “İyiye gider” yanıtıyla Endonezya, Hindistan ve Peru takip etti. Güney Kore, İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler, ortalama % 44 oranında “Durum aynı kalır” cevabını verdi. Fransa (% 31) ve Belçika (% 28) ise vatandaşlarının bireysel durumlarının kötüye gideceğine inandığı ülkeler oldu.

ÜLKENİN GELECEĞİNDEN ‘ENDİŞELİ’

Araştırma kapsamında katılımcılara “Gelecek 15 yılda ülkenizin durumu nasıl olur?” sorusu yöneltildi. Güney Afrika’nın yüzde 52’si bu soruya “Kötüye gider” yanıtıyla en çok endişe duyanlar arasında ilk sırayı aldı. Türkiye’den katılımcıların yüzde 46’sı da gelecek 15 yılda ülkenin durumunun kötüye gideceğine, yüzde 34’ü iyiye gideceğine inandığını söyledi. Aynı soruya yüzde 18 ise “Aynı kalır” yanıtını verdi. Hindistan ve Çin, Kenya, Senegal, Nijerya’dan katılımcıların çoğunluğu, gelecek 15 yılda ülkelerinin durumunun iyiye gideceğini belirtti.

EĞİTİMDE MUTSUZUZ

Hem Türkiye hem de dünya genelinde gelecek yıllarda daha kötüye gideceği beklentisinin yüksek olduğu konuların başında eğitim geliyor. “Gelecek 15 yıl içinde ülkenizdeki eğitim kalitesi iyiye mi gider kötüye mi?” sorusuna Türkiye’deki katılımcıların yüzde 48’i “Kötüye gider” cevabını verdi. Böylece ankete katılan 28 ülke arasında eğitim konusunda en çok endişe yaşayan ülke Türkiye oldu. Durumun iyiye gideceğini düşünenler Türkiye’de yüzde 31 iken, aynı seyredeceğini öngörenler yüzde 18. Refah seviyesi yüksek Batı Avrupa ülkelerinin çoğunda ve Japonya’da eğitimle ilgili bu soruya verilen en popüler yanıt “Durum aynı kalır” oldu. Türkiye gibi eğitim konusunda “Durum kötüye gider” diyen diğer ülkelerse Güney Afrika (% 46) ve Macaristan (% 43), Fransa (% 40).

‘GÜVENLİK VE ÇATIŞMA ARTACAK’

Türkiye, ulusal güvenlik meselesiyle ilgili endişesiyle dünya sıralamasında ilk sıralarda. Türkiye’nin yüzde 61’i “gelecek 15 yılda uluslararası güvenlik ve çatışma”nın kötüye gideceğine inanıyor. 28 ülkeden katılanların yüzde 26’sı bu soruyu “İyiye gider”, yüzde 43’ü “Kötüye gider”, yüzde 24’ü “Aynı kalır” diye yanıtladı. Fransa (% 62) ve Belçika (% 63) da aynı endişeyi yaşıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre dünyanın sadece çeyreği güvenlik ve çatışma konusunda ilerleme olacağı görüşünde. Batı Avrupa dahil, çoğunluk olumlu gelişme beklemiyor. Bu konuda da olumlu gelişme bekleyen ülkeler ise Kenya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri.

Yorumlar