Bilimsel açıklama: Domatesin tadını aç gözlülük bitirdi

Biliminsanları tohum üreticilerinin dayanıklılık ve verimlilik sevdasının domateste tad bırakmadığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Bilimsel açıklama: Domatesin tadını aç gözlülük bitirdi

The Guardian’da yer alan habere göre, 100 domates ve 400 genom çeşidi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda domatese tadını veren 13 ‘uçucu’ bileşen keşfedildi.

Geleneksel domatesleri modern olanlarıyla karşılaştıran araştırmacılar, domatesin tadının ‘üretimde verimlilik ve dayanıklılık arayışları’ arasında kaybolduğunu açıkladı.

İspanya Ulusal Araştırma Kurulu’nda görev yapan profesör Antonio Granell, yayınladığı raporda, 100 domates ve 400 genom çeşidi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, domatese tadını veren 13 bileşen keşfettiklerine ve bu bileşenlerin günümüzde yetiştirilen domateslerde bulunmadığına dikkat çekti.

LEZZETİ İKİNCİ PLANA ATILDI

Bu bileşenlerin kaybolmasında, mahsul sayısının ve domateslerin tarım ilaçlarına direncini artırma çabasının etkili olduğu belirtildi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, daha fazla insanı besleme endişesiyle üretimi artırmaya odaklanan tohum şirketlerinin lezzeti ikinci plana attıklarını söyleyen Granell, bugünkü domateslerin tadını iyileştirmek amacıyla çalışma yürüttüklerini belirtti.

Domatesin eski tadına tekrar kavuşabileceğinin müjdesini veren biliminsanları, tüketicilerin yüreğine ‘su serpti.’

Yorumlar

İsmail Tat gitse neyse de sağlığımızla oynuyorlar