Arama Kurtarma Görevlisi nasıl olunur?

İzmir'deki depremde can kurtaran arama kurtarma görevlilerinin kahramanlıkları birçok kişiye örnek oldu. Peki Arama Kurtarma Görevlisi nasıl olunur?

Google Haberlere Abone ol
Arama Kurtarma Görevlisi nasıl olunur?

Her deprem sonrasında bir anda ortaya çıkarak gece gündüz, yağmur çamur demeden enkazlardan insan hayatını kurtarmaya koşan arama kurtarma gönüllüleri son olarak İzmir depreminde gönülleri fethetti. Depremin hemen ardından bölgeye intikal eden arama kurtarma gönüllüleri dört gün boyunca 107 kişiyi enkaz altından kurtararak büyük bir başarıya imza attı. Kurtarma çalışmaları esnasında bazen hüzünlü bazen de sevindirici haberlerle onların da duygu dünyalarında değişimler yaşandı; ancak arama kurtarma motivasyonlarını hiç bozmadan görevlerini layıkıyla yerine getirmeye devam ettiler. Arama kurtarma esnasında yaşanan güzel anlar birçok vatandaşın dikkatini gönüllülere çevirdi. Birçok genç "arama kurtama görevlisi nasıl olunur?" diye soruyor. İşte AFAD Arama Kurtarma ekibinde yer almanın şartları:

AFAD Gönüllüsü Olmanın şartları nelerdir? İşte şartlar:

- AFAD Gönüllüsü olmaya istekli ve e-devlet şifresi olan herkes gönüllü olabilir.

- AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir.

- AFAD görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.

- Gönüllülük başvuruları e-devlet üzerinden alınmaktadır, lütfen başvuru yapmak için butona tıklayınız.

AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLACAK KİŞİNİN BİLMESİ GEREKENLER

AFAD Gönüllüleri, çalışmalarında her canlının yaşama hakkını öncelikli ilke olarak kabul eder.

AFAD Gönüllüleri; çalışmalarını din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın adalet ve eşitlik prensipleri çerçevesinde yürütür. Farklı düşünce ve inançlara saygı gösterir. Tüm paydaşlarla ilişkilerde karşılıklı saygıya önem verir.

AFAD Gönüllüleri tüm faaliyetlerinde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerine uyar.

Gönüllülük faaliyetleri kapsamında gizlilik kaydıyla edindikleri bilgileri üçüncü taraflarla paylaşmaz.

AFAD Gönüllüleri, gönüllülük faaliyetlerini; işbirliği, dayanışma ve paylaşım içinde yürütmeye özen gösterir.

TEMEL AFAD GÖNÜLLÜSÜ

AFAD Gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD Gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, afet öncesi/sırası/sonrasındaki doğru davranış şekillerini bilen, yangın, tahliye ve ilkyardım konularında önbilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD Gönüllülük Sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış ve gönüllülük faaliyetlerine/görevlerine katılım sağlamış, üst yaş sınırı olmayan gönüllüler,

Temel AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

DESTEK AFAD GÖNÜLLÜSÜ

Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip olan gönüllülerdir. Temel AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve orta seviye bilgi ve yeterliliğe sahip olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler,

Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

UZMAN AFAD GÖNÜLLÜSÜ

Afet ve acil durum hallerinde; kentsel arama ve kurtarma, doğada arama ve kurtarma, akarsu ve selde arama kurtarma, ilkyardım, yangın, eğitim, çeviri, sağlık hizmetleri, basın ve halkla ilişkiler gibi konularında AFAD ekipleri ile koordineli çalışarak, afet ve acil durumlardaki müdahale faaliyetlerini yürütme becerisine sahip gönüllülerdir.

Destek AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve uzman olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler,

Uzman AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

AFAD gönüllüsü olmak için e-Devlet Kapısı üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. 

Bunun için gerekli olan lin şöyle: https://turkiye.gov.tr/afad-gonulluluk-basvurusu-ve-takibi 

Yorumlar

Tuana Bu ne