Arakanlıların kaldığı kamplarda muson tehlikesi

- Arakanlı Müslümanların sığındığı Cox Bazar'da etkili olan şiddetli muson yağışları kamplarda hasara yol açtı - Dünden bu yana kamplarda etkili olan muson yağmurlarından yüzlerce sığınmacı etkilendi - Kamplardaki 300'den fazla sığınağın içerisi yağmur sularıyla doldu

Google Haberlere Abone ol
Arakanlıların kaldığı kamplarda muson tehlikesi

ANKARA (AA) - Bangladeş'te şiddetli muson yağmurları, topraklarından koparılan Arakanlı Müslümanların kaldığı ve her türlü fiziki imkandan yoksun kamplarda hasara yol açtı.

İnternet sitesi "Rohingya Vision"ın haberine göre, Arakanlı Müslümanların sığındığı kampların bulunduğu Cox Bazar'da dün şiddetli yağış etkili oldu.

Cox's Bazaar bölgesinde Arakanlı Müslümanların kaldığı Kutupalong kampında muson yağışlarının etkilediği 300'den fazla sığınağın içerisi yağmur sularıyla doldu.

Bu arada, dünkü muson yağmurları sırasında doğum yapan Arakanlı sığınmacı kadın ve bebeği, kamplardaki kötü şartlar nedeniyle tıbbi ihtiyaçlarını gideremiyor.

Yoğun muson yağmurları sebebiyle kaldıkları barınakları kaybetme riski altındaki Arakanlı Müslümanlar, muson döneminde kirlenen su kaynakları nedeniyle birçok bulaşıcı hastalık tehlikesiyle de karşı karşıya bulunuyor.

Bölgedeki muson yağışlarından etkilenen yüzlerce Arakanlı Müslüman sığınmacı uluslararası toplumdan gelecek yardımları bekliyor.

Bölgedeki yardım faaliyetlerinin büyük bölümünü üstlenen Türkiye, muson döneminde Arakanlı Müslümanların hayatlarını daha güvenli ortamlarda sürdürmeleri için çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV), Cox's Bazar'daki Kutupalong kampında "Türk Tepesi" olarak bilinen bölgede bambu konut inşaatı çalışmaları devam ediyor.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalarak Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve kuruluşların Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, bugüne kadar Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insan hakları örgütleri, gerekli güvenli ortam sağlanmadan bu kişilerin Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizliğe yol açacağı endişesini taşıyor.


Yorumlar