Anıtkabir'deki lahdin mermerini çıkaran işçi o günleri unutamıyor

- Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'deki Şeref Holü'nde yer alan ve tek parça mermerden oluşan 40 ton ağırlığındaki sembolik lahdin taşının getirildiği Osmaniye'de, o dönem mermerin çıkarılmasına görev alan işçi, her 10 Kasım'da gurur ve hüznü bir arada yaşıyor - Mermerin çıkarıldığı ocakta çalışan 84 yaşındaki Çam: - "Geçtiğimiz yıllarda hastalandığım için çocuklarım tarafından Ankara'daki bir hastaneye götürüldüğümde Anıtkabir'i de ziyaret ettim. Kestiğimiz mermeri görünce çok duygulandım ve gururlandım"

Google Haberlere Abone ol
Anıtkabir'deki lahdin mermerini çıkaran işçi o günleri unutamıyor

OSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Anıtkabir'deki Şeref Holü'nde yer alan ve tek parça mermerden oluşan 40 ton ağırlığındaki sembolik lahdin taşının getirildiği Osmaniye'de, mermerin çıkartıldığı ocakta o dönem çalışan işçi, Atatürk'ün ebedi istirahatgahına gittiğinde ayrı bir gurur duyuyor.

Atatürk'ün mozolesinin girişinde yer alan Şeref Holü'nün sonunda bulunan sembolik lahdin yapıldığı 40 ton ağırlığındaki mermerin çıkarıldığı Osmaniye'nin Çağşak köyünde yaşayanlar, her 10 Kasım'da farklı duygular yaşıyorlar.

Mermerin çıkarıldığı ocakta çalışan 84 yaşındaki Ökkeş Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anıtkabir'e gidip lahdi gördüğünde çok duygulandığını ve gururlandığını söyledi.

Askerden döndüğü 1950'li yıllarda Atatürk'ün sembolik lahdi için taşın köydeki mermer ocağından çıkarılacağının söylendiğini, bunun üzerine 5 ay civarında ocakta çalıştığını dile getiren Çam, "İlk etapta 40 ton civarında bir taş kestik. '10 santimetre küçük geldi' diye aynısından bir tane daha kestirdiler. 5 kişi çalıştık ocakta. Bir kesme makinesi getirdiler onunla birlikte bu mermeri kestik." ifadesini kullandı.

Çam, mermerin nakledilmesi sırasında aksilikler yaşandığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Mermeri kestikten sonda bir tır getirdiler. 15 tonluk 3 krikoyla taşı kaldırdık. Tıra koyduğumuzda araç ters döndü. Büyük bir çekici getirdiler. Onunla tırı düzelttik ve mermeri üzerine yerleştirdik. Buradan Ceyhan'a kadar tırla götürdüler orada iki vagonu birleştirip trene yerleştirdiler. Ankara'ya trenle götürdüler."

Her 10 Kasım'da o günlerin aklına geldiğini anlatan Çam, "Geçtiğimiz yıllarda hastalandığım için çocuklarım tarafından Ankara'daki bir hastaneye götürüldüğümde Anıtkabir'i de ziyaret ettim. Kestiğimiz mermeri görünce çok duygulandım ve gururlandım." dedi.

- "Mermer kırmızı beyaz tonlarında"

Köy muhtarı Burhan Kaya da 1950'li yıllardan Atatürk'ün sembolik lahdi için taşın bu köyden gittiğini babası ve dedesinden duyduğunu dile getirdi.

Bu mermerin Türkiye'de iki yerde çıktığını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Bu yerlerden birisi Elazığ, birisi bizim köy. Elazığ'dan nakledilmesinin güç olması nedeniyle bizim köyden götürülüyor. 40 tonluk bir parça kesiliyor. Köyden çıkan mermerin en önemli özelliği kırmızı beyaz tonlarda olması. Çok gurur verici bir şey. Herkese ve her köye nasip olmayacak bir durum. Buraya gereken değer verilmeli. Hiç olmazsa kültür turizmi açısından tanıtımı yapılırsa hem köyümüz hem de Osmaniye kazanmış olur."

Yorumlar