Anadolu Grubu Kimin, sahibi kimdir?

Anadolu Grubu Kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman kuruldu? Anadolu Efes kimin kulübü veya takim kim tarafından ne zaman nerede kuruldu?

Google Haberlere Abone ol
Anadolu Grubu Efes güldü

Anadolu Grubu Kimin, sahibi kimdir veya Anadolu Efes kimin takımı veya kulübü? Anadolu Efes kim tarafından nerede ne zaman kuruldu? Kulübün adında yer alan Anadolu Grubu'nun sahibi kimdir? İşte Anadolu Efes takımı kimin veya takımın sahibi hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Anadolu Efes Spor Kulübü, Efes Pilsen Spor Kulübü adıyla 1976 yılında Kadıköy Spor’un devralınmasıyla kurulmuştur. Tuncay Özilhan başkanlığında, Pano Natof (Genel Kaptan), Berna Sirmen (Müdür), Talat Öztoprak (Yönetici) ve Faruk Akagün (Antrenör) İdari ve Teknik kadrosuyla ülke sporunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarına başlamıştır.[3] Efes Pilsen, 1976-77 sezonunda İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde mücadele etmiş ve Türkiye Basketbol 2. Ligi’nde yükselme maçları oynamıştır. 1977-78 sezonunda ise Türkiye Basketbol 2. Ligi’ndeki maçlarını yenilgisiz tamamlayarak TBL'ye yükselmiştir. 1978-1979 sezonuna ciddi transferle iddialı başlayan Efes Pilsen, normal sezonu 3. tamamlamasına karşın, 5 takımlı final grubunda o dönemlerdeki Eczacıbaşı hegemonyasını 6 galibiyet 2 yenilgi ile kırıp ligdeki ilk sezonunda (1978-79 sezonunda), Faruk Akagün yönetiminde, Türkiye şampiyonu olmayı başarmıştır.

Şampiyon Anadolu Efes

 

1996 yılındaki Koraç Kupası şampiyonluğu ile Türk spor tarihinde Avrupa kupası kazanan ilk takım olmayı başararak kendine özel bir yer edinmiş olan kulüp, kuruluşundan günümüze yalnızca basketbol branşında erkek basketbol takımıyla faaliyetini sürdürmektedir. Takım idmanlarını 1982'de hizmete giren ve İstanbul Bahçelievler'de olan kendi tesisinde yapmaktadır.[1] Maçlarını ise Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynamaktadır.

Kulüp, 17 Nisan 2010'da çıkarılan alkol ve tütün ürünlerinin sportif ve müzikal faaliyetlerde kullanılmasına ilişkin yasa gereği 29 Haziran 2011'de adını Anadolu Efes Spor Kulübü olarak değiştirmiştir. 2011-12 sezonundan itibaren Efes Pilsen kulübü artık sportif etkinliklerine Anadolu Efes Spor Kulübü adı altında devam etmektedir.

1979-80, 1980-81 ve 1981-82 sezonlarında da şampiyonluk için mücadele eden Efes Pilsen, bu sezonlarda şampiyonluğu Eczacıbaşı’na kaptırmıştır. Avrupa’da ise ilk kez 1979-1980 sezonunda mücadele eden takım, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda 1 galibiyet 5 yenlgi ile kupaya grup aşamasında veda etmiştir. Sonraki iki sezonda da Avrupa’da ön eleme turları geçilmesine karşın gruplarda kupalara veda edilmiştir.

1982-83 sezonunda lig 16 takımın 2 gruba ayrılmasıyla oynanmıştır (Kırmızı ve Beyaz Grup). Beyaz Grubu lider bitiren Efes, final grubunu da rahatça lider bitirerek, koç Rıza Erverdi ile 2. şampiyonluğuna ulaşmıştır.

1983-84 sezonundaki en büyük hamle, Eczacıbaşı’nın efsane koçu Aydan Siyavuş’un takıma getirilmesidir. O sezon normal sezonu 2. Bitiren Efes, play-off’larda istediği sonuçları alarak üst üste 2. kez, toplamda ise 3. kez şampiyon olmuştur.

Anadolu Efes 30 Mayıs 2021 Pazar günü Avrupa'da İspanyol rakibi Barcelona'yı yenerek Avrupa şampiyonu oldu.

Şampiyonluk esnasında takımın koçu ise Engin Ataman'dı.

Anadolu Grubu ise 1950 yılında Tuncay Özilhan'ın babası İzzet Özilhan ve ortağı Kamil Yazıcı tarafından kuruldu.

İçecek, otomotiv, gıda, bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren grubun 50 bine yakın çalışanı var.

Yorumlar