Yıldırım Diyarbakır'da konuştu: Çözüm mözüm yok

Diyarbakır'da toplamı 10 milyar lirayı geçen teşvik paketini açıklayan Başbakan Yıldırım, Çözüm Süreci konusunda ise, "Çözüm mözüm yok" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, özel uçak "ANA" ile saat 13.10'da Diyarbakır'a geldi. Yıldırım'ı, Diyarbakır Havalimanı'nda Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ve diğer ilgililer karşıladı.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da düzenlenen konferansta vatandaşlara seslendi. Yıldırım, konuşmasında hiçbir terör örgütünün birlik ve beraberliğimizi bozamayacağını belirterek, bütün terör örgütleriyle mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini söyledi. 

Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları: Biz kardeşlik için buradayız. Hiçbir terör örgütü bizim kardeşliğimiz bozamayacak. 15 Temmuz'da Diyarbakır'ın demokrasiden verdiği destek için milletim adına sizlere teşekkür ediyorum. Ayyıldızlı bayrağını inen meydana indi. Diyarbakır'a, teröre değil kardeşliğe selam durdu. 15 Temmuz'u yeni bir kurtuluş savaşı olarak görüyoruz. O gün hep birlikte omuz omuza oldu. 

Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Sonsuza kadar birbirimizin, vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Sonsuza kadar kardeşliğimize sahip çıkacağız. Her türlü ayrımcılık, her türlü ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacaktır. Biz 79 milyon vatandaşımızla biriz, beraberiz, birlikte Türkiyeyiz. Bu bütünlüğe zarar vermek isteyenler hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır.

Diyarbakır'ın o gün Ankara'nın, İstanbul'un yanında oludğunu bütün cihana gösterdiğiniz. Eli kanlı örgüte verdiğiniz cevap için hepinize teşekkür ediyorum. 15 Temmuz'da siz FETÖ'ye değil çukur siyasetine teslim olan terör örgütüne de karşı çıktınız. O gün siz beynini Kandil'deki teröristlere teslim edenlere karşı çıktınız. Sizleri gönülden kutluyorum.

Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin beraberliğinin bozulması, Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar, Türkiye'nin her karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birinin gece gündüz, yaz kış gideceği, seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz.

TEŞVİK PAKETLERİ 

23 ilimize yatırım yapmak isteyenlere önemli haberlerimiz var. Başlattığımız bu programların içinde yatırımlar var, teşvikler var. Buradaki illerimizi yatırımlar için cazibe haline getiriyoruz. 

Öncelikle terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım için yapıyoruz. Sadece Sur için 1 milyarlık yatırım yapıyoruz. Yapacağımız bütün işler, planlara programlara uygun olacak. Sur için toplu konut tarzı, binalar, çok katlı binalar yapılmayacak. Sur'un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. 

Vatandaşa karşı isyana çağıran terör örgütüne kulak vermeyen bütün vatandaşlarımızı gönülden kutluyorum. 

10 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Diyarbakır'a 1,9 milyar lira, Şırnak'a 3,5 milyar lira, Hakkari'ye 2,5 milyar lira, Mardin'e 2 milyar lira bütçe ayırıyoruz. 

DEMİRTAŞ'A TEPKİ

Almanya'dan konuşan HDP Eş Başkanı PKK terör örgütünü terör örgütü olarak görmediklerini söyledi. Almanya'dan konuşacağına gel Diyarbakır'da katlettiğin Dürümlü köylülerinin yanında konuş. Gel Diyarbakır'da diri diri yaktığınız beş vatandaşın ailelerinin yanında konuş. Kim yapıyor bunları. Kim katlediyor bu insanları, kim şehit ediyor mehmetçiği. 

TERÖRLE MÜCADELE SÜRECEK

Başbakan Binali Yıldırım, Fırat Kalkanı harekatına ilişkin sınırları korumak, vatandaşların can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için orada bulunulduğunu belirterek, "Ne zaman DAEŞ terör örgütü, PKK uzantısı YPG, PYD terör örgütü ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse o zaman tekrar geri döneriz. Aksi halde ülkemizin güvenliğini korumak, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamak bizim en önemli işlerimizden bir tanesi. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Uluslararası terör tacirlerine hizmet edecek bir projeye, Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ve asla geçit verilmeyecek." dedi.
Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu.

Yıldırım, 15 Temmuz gecesi, Türkiye'nin doğusuyla, batısıyla, her tarafıyla iftihar ettiklerini belirterek, vatandaşın desteğiyle bütün terör örgütlerinin yok edileceğini söyledi.
Terör örgütünü milletle aralarından süpürüp atacaklarını vurgulayan Yıldırım, "Bu ülkeyi bölmek isteyenler vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler, asla çözümün bir parçası değildir, olamazlar. Çözüm, milletin ta kendisidir, çözüm vatandaştır, çözüm sizsiniz, siz ve biz birlikte Türkiye'yiz. Türkiye'nin bayrağına, devletine, milletine sahip çıkanlar, çözümün sahibidir. Kan dökenler, can alanlar, cinayet işleyenler, pusu kuranlar çözüme karşıdır." diye konuştu.
PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'in eline silah verenlerin aynı odaklar olduğuna işaret eden Yıldırım, tek amaçlarının ülkeyi güçlü hale getirmek, demokrasiyi geliştirmek, vatandaşla devlet arasında hiçbir anlaşmazlık bırakmamak olduğunu kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN ORADA İŞİ VAR"

"Kendimiz için ne istiyorsak, komşumuz için de aynısını istiyoruz." diyen Yıldırım, Fırat Kalkanı harekatının Türkiye'nin güvenliği için olduğu kadar Suriye'nin güvenliği ve toprak bütünlüğü için de önemli olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, "Türkiye'nin orada ne işi var?" gibi sözler duyduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin orada işi var. Çünkü Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre hududu var. Asıl, binlerce kilometreden, uzaktan gelenlerin Suriye'de ne işi var? Bize bu soruyu soranlar önce dönsün kendi durumlarına baksınlar. Siz, DAEŞ unsurları, PYD unsurları, YPG unsurları bir olacaksınız, topraklarımıza füze atacaksınız, Antep'e geleceksiniz, 29'u çocuk 54 vatandaşımızı katledeceksiniz, biz de böyle tepki vermeyeceğiz, size bakacağız öyle mi? Fırat Kalkanı ile oradayız. Çünkü sınırlarımızı korumak, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DAEŞ terör örgütü, PKK uzantısı YPG, PYD terör örgütü ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse o zaman tekrar geri döneriz. Aksi halde ülkemizin güvenliğini korumak, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamak bizim en önemli işlerimizden bir tanesi. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Uluslararası terör tacirlerine hizmet edecek bir projeye, Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ve asla geçit verilmeyecek. Herkes bilsin ki komşumuz, kardeşimiz Suriye'deki Araplarla, Kürtlerle, Türkmenlerle, Süryanilerle, Şiilerle, Sünnilerle kardeşiz, hiçbir sorunumuz yok. Bizim Suriye'de verdiğimiz mücadele terörle, terörizmle ve teröristlerle olan mücadeledir."

"TÜRKİYE KÜRTLERİN DE TEMSİLCİSİDİR"

Yıldırım, terörün arkasında duranların, Türkiye'nin Suriye'deki mücadelesini gölgelemek için Suriye'deki Kürtlere karşı mücadele verildiği yalanını yaydığını belirterek, hangi ülkede olursa olsun Kürtlerle bir sorun olmadığını vurguladı.

Saddam'ın zulmünden kaçan Kürtlere de Kobani'de, Ayn el-Arap'ta DAEŞ örgütünün saldırısından kaçan Kürtlere de kucak açanın Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldırım, Türk milletinin tarihten gelen devlet geleneği olarak zorda olanlara hep yardım edip kucak açtığını söyledi. Yıldırım, "Türkiye, bölgesel barışın yegane temsilcisidir. Türkiye, Kürtlerin de barışın da yegane temsilcisidir." dedi.

"Topraklarımıza fitne tohumu ekmek istiyorlar." ifadesi kullanan Yıldırım, ancak vatan topraklarının "birlikle" aşılandığını söyledi.

"YAĞMA YOK"

Yıldırım, acıların, endişelerin, sevinçlerin tarih boyunca hep bir olduğunu ve bir olmaya devam edeceğini dile getirerek, kalplerin birlikteliğini hiçbir terör tacirinin, uluslararası örgütün bozamadığını ve bozamayacağını bildirdi.

Terörle mücadele devam ederken herkesi hukuk zeminine davet ettiklerini anlatan Yıldırım, vatandaşa belediye hizmeti vermek üzere seçilen herkesin de hukuka uymak zorunda olduğunu belirtti.

Yıldırım, "Halkın iradesini, devletin imkanlarını terör örgütlerine tahvil edenler mutlaka karşılığını görecekler. Burada, hukuka uygun görev yapan, terör örgütleriyle iş birliğine girmeyen belediye başkanlarının, meclis üyelerinin, yerel yöneticilerin endişe etmesine hiç gerek yoktur. Onlarla ilgili hiçbir işlem yapılmayacaktır. Ama bütün imkanları, bulunduğu şehre, altyapı hizmeti yapsın, üst yapı hizmeti yapsın diye gönderilen paraları, terör örgütüne aktaran, terör örgütüne lojistik destek verenler bu yaptıklarının hesabını verecek, yağma yok."

23 İLE YATIRIM

Doğu ve Güneydoğu'da kapsamlı bir yatırım-destek hamlesi başlattıklarını dile getiren Yıldırım, bu bölgelerde yaşayan bütün vatandaşlara, 23 ile yatırım yapmak isteyen iş adamlarına, esnafa, çiftçiye, gençlere ve kadınlara önemli haberler vereceklerini söyledi.

Yıldırım, başlatılan bu programın içerisinde teşvikler, destekler ve hibe yatırımlarının olduğunu belirterek, "Doğu ve Güneydoğu illerimizde yatırımlar için cazibe merkezleri haline getirecek dev adımlar atıyoruz. Öncelikle terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırım yapıyoruz." diye konuştu.

Hendek ve çukur siyasetinde, vatandaşı devletine karşı isyana, direnişe çağıran kanlı PKK terör örgütünün çağrısına kulak vermeyip, devletinin ve milletinin yanında yer alan bütün vatandaşları gönülden kutladığını ifade eden Yıldırım, yapılan her işin planlara, projelere uygun olarak yapılacağını vurguladı.

Yıldırım, bunun aksini söyleyenlerin gerçeği yansıtmadığına ve bu kişilerin yapılan hizmetleri engellemeye çalıştığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Sur için toplu konut tarzı binalar, asla çok katlı binalar yapılmayacak, hepsi yalan, dolan. Tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Çünkü Sur, Diyarbakır'ın en güzel, en tarihi, en kültürel mirasıdır, turistik merkezidir. Ama Sur'un 6 mahallesini PKK terör örgütü tarumar etti. Türkiye Cumhuriyeti büyüktür. Yapılanı en güzeliyle yıkılanı yeniden yapar ama giden hayatlar geri gelmiyor. HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor, 'PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyoruz'. Almanya'dan konuşacağına gel Tanışık köyünde, Dürümlü'de konuş, katlettiğiniz 6 masum Diyarbakır evladının yanında konuş, gel Oya Eronat'ın fidan gibi yavrusunu katlettiğiniz bu topraklarda konuş, diri diri yaktığınız Diyarbakır'daki 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuş."

"PKK TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL ÖYLE Mİ?"

"PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim bu mehmetçikleri, sivil vatandaşları şehit ediyor." diye soran Yıldırım, "Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin beraberliğinin bozulması, Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar, Türkiye'nin her karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birinin gece gündüz, yaz kış gideceği, seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz." ifadesini kullandı.

Yıldırım, 2017'nin sonunda evi ya da iş yeri zarar gören her vatandaşın mağduriyetinin tamamen biteceğinin altını çizerek, bir ay sonra Cizre'de aynı şekilde 2 bin 500 konut inşaatının yükseleceğini söyledi.

İki ay içerisinde Yüksekova'da bin 500 konutun inşaatına başlanacağını belirten Yıldırım, "Ticaretin kalbi Gazi ve Melik Ahmet caddelerindeki bütün dükkanlar ahşap-taş mimariyle yenilenecek. Sur içinde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camisi'nin etrafını yenileyeceğiz. Dünyaca ünlü hattat Hamidi Hamidi adına bir sanat müzesi yapacağız. Celal Güzelses adına bir müzik evi yapacağız. Bu 7 merkeze gençlik ve kadın merkezleri yapacağız." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, terörden zarar gören şehirleri ve ilçeleri tamamen yenileneceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova'yı, Mardin Nusaybin'i, yollarla, alt yapıyla, hastanelerle, okullarla, parklarla, ibadethanelerle ve sosyal tesislerle tekrar ayağa kaldıracağız. Sur ilçesinde 7 bin, Şırnak'ta 10 bin 126, Hakkari'de, Yüksekova'da 10 bin 750, Mardin Nusaybin'de 8 bin yeni konut yapıyoruz. Toplam 36 bin yeni konut yapacağız, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Ancak evlerinden barklarından olan vatandaşlarımız, konutları bitinceye kadar kirada olacaklar, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız. Bu şehirlerimizin, ilçelerimizin imarı için Diyarbakır'a ilk etapta 1,9 milyar lira yaklaşık 2 katrilyon, Şırnak'a 3,5 milyar lira, Hakkari'ye 2,5 milyar lira, Mardin'e 1,8 milyar lira kaynak ayırdık. Bu illerimizden imarı için yeniden alt yapısıyla üst yapısıyla yenilenmesi için toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız. Hayırlı uğurlu olsun."

GEZİYE KİMLER KATILIYOR

Başbakan Yıldırım'a Diyarbakır ziyareti sırasında, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile çok sayıda milletvekili de eşlik ediyor.





İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında