Yatırımcılara 240 Milyon TL’ye kadar faiz veya makine alım desteği

Yenilenen teşvik sistemiyle yatırımcılara 240 milyon liraya kadar faiz ya da aynı tutarda makine alım desteği sağlanacak. Yeni sistemde vergi indirimi azaltılırken faiz/kâr payı desteği artırıldı.

2012 yılından bu yana uygulanan ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefleyen “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” yeniden düzenlendi. Yapılan değişikliklerle birlikte, yatırımcılara sağlanan desteklerin kapsamı ve şekli önemli ölçüde değiştirildi.

Yeni sistemde vergi indirimi oranları düşürülürken, faiz ve kâr payı desteği artırıldı. Yatırımcılara en fazla 240 milyon liraya kadar faiz veya kâr payı desteği verilecek. Bu destek, isteyen yatırımcılar için aynı tutarda makine alım desteği olarak da kullanılabilecek.

MAKSİMUM 240 MİLYON LİRA DESTEK

Yatırım türüne göre yatırımın yüzde 70’ine kadar tutarda, Merkez Bankası politika faizinin belirli oranı kadar faiz ve kâr payı desteği sağlanacak. Faiz desteği, ödeme döneminde politika faizine göre güncellenecek.

Merkez Bankası’nın yüzde 46 olan mevcut politika faizine göre yatırımcılar, krediyi yüzde 27,6 oranında kullanabilecek. Teknoloji Hamlesi Programı ve Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında faiz indirimi en fazla 20 puan ve 240 milyon liraya kadar çıkacak. Stratejik Hamle Programı için 15 puan ve en fazla 180 milyon lira, Öncelikli Yatırımlar için 12,5 puan ve 24 milyon lira, 4, 5 ve 6’ncı bölgelerde yapılacak Hedef Yatırımlar için 12,5 puan ve 12 milyon liraya kadar destek sağlanacak.

FAİZ YERİNE MAKİNE ALIM DESTEĞİ SEÇENEĞİ

Yatırımcılar, faiz desteği yerine 240 milyon liraya kadar makine alım desteğinden de faydalanabilecek. Teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımlarda, değeri 2 milyon liranın üzerindeki makinelerin bedelinin yüzde 25’i bütçe kaynaklarından karşılanacak.

Teknoloji Hamlesi ve Yerel Kalkınma Hamlesi programlarında sabit yatırımın yüzde 15’ini geçmemek şartıyla bu destek kullanılabilecek. Stratejik Hamle Programı için bu üst sınır 180 milyon lira olarak belirlendi.

YENİ YATIRIMA GÜMRÜKSÜZ OTOMOBİL İTHALATI

Yeni sistemde, otomotiv sektörüne yönelik özel bir uygulama da yer aldı. M1 ve N1 kategorisinde üretim yapan ve asgari 100 bin kapasiteli yeni yatırım yapan ya da mevcut kapasitesini 100 bin artıran firmalara, gümrüksüz otomobil ithalatı hakkı tanınacak.

Yatırımın yüzde 20’sinin tamamlanmış olması şartıyla, kapasitenin yüzde 15’i kadar araç ithalatı yapılabilecek. Bu araçların silindir hacmi en fazla 1600 cm3 veya elektrik motor gücü en fazla 160 kwh olacak.

3 ANA VE 5 ALT PROGRAM

Yeni teşvik sistemi üç ana başlıktan oluşuyor: Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi, Sektörel Teşvik Sistemi ve Bölgesel Teşvikler.

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi, üç alt programdan meydana geliyor:

  • Teknoloji Hamlesi Programı

  • Yerel Kalkınma Hamlesi Programı

  • Stratejik Hamle Programı

Sektörel Teşvik Sistemi ise iki alt programdan oluşuyor:

  • Öncelikli Yatırımlar

  • Hedef Yatırımlar

BÖLGESEL SINIFLAMALAR VE DEĞİŞİKLİKLER

Teşvik sisteminde Türkiye yine altı bölgeye ayrıldı. Ancak on ilin bölge sınıflandırması değişti.

  • Mersin 3. bölgeden 2. bölgeye,

  • Nevşehir 4. bölgeden 3. bölgeye,

  • Tekirdağ 1. bölgeden 2. bölgeye,

  • Bilecik, Karabük, Isparta, Kırklareli 2. bölgeden 3. bölgeye,

  • Bartın ve Hatay 4. bölgeden 5. bölgeye,

  • Gümüşhane 5. bölgeden 6. bölgeye alındı.

ALT SINIR VE KİRALAMA ŞARTLARI

Desteklenecek yatırımların asgari tutarı 1 ve 2. bölgelerde 12 milyon lira, diğer bölgelerde ise 6 milyon lira olarak belirlendi. Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda ise her bir finansal kiralama şirketi için alt sınır 3 milyon lira olacak. Bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

VERGİ İNDİRİMİ AZALTILDI

Yatırımın türüne göre verilecek vergi indirimi oranları düşürüldü.

  • Teknoloji Hamlesi ve Yerel Kalkınma Hamlesi için katkı oranı yüzde 50

  • Öncelikli Yatırımlar için yüzde 30

  • Hedef Yatırımlar için yüzde 20

Vergi indirimi, yatırıma katkı tutarının yüzde 20 ila 50’si seviyesine ulaşana kadar gelir veya kurumlar vergisinde yüzde 60 oranında uygulanacak.

DİĞER DÜZENLEMELER

  • Prim desteği: 6. bölgede yüzde 100, diğer bölgelerde yıllara göre azalan oranlarda uygulanacak.

  • Dövizle yatırım: Döviz kredilerinde faiz/kâr payı desteği en fazla 2 puan olacak.

  • Yatırım yeri tahsisi: Vergi indirimi öngörülmeyen ve elektrik üretimine yönelik yatırımlar için yapılmayacak.

  • Geçici ithalat: Teşvik belgesi başvurusu yapılmış ancak henüz belgelendirilmemiş yatırımlarda, makine ithalatı için geçici izin alınabilecek.

Yeni sistemle birlikte destekler, özellikle üretim ve teknoloji yatırımlarına yönlendirilmiş durumda. Teşvik belgesi kapsamındaki tüm kredilerde, kullanım amacına uygunluk bankalar tarafından izlenecek. Amaç dışı kullanım tespitinde yaptırımlar uygulanacak.

Taşlar arasında bir "Yakut" İzmir Çeşme'deki yangın giderek büyüyor Tıra arkadan çarpan Mercedes C200 pert oldu Milyarlık savaş uçağı bozuldu tamir edilemiyor Yarasanın ısırdığı adam öldü Sahte diploma davasında istenen ceza belli oldu