Türkiye'den NATO'ya rest: İmza yok

NATO'nun 70. yıl kutlamaları yaklaşırken ittifak üyeleri arasında ittifakın işleyişi ile ilgili sorgulamalar devam ediyor. Öte yandan Türkiye, ABD baskısı altında kalarak YPG'yi terör örgütü olarak tanımayan NATO'nun bazı planlarını engelledi.

NATO 70. yılını kutlarken ittifak üyeleri ittifakı sorgulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günler Fransız dergisine konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiğini söylerken, Türkiye'de sınırı dibindeki terör örgütü YPG'yi terör örgütü olarak tanımayan NATO'ya rest çekti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, NATO'nun biri Rusya'ya karşı Baltık ülkeleri için, biri de güneyden gelen tehditlere karşı Türkiye için iki güvenlik planı NATO Konseyi'nde oylandı. Oylamaya alınan planda PKK/YPG/PYD terör örgütü olarak yer aldı.

NATO üyesi ülkelerin katıldığı oylamada plan NATO Konseyi tarafından onaylandı. Türkiye’ye yönelik güneyden gelmesi olası tehditlerin içinde YPG/PYD/PKK da terör örgütü olarak yer almıştı.

Yapılan oylama sırasında ABD’nin teknik heyetleri plandaki terör örgütü ibarelerine tepki göstermemiş ve kabul edilmişti. NATO Konseyinde onaylanmış plan, Pentagon ve ABD Dışişleri’ne gönderilince ABD'li yetkililer itiraz ederek planın onaylanmasına engel oldu. ABD’nin dışında birkaç ülke daha skandal karar katılınca Türk yetkililerde ABD'nin itirazını “Belge yayımlandığı zaman YPG/PYD'ye destek verdikleri için ABD hukuki olarak sorumlu olacak” şeklinde değerlendirdi. ABD böylece itirazı ile terör örgütü olarak tanıdığı PKK’yı da sahiplenmiş oldu.

TÜRKİYE'DEN KARŞI HAMLE

Türkiye'nin güneyden gelecek tehlikelere karşı korunması planı NATO Konseyi’nin onayına rağmen ABD ve bazı ülkeler tarafından yayınlanmayınca, Türkiye harekete geçti. Terör örgütü PKK/PYD-YPG'yle mücadelesinde ittifakı yanında göremeyen Türkiye, önemli bir hamle yaptı. NATO nezdinde görev yapan Türk yetkililer, “Türkiye için hazırlanan plan yayımlanmadıysa ötekine de izin vermeyiz” diyerek Baltık Planı’nın yayınlanmasını engelledi. Konu 20 Kasım'da Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme gelirken, Türk heyeti toplantıda, “Baltık ülkeleri için hazırlanan raporun yayımlanmasını isteyenlerin Türkiye için de aynı duyarlılığı göstermesini” istedi.

TÜRKİYE’SİZ OLMAZ

Türkiye’nin PKK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD-YPG’yi NATO tehdit değerlendirmesine dahil etmek üzere yaptığı bu girişim, NATO nezdinde yürütülen çalışmalarla paralel şekilde gündeme getirilmiş oldu. Halen Türkiye, bulunduğu stratejik konum itibariyle NATO üyesi ülkeler için güvenlik, üretim ve risk azaltma sigortası olarak büyük önem taşırken, Türkiye’siz NATO olmayacağını anlayan tüm ülkelerin Amerika’nın itirazı öncesi teklifi onaylamış olması büyük bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında