Türkiye, Kıbrıs şartlarından biri 'garantörlük'

Türkiye'nin Kıbrıs müzakerelerinde öne sürdüğü temel şartlardan biri 'garantörlüğün kalıcı' olması.

İsviçre’de süren Kıbrıs görüşmelerine dün üç garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin üç şartını sıraladı. Türk tarafının şartları şöyle: "Garantörlük sistemi düzenlenerek korunsun. Çözüm anlaşması AB’nin değişmez birincil hukuku olsun. Türkiye vatandaşları, yeni Kıbrıs’ta AB vatandaşlarının 4 özgürlüğüne sahip olsun."

Hürriyet'ten Ömer Bilge ve Yorgo Kırbaki'nin haberine göre, Rum ve Yunanlar, tam aksi yönde taleplerde bulunurken Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, müsteşarlar seviyesinde çalışma grubu kurulacağını ve 23 Ocak’ta Cenevre’de bakanların yeniden biraraya geleceğini bildirdi. Ancak, Yunanistan’ın bu teklifi, diğer taraflar tarafından kabul görmedi.

BM’nin yeni Genel Sekreteri Antonio Guterres’in evsahipliğinde Cenevre’deki BM binasında yapılan konferansa, garantör ülkeler dışişleri bakanları seviyesinde, kalabalık heyetlerle katıldı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin de hazır olduğu konferansta Türkiye ve Yunanistan, garantörlük sistemi konusundaki taleplerini net bir şekilde masaya koydu.

İşte Türkiye'nin talepleri

Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin kimseye bir yararı olmadığına dikkat çekti ve Ankara’nın taleplerini şu ifadelerle sıraladı:

Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti’ düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.

Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)

Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır. (AB vatandaşlarının 4 özgürlüğü: Serbest dolaşım, yerleşim, işyeri kurma ve mülk edinme.)

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Taksim Meydanı miting alanı değildir