Tarihte bugün veya tarihte 11 Kasım günü meydana gelen tarihi olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 11 Kasım günü meydana gelen olaylara arasında 1. Dünya Savaşı'nın resmen sona ermesi, Osmanlı'nın Avrupa karşısındaki üstünlüğünün kaybolması, İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı seçilmesi gibi hadiseler bulunuyor. Tarihte bugün veya tarihte 11 Kasım tarihi olayları şöyle...

Tarihte bugün ya da tarihte 11 Kasım günü meydana gelen önemli tarihi olaylar arasında Haçlılar'ın Kudüs'ü işgal ederek burada krallık kurması, Osmanlı'nın Avrupa karşısındaki üstünlüğünün elden gitmesi, 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesi bulunuyor.

İşte tarihte bugün veya tarihte 11 Kasım günü yaşanan olaylardan bazıları:

Haçlılar Kudüs'te Bir Krallık Kurdu (1100)

I.Haçlı seferi sonunda nihai hedef olan Kudüs ele geçirilmişti.Şehirde bulunan Müslümanlar ve Yahudiler anlatılamayacak bir vahşetle katledildi. Haçlılar 11 Kasım 1100'de Baudouin'i Kudüs Kralı ilan ederek Kudüs Krallığını kurdular. Haçlıların başarısı o sırada en büyük İslam Devleti olan Büyük Selçuklu devletinin taht kavgaları nedeniyle içinde bulunduğu karışık durumdan kaynaklanmıştı.

Osmanlı Avrupa Karşısındaki Üstünlüğünü Kaybetti (1606)

On üç yıldır süren Osmanlı-Avusturya savaşları 11 Kasım 1606'da Zitvatoruk Antlaşması ile sona erdi. Bu antlaşma ile Avusturya yıllık vergiden kurtulmuş ayrıca veziriazama denk sayılan Avusturya hükümdarı artık padişaha denk sayılmıştır. Bu durum Osmanlı Devletinin Avrupa Karşısında üstünlüğünü kaybettiğinin en önemli göstergesi olarak kabul edilir.

I.Dünya Savaşı Resmen Sona Erdi (1918)

Almanya'da cumhuriyet ilan edildikten kısa bir süre sonra 11 Kasım 1918'de yeni hükümet ateşkes antlaşmasını kabul ederek savaştan çekildi. Böylece artık savaşan devlet kalmadığı için I.Dünya savaşı da resmen sona ermiş oldu.

Doğu Cephesinde İleri Harekat Yeniden Başladı (1922)

Ermenilerin ateşkes şartlarına uymama eğiliminde olması nedeniyle Türk kuvvetleri ileri harekata yeniden başladı.

İsmet İnönü Cumhurbaşkanı Seçildi (1938)

Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından bir gün sonra 11 Kasım 1938'deTBMM'de yapılan oylama neticesinde İsmet İnönü cumhurbaşkanı seçildi. İlk teklif Genelkurmay başkanı Fevzi Çakmak'a yapılmış o bu teklifi kabul etmeyerek İsmet İnönü'yü önermişti.

Varlık Vergisi Kanunu Kabul edildi (1942)

Varlık Vergisi, TBMM'de 11 Kasım 1942 tarih ve 4305 sayılı kanunla kabul edilen olağanüstü servet vergisidir. Bu vergi de asıl amaç savaş koşulları nedeniyle oluşmuş ekonomik ortamdan yararlanarak yüksek kazanç elde eden ancak düşük vergi verenler hedef alınmıştı. Ayrıca bu sayede savunma harcamalarının da karşılanması amaçlanmıştır.Ancak araştırmacılar hedefine ulaşmadığını daha çok gayri Müslimlerin üzerine gidildiğini belirtirler. Uygulamaları nedeniyle günümüze kadar tartışılan en önemli konulardan birisi olmuştur.

Yaser Arafat Vefat Etti (2004)

 Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin ilk başkanı olan Yaser Arafat 11 Kasım 2004'te tedavi gördüğü Fransa'da vefat etti. Filistinlilerin özgürlüğü için sürekli İsrail ile mücadele eden Yaser Arafat son dönemlerinde İsrail ile fazla yakınlaştığı ve taviz verdiği konusunda eleştiriler almıştı. Özellikle HAMAS örgütü onun izlediği batı yanlısı siyasetten rahatsız olmuştur.

Mustafa Akkad Vefat Etti (2005)

Suriye asıllı ABD'li yönetmen Mustafa Akkad 11 Kasım 2005'te vefat etti. İslam dünyasında İslamiyetin doğuşunu anlattığı Çağrı ve Kuzey Afrikalı mücahit lider Ömer Muhtar'ın hayatını konu alan Çöl Arslanı filmleri ile tanınmıştır.

TARİHTE 11 KASIM GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1539 - I. Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan, Kubbe Veziri Rüstem Paşa ile evlendi. Düğün 26 Kasım 1539 gününe dek sürdü.

1889 - Washington, 42. eyalet olarak ABD'ye katıldı.

1914 - Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri'ne savaş ilan etti.

1918 - Alman İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri'nin ateşkes imzalamasıyla, I. Dünya Savaşı sona erdi.

1918 - Polonya'nın Bağımsızlık Günü; Polonya toprakları 123 yıl sonra tekrar bir araya geldi.

1923 - Münih'te, "Birahane Darbesi" başarısızlığa uğrayan Adolf Hitler tutuklandı.

1926 - ABD'de ülkeyi boydan boya kateden, şarkılara bile konu olmuş ünlü karayolu U.S. Route 66 açıldı.

1928 - Bakanlar Kurulu, Millet Mektepleri açılmasını kararlaştırdı.

1935 - İnebolu Vapuru İzmir Limanı'na girerken battı, 24 kişi öldü.

1938 - TBMM, İsmet İnönü'yü oy birliğiyle Cumhurbaşkanı seçti.

1942 - Varlık Vergisi'ne ilişkin yasa TBMM'de kabul edildi.

1947 - Türkiye, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) üye oldu.

1965 - Afrika'daki son Birleşik Krallık sömürgesi Rodezya, bağımsızlığını ilan etti.

1966 - NASA, Gemini 12 uzay aracını fırlattı.

1970 - İnsanlığa Karşı Savaş Suçlarının Zamanaşımına Uğramazlığı Avrupa Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Türkiye bu sözleşmeyi onaylamadı.

1973 - İsrail ile Mısır ateşkes imzaladı.

1975 - Angola Halk Cumhuriyeti kuruldu. Angola, Portekiz'in sömürgesiydi.

1975 - Türkiye Kalkınma Bankası kuruldu.

1976 - Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında 10 yıl süreyle elektrik alışverişini düzenleyen anlaşma imzalandı.

1987 - Van Gogh'un "İrisler" tablosu, New York'ta 53,9 milyon dolara satıldı.

1996 - Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, "Devlet, Emniyet içinde Millî İstihbarat Teşkilatı'na alternatif bir örgüt yarattı. Bugünden sonra, Devlet can güvenliğimizi sağlar diye güvenmeyin" dedi.

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti