Seyyidet Nefise kimdir? Zahide Bir Ruh, Ölmeden Ölen Bir Mürşit

Seyyidet Nefise, Tâhire ve Kerîmet-üt-dâreyn lâkabıyla bilinen, Hazret-i Ali Efendimizin torunlarından biri olan Nefise bint-i Hasan'dır. Hafızası ve ilmiyle tanınan bu büyük zahide, ölmeden ölen ve adeta bir mürşit olarak anılmaktadır.

Seyyidet Nefise kimdir, ne zaman yaşadı, hayatı ve diğer detaylar uzun zamandır merakla sorulur. İslam tarihinde önemli yere sahip şahsiyetler arasında yerini alan Nefise, hayatıyla olduğu kadar ölümüyle de dikkatleri üzerine çekmiş bir isimdir. Peki, Seyyidet Nefise kimdir?

SEYYİDET NEFİSE KİMDİR?

Seyyidet Nefise, 145. senede Mekke-i mükerremede doğdu. İmam-ı Cafer Sadık'ın oğlu İshak-ı Mu'temen ile evlendi. Muazzam hafızası ve muhteşem ilmi ile dikkat çeken Nefise, dünyayı terk etmeden önce birçok kişiyi etkilemiş, öğütleriyle insanlara rehberlik etmiştir.

Mısırlılar tarafından sevgi ve saygıyla karşılanan Seyyidet Nefise, minik evinde ziyaretçi akınına uğrar. Bir gün, pazarda iplik satmaya çalışan bir kadının başından geçen olay, Seyyidet Nefise'nin bereketini gözler önüne serer. Bir kartalın çaldığı bohçanın, Nefise Sultan'ın duâları sayesinde geri getirilmesi, onun ilahi yardım ile bağlantısını yansıtır.

Seyyidet Nefise'nin bir gün iplikçi kadına "rızka Allahü teâlâ kefil" dediği anlamlı sohbeti, kadının zor durumda olan gemici kocasının yaşadığı mucizevi olayı ortaya çıkarır. Kartalın getirdiği bohça, Nefise'nin duâlarına karşılık olarak gelir ve ailenin ihtiyaçlarını karşılar.

Seyyidet Nefise, ölümüyle de büyük bir etki bırakır. Ölmeden önce bir kabir kazan ve namazlarını burada eda etmeye başlar. Bu nurlu çukurda binlerce hatim indirir. Seyyide Nefise hazretlerinin yeğeni Seyyide Zeynep, halasının yanından hiç ayrılmaz. Seyyidet Nefise'nin "oruçlu gibi yaşayın ki ölümünüz iftar olsun" ilkesine uygun yaşam tarzı, onun manevi mirası olarak kalır.

Nefise'nin hayatında bir dönüm noktası, yeğeni Seyyide Zeynep'in kendisine yemek hazırlamak istemesiyle yaşanır. Ancak zahide kadın, ölüm vaktinin geldiğini hisseder. Oruçlu ölmek için yıllarca duâ eden Nefise Sultan, vaktinin dolduğunu ifade eder. Bu an, onun manevi öğretilerinin ne kadar derin olduğunu gösterir.

Nefise'nin cenazesi öyle kalabalık olur ki, Kahire bu izdihamı daha önce görmemiştir. Zevci, naaşı Medine'ye götürmek istese de halk, Nefise'nin bereketiyle kalmaları için yalvarır. Gemicinin rüyasında aldığı mesaj, Seyyidet Nefise'nin etkisinin bölge halkı üzerinde ne kadar büyük olduğunu gösterir.

Nefise, yaşadığı dönemde manevi öğretileri, iyilikleri ve mucizeleri ile tanınan büyük bir zahide olarak hafızalarda kalmıştır. Ölmeden ölen ve ölümle birlikte manevi mirasıyla iz bırakan Seyyidet, sadece döneminde değil, günümüzde de minnetle hatırlanan bir şahsiyet olarak biliniyor.

3 büyükşehir belediye başkanı daha gözaltında Akaryakıt fiyatlarını düşürecek önemli karar Binance TR'de 72 saat kuralı devreye girdi Emniyet kararnamesi yayımlandı Kırkpınar sonuçları belli oldu Meteoroloji uyardı çöl sıcakları geliyor