ÖSYM'nin hatası başkanı götürdü, başkan istifa etti
ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme hatasından sonra kurumdan sürpriz istifa haberi geldi. ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa ettiğini açıkladı
Sonhaberler | Haber Merkezi
ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme hatasından sonra oluşan tartışmalar başkanın istifasına neden oldu. ÖSYM Başkanı Ömer Demir, “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri nedeniyle ortaya çıkan yerleştirme hatası dolayısıyla ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek amacıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama sunmuş bulunuyorum” dedi.
ÖSYM Başkanı Demir, üniversiteye yerleştirme sonuçlarında ek puanlı yerleştirme puanları yerine ek puansız yerleştirme puanlarının hesaplanması ile ortaya çıkan hata nedeniyle açıklama yaptı. Demir, “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri nedeniyle ortaya çıkan yerleştirme hatası dolayısıyla ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek amacıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama sunmuş bulunuyorum” ifadelerini kullandı.
İlk kez ek puan uygulaması yapıldığını belirten Demir, bu nedenle teknik bir hata meydana geldiğini söyledi. Demir, bir adayın başvurusu üzerine hatanın ortaya çıktığını anlatarak, “Bakılıyor ki o kişinin yerleştiği puan ek yerleştirmesiz puan. Aynı durumda kaç kişi var diye bakıldığında durum ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kendisinin yerleşmesi gerektiğini düşünen bir adayın yerleşmemesi sonucu kurumu aramasıyla durum ortaya çıktı. Bu işlemi yapan 3 arkadaş akşam saatlerinde bana gelip ‘böyle bir hata yaptık ne yapacağız?’ dediler. Yapılacak olan ‘hatayı düzeltip kamuoyunun bilgilendirilmesidir’ dedik ve süreç böyle başladı. O arkadaşlarda ben kasıtsız kusur olduğunu gördüm. Onlara verilebilecek bir cezanın benim istifam bağlamında bir anlamı olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
“Bir hak mağduriyeti söz konusu değil”
Demir, önceden kazandığı açıklanan, ardından ise “kazanamadın” denilen öğrencilere ilişkin bir mağduriyet durumu olup olmadığı sorusuna, “Onlara yanlış bir haber verdik. Yoksa bir hak mağduriyeti söz konusu değil. Normalde yerleşmemeleri gerekirken yanlışlıkla yerleştirildikleri için o kişiler için nesnel bir hak mağduriyetinden bahsedemeyiz. Ama bir idari kusur olduğunu kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Bu kuruma sahip çıkmalıyız”
ÖSYM’nin sistematik çalışması ve işini yapmasıyla ilgili bir güven sorunu olduğuna dair bir algının kendisinde bulunmadığını vurgulayan Demir, “Ama 2010 KPSS meselesi memleketimizin başına bir kabus gibi çökmüştür. Binlerce kamu görevlisi kamudan ihraç edilmiştir. Yargıdan, güvenlikten, bütün bu kurumlara verilen zarar gibi buraya da bir zarar verilmiştir. Bunun dışında bu kurumun kendi doğal çalışma düzeni içerisinde böyle bir kusur üretme meselesine ilişkin bir sabıkası söz konusu değil. İstifamın da asıl nedeni budur. Bu kuruma sahip çıkmalıyız. Bu kurum hepimizin haklarını elde etmesinde rol oynayan bir kurumdur. Buna sahip çıkmak buradan ayrılmayı gerekiyorsa ayrılmalıyız, bulunmayı gerektiriyorsa bulunmalıyız. Bunun özellikle vurgulanması için görevden ayrılma talebimi ilettim” açıklamasında bulundu.
ÖSYM tarafından yapılan hata sonucunda bin 500'e yakın öğrenci hayal kırıklığına uğramıştı. Hak kaybına uğrayan binden fazla öğrenci de yeniden üniversitelere yerleştirilmişti.
Hata nedeniyle ÖSYM'ye hükümet kadanıdan da dahil olmak üzere birçok kesimden eleştiriler gelmişti.
HÜKÜMETTEN DE ELEŞTİRİ GELMİŞTİ
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ÖSYM’nin yaptığı yerleştirme hatası ile ilgili açıklama yaparak, "Yapılan şey hatadır. Özür de dilenmişti. Bir daha olmaması esastır" demişti.
Bakan Yılmaz konuyla ilgili şunları söyemişti: Bir hata, hatanın hiçbir zaman iyisi olmaz, keşke olmasaydı. İkinci husus hatadan sonra bir de özür diledi. Özür dilemek bizim değerler eğitiminin bir parçasıdır. Özür dilemek o kadar kötü bir şey değildir. Aslına bakınca bu bir itiraz üzerine ’birisi diyor ki benim puanımı yanlış hesapladınız.’ Yanlış hesapladınız denildikten sonra ÖSYM bakıyor ki genelde 2 yıllık meslek yüksek okullarını etkileyen bir hata olduğuna dikkat ederekten, görerekten bu yanlışlığı düzeltiyor. Şimdi yapılmaması doğrudur, uygundur ama öyle bir itiraz olduğunda varsa bir hata e ne yapılması lazım? Hatanın da düzeltilmesi lazım birinci husus bu dolayısıyla da yapılan şey bir hatadır. Hatadan dolayı özür dilenmiştir, bir daha olmaması esastır. Ancak Mevlana’nın güzel bir sözü vardır biliyorsunuz; ’yüzde ısrar etme doksan da olur, insan dediğinde noksan da olur.’ Dolayısıyla diyor ki kadrolarımızın büyük bir kısmını bu dönemde değiştirdik diyor. Bu değiştirdiğimizden dolayı birçok kimse ilk defa görevde yer alanlar oldu. Bundan sonra olmayacağını söylüyor biz de ümit ediyoruz ki olmasın ancak bununla ilgili kendi idari işlemlerde soruşturmalarını başlattı. O soruşturma neticesinde ortaya çıktığında bizde kamuoyuna bunun neden kaynaklandığını tek tek açıklayacağız.
ÖMER DEMİR KİMDİR?
Ömer Demir, 1963 yılında Trabzon'un Of ilçesinde dünyaya geldi. 1988 yılında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ömer Demir, 1996 yılında doçent ve 2009 yılında da profesör olmuştur.
Anadolu, Kırıkkale, Çankırı Karatekin, Yıldırım Beyazıt ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitelerinde görev yapan Ömer Demir, 2003-2008 yılları arasında da bir süre Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir.
2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçilmiştir ve beraberinde YÖK Başkanvekili olmuştur.
umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Kasım 2014 tarihinde ikinci kez YÖK üyeliğine atanmıştır. 26 Mart 2015 tarihinde ÖSYM Başkanlığı görevini sürdüren Ömer Demir, 21 Ağustos 2017 tarihinde ÖSYM Başkanlığı görevinden istifa etmiştir.