Osmanlı'da en yetkili mahkeme hangisidir

Şeriat hukukunun uygulandığı Osmanlı'da en yetkili mahkeme hangisidir?

Şeriat hukukunun uygulandığı Osmanlı'da en yetkili mahkeme hangisidir?

Osmanlı'da en yüksek mahkeme "Kadılık" makamıdır.

Ancak kadıların verdiği yargı kararlarına karşı "Divan-ı Hümayun" en üst temyiz mahkemesi vasfı görürdü.

Osmanlı Devletinde hukuk sistemi yukarıda da bahsettiğim gibi şer'i ve örf'i olmak üzere ikiye ayrılmaktaydı. Şer'i hukuk özellikle töre ve geleneklerin getirisi olan buyrukların düzenlendiği, şer'i hukuk ise bir İslam devleti olan Osmanlı'nın Kuran, Hadis, Kıyas ve İcma düzleminde belirlenen hukuk uygulamalarından oluşmaktaydı.

Mahkemeye ve hakim yapısına geldiğimizde ise Osmanlı Devletinde bütün davalar genele olarak Şer'i Mahkemelerde görülmekteydi ve mahkemelerde hakim olarak kadılar yer almaktaydı. Kadıların verdiği kararı kabul etmeyen halk itiraz mercii olarak en üst makam Divan-ı Humayün'e başvururdu.

Divan-ı Hümayun ise Divan, padişah, sadrazam, vezirler, kazaskerler, nişancı, defterdarlar ve diğer üyelerden oluşmaktaydı. 

Kadı yargılama esnasında tek başına görev yapmakla birlikte yanında bir ''danışma meclisi'' bulunabilirdi. Bugünkü anlamda ''Jüri'' olarak kadı bunlara danışabilirdi ve buna terminolojide ''maşveret''denmekteydi. 

Arnavutköy'de kura öncesi fiyatlar arttı Kılıçdaroğlu ve Akşener'den sonra Karamollaoğlu da Krefeld’de tarihi gün: Açıktan ilk ezan okundu Sudan liderinin oğlu Ankara'da toprağa verildi İliç'teki kayıp işçilerden ikisi daha ölü bulundu Enerji şirketlerinden motorin ve benzine gizli zam