OBP kalkacak mı?

OBP kalkacak mı sorusu öğrenci ve veliler tarafından son birkaç gündür sıklıkla dile getirilen bir soru oldu. Çünkü konuyla ilgili sosyal medya üzerinden çok sayıda söylenti yayıldı.

Ortaöğretim Başarı Puanı yani kısaltmasıyla OBP kalkacak mı sorusu son günlerde öğrenci ve veliler tarafından sıklıkla sorulan bir soru olurken; cevabı da merak konusu oldu. Peki, OBP kalkacak mı veya kalktı mı?

Öğrencilerin üniversite sınavlarında karşılarına çıkan OBP konusunda, koronavirüs nedeniyle yaşanan yüz yüze veya uzaktan eğitim sorunu nedeniyle yeniden gündemde. Yüz yüze eğitim yapılamadığı ve uzaktan eğitim yapıldığı için birçok öğrenci doğal olarak okul puanlarını istediği şekilde alamadı. Bu nedenle OBP'nin bu yıl değerlendirmeye alınmaması konusunda bir tartışma başladı. Bazı söylentilere göre MEB OBP'yi bu yıl içni kaldırdı. Peki işin aslı nedir?

Öncelikle OBP'nin ne olduğu konusuna bakalım: Üniversitelere yerleştirmede okul puanı olarak bilinen puana Ortaöğretim Başarı Puanı yani OBP deniyor. OBP'nin açılımı "Ortaöğretim Başarı Puanı" demektir. YKS sınav sonuçları içerisinde okul puanını da görebilecek olan öğrenciler, yerleştirme puanları ile tercihlerini buna göre gerçekleştiriyor.

OBP NASIL HESAPLANIR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Örneğin lise diploma notunun 70 olduğu bir öğrenci düşünelim. Haliyle 5 ile çarparsak 350 eder. Bu 350 puan o kişinin OBP puanı olmuş oluyor.

Sonuç olarak, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

OBP kalkıyor mu?

OBP'nin kaltığına yönelik sosyal medyada MEB'den yapıldığı ileri sürülen bir açıklama metni yayıldı. Bu metinden yola çıkarak OBP'nin kaltığı ileri sürüldü. Ancak MEB kısa süre içinde yaptığı açıklamada o açıklama metninin sahte olduğunu duyurdu.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır