Lübnanlı kadınlardan Suriyeli mültecilere iftar yemeği
- Lübnan'da Müslüman ve Hristiyan kadınlardan oluşan bir grup, her gün Suriyeli mülteciler için iftar yemeği hazırlıyor
BEKA (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Lübnan'ın Beka Vadisinde Müslüman ve Hristiyan kadınlardan oluşan bir grup, ramazan ayı boyunca her gün evde pişirdikleri yemekleri, iftar saatinde Suriyeli mültecilere dağıtıyor.
Başkent Beyrut'un doğusunda yer alan Beka Vadisi'ndeki mültecilere yardım etmeyi kendilerine görev edinen Müslüman ve Hristiyan kadınlardan oluşan yaklaşık 30 kişilik bir grup, Ramazan ayında her gün evlerinde pişirdikleri yemekleri iftar saatinde Suriyeli mültecilere dağıtıyor.
Lübnan'ın farklı kesimlerinden olan ve sosyal medya üzerinden tanışan kadınlar, her gün bir evde toplanarak yemek pişiriyor ve tatlı hazırlıyorlar. Hazırlanan bu yiyecekleri, iftar saati yaklaşınca Beka Vadisi'nde zor şartlar atında çadırlarda yaşayan Suriyeli mültecilere dağıtıyor ve diğer ihtiyaçları hakkında bilgi alıyorlar.
Hiçbir cemaat veya derneğe bağlı olmayan bu kadınlar, yıl içerisinde de kendi aile ve arkadaşlarından düzenli olarak topladıkları para ve gıda yardımlarını, zor durumda olan Suriyeli mültecilere, Lübnanlı ve Filistinli fakir ailelere ulaştırıyorlar.
Yardım faaliyetlerine uzun zaman önce tek başına başlayan ve bu grubun oluşmasına öncülük eden Yüşra Meczub, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaları övünmek veya tanınmak için değil, muhtaç insanların sıkıntılarını gidermeye yardımcı olmak amacıyla yaptıklarını söyledi.
Ramazan ayının ilk gününden bu yana her gün köylerdeki mülteci çadırlarını dolaşarak durumu kötü olan aileleri tespit ettiklerini belirten Meczub, "Tespit ettiğimiz bu ailelere, gün içerisinde hazırladığımız yemekleri iftar saatinde götürüyoruz. Uzun zamandır ülkelerinden uzakta çok zor şartlar altında yaşayan bu kişilere, bizim götürdüğümüz yemekler moral oluyor ve ramazan ayında yalnız olmadıklarını hatırlatıyor." dedi.
Eğitim ve sağlık gibi farklı alanlarda da yardım yaptıklarını söyleyen Meczub, "2011'de Suriye savaşı başladıktan sonra yüz binlerce Suriyeli, bizim yaşadığımız bu topraklara geldi. O günlerde tek başıma başladığım yardım faaliyetleri, yeni tanıştığım arkadaşlarla büyüyerek bugünlere geldi. Bu bölgedeki kişilere Lübnan devleti ve yardım kuruluşları ne yazık ki yeterli yardım yapamıyor." diye konuştu.
Topladığı yardımları bizzat kendisinin mülteci ailelere teslim ettiğini vurgulayan Meczub, "Hayır işlerini, kendi ceplerini doldurmak ve menfaat sağlamak için yapan kişilerin arttığı bu dönemde, yardımları herhangi bir aracı olmadan kendim teslim ediyorum. Bundan dolayı yardımlarını bana veren kişiler, yardımın kime ulaştığını biliyor." ifadelerini kullandı.
Uzun yıllar ailesi ile İsviçre'de yaşan Hanadi el Muallem, Beka vadisindeki Gabb İlyas isimli köyüne döndüğünde, Yüşra Meczub ile tanıştığını ve yardım faaliyetlerini beraber yürüttüklerini aktardı.
Yıl içerisinde 100'den fazla aileye düzenli olarak yardım yaptıklarını söyleyen Muallem, "Ramazan ayında yardım yaptığımız aile sayısı daha da artıyor. Hristiyan kadınların, oruç tutan Müslümanlar için iftar yemeği hazırlaması, Lübnan'da çok alışılmış bir durum değil." dedi.
Gruptaki Hristiyan kadınlardan Selva Mağluj, sosyal medya üzerinden tanıştığı bu grupta bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Yaptığı yardımlarla fakirlerin mutlu olduğuna ve böylece Allah'ı memnun ettiğine dikkati çekti.
Gabb İlyas köyünde yaşayan ve gruptaki Hristiyan kadınlardan birisi olan Candark Gasuf, "Gözlerden uzak bir şekilde yardımlarımızı yapıyoruz. Aramızda dini bir ayrımcılık bulunmuyor. Hristiyan bayramlarında da Müslüman arkadaşlarımız bize hediyeler veriyor." dedi.- Lübnan'daki Suriyeli mülteciler
Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin büyük kısmı, Beka Vadisi olarak adlandırılan bölgede kendi imkanları ile kurdukları çadırlarda yaşıyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre Lübnan'da 1,1 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise bu rakamın 1,5 milyon olduğunu ifade ediyor.
Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muin el-Merabi, 4 Mayıs'ta düzenlenen "Lübnan'da Mülteci Krizi" başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, yaklaşık yarım milyon Filistinli mültecinin yaşadığı Lübnan'a 1,5 milyon Suriyeli mültecinin gelmesinin, ülkede ulusal ve sosyal krize neden olduğunu söylemişti.
Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil da 18 Mayıs'ta yaptığı basın açıklamasında, yüz binlerce Suriyelinin gelmesiyle ekonomik, sosyal ve güvenilik sorunları yaşayan Lübnan'ın, bir kırılma noktasına geldiğini, uluslararası toplumun, çok geç olmadan Lübnan'a gerekli desteği vermesi gerektiğini ifade etmişti.