Kulüplerin vergi indirimi talebi kabul edilmedi
Üç büyük kulübün başkanları Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten vergi indirimi talebinde bulundu; ancak Şimşek talebi kabul etmedi.
Transfer döneminde şov yaparak milyon euroluk transferlere imza attıran Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kapısını çaldı. Vergi indirimi isteyen kulüpler beklemediği cevap aldı.
Yaz transfer döneminde yıldızları kadrosuna katan üç büyükler, maddi olarak da büyük bir çöküş içerisinde. Yayın gelirlerinin düşmesinden şikayet eden kulüpler, kadrolarına birçok kariyerli ismi büyük harcamalar yaparak kattı.
Futbolculara verilen ücretler hariç bonservis bedeli olarak Fenerbahçe 56.8 milyon euro, Galatasaray 29.54 milyon euro, Beşiktaş ise 12.5 milyon euro ödeme yaptı. Transferde bonkör davranan kulüpler 10 Haber’in haberine göre; geçen perşembe (28 Eylül 2023) vergi indirimi için Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kapısını çaldı.
Üç büyük kulübün başkanı Ali Koç, Dursun Özbek ve Ahmet Nur Çebi’nin taleplerini dinleyen Bakan Şimşek, 3 başkana beklemedikleri bir cevap verdi. Daha önceki dönemlerde defalarca vergi indirimi alan kulüplere ret yanıtı verildi.
"BÖYLE BİR DÖNEMDE İNDİRİM OLMAZ"
Bakan Şimşek’in herkesi etkileyen bazı ürünlerdeki ÖTV artışı ve ek MTV vergisine vurgu yaptığı ve böyle bir ortamda spor kulüplerine indirim gibi bir uygulamanın yapılmasının söz konusu olmadığını söylediği belirtildi.
SÜPER LİG KULÜPLERİ NE VERGİSİ ÖDÜYOR?
Üç büyükler anonim şirket (AŞ) olduğu için doğal olarak kurumlar vergisi mükellefi ve her türlü katma değer vergisine tabi. Kulüplerin AŞ tarafı, gelirleri, imzaladığı lisans ve temlik sözleşmeleri ile devralırken, giderler ağırlıklı olarak kulüp bünyesinde bırakılıyor.
Süper Lig yayın, stadyum, reklam ve sponsorluk, lisans ve ticari ürünler isim hakkı, Avrupa kupaları ve diğer turnuva, kültür ve ticaret merkezi gelirleri kulüp ve şirket arasında yapılan anlaşmayla AŞ tarafına devredilmiş durumda.
Kulüp tarafı kurumlar vergisinden muaf. Fakat gerek bağlı iktisadi işletmeleri sebebiyle gerekse vergiye tabi bazı eylemleri nedeni ile Kurumlar Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanununu, Vergi Usul Kanunu ve bu kanunlara bağlı olarak yayımlanan genel tebliğlerde yer alan düzenlemelere tabiler.