Kerimov'un yerine kimin geçeceği tartışılıyor

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'un ölümünden sonra ülkenin başına kimin geçeceği tartışmaları başladı

Özbekistan'da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un beyin kanaması nedeniyle hayatanı kaybettiğinin açıklanmasından sonra hem ülkedehem de uluslararası kamuoyunda, ülkenin başına hangi ismin geleceği tartışılıyor.

Özbek Anayasası'nın 96. maddesinde, mevcut Cumhurbaşkanı'nın görevini yapamaz hale gelmesi durumunda, yetki ve sorumluluklarını geçici olarak senato başkanının üstleneceği belirtiliyor.

Senato başkanının yetkiyi devralmasının ardından, ülkede 3 ay içerisinde cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması gerekiyor. Bu durumda, Kerimov'un vefat ettiği açıklandıktan sonra, yetkisi mevcut Senato Başkanı Nigmatulla Yoldaşev'e geçecek. 1962 doğumlu Yoldaşev, Özbekistan'ı seçime götürecek isim olacak. Seçimlerde, aday olması halinde Yoldaşev'in başarıya ulaşamayacağı belirtiliyor.

Özbekistanı 27 yıl yöneten Kerimov'un yerine geçebilecekler arasında üç isme, diğerlerine göre daha fazla şans veriliyor.

MİRZİYOYEV'İN ADI ÖNE ÇIKIYOR

Özbekistan'da en güçlü cumhurbaşkanı adayları arasında halen başbakan olarak görev yapan Şevket Mirziyoyev görülüyor. Mirziyoyev'in cumhurbaşkanı olması durumunda, Kerimov'un başlattığı reformları sürdüreceği tahmin ediliyor.

Mirziyoyev, 1981 yılında Taşkent Sulama ve Meliorasyon Enstitüsü'nden mezun oldu. 1994 ve 1999 yıllarında Özbekistan Parlamentosuna seçilen Mirziyoyev, çeşitli dönemlerde Cizzah ve Semerkant Valisi olarak görev yaptı. Mirziyoyev, 2003 yılından bu yana başbakanlık görevini sürdürüyor.

Başbakan Mirziyoyev'in, Cumhurbaşkanı Kerimov'dan sonra Özbekistan'ın en etkili ismi olduğu vurgulanıyor. ülkeni en önemli döviz kaynağı olan tarımdan özellikle de pamuk üretiminden yakından ilgilenen Mirziyoyev'in, valiler üzerinde çok etkili olduğu biliniyor.

AZİMOV'UN İSMİ DE KONUŞULUYOR

Cumhurbaşkanlığı için diğer en güçlü aday ise Başbakan Birinci Yardımcısı Rustam Azimov görülüyor. 1958 doğumlu Azimov, Taşkent Devlet Üniversitesi, Taşkent Sulama ve Meliorasyon Enstitüsü ve Oxford Üniversitelerinde eğitim aldı. 1998 yılında Maliye Bakanı oldu. 2000 yılından başlayarak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanlığı görevini sürdüren Azimov, çeşitli dönemlerde Ekonomi Bakanı, Dış ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanı olarak da çalıştı.
2000 yılından bu yana ülkenin ekonomi sektöründen sorumlu olan Azimov'un, ayrıca Özbekistan'ın uluslararası finans çevrelerinde tanınan en önemli ismi.

KERİMOV DEVAM EDEBİLİR Mİ?

Çeşitli vesilelerle babası Cumhurbaşkanı Kerimov'a muhalif açıklamalarla gündeme gelen Gülnara Kerimova da Özbekistan'ın bir numaralı koltuğu için adı geçenlerden. Ancak, baba Kerimov'un, bazı davranışları nedeniyle 2013 yılından sonra ülkenin sosyal ve siyasi hayatından uzaklaştırmış olması Gülnara Kerimova'nın en büyük dezavantajı olarak gösteriliyor.

İslam Kerimov'un küçük kızı Lola'nın da siyasi kariyer yapmayacağını çeşitli vesilelerle dile getirdiği biliniyor.

Siyaset uzmanları, Özbek asıllı Rus oligark Alişir Usmanov ailesiyle dünürlük ilişkilerinin bulunduğu Başbakan Mirziyoyev'in Rusya yönetiminin de desteğine alacağını, Başbakan Birinci Yardımcısı Azimov'u ise Batı ve uluslararası finans kuruluşlarının destekleyeceğine ilişkin değerlendirmeler yapıyor.
Özbek yerel kaynaklar ise başta istihbarat servisi olmak üzere ülkedeki güvenlik birimlerinin desteğini alan adayın cumhurbaşkanı olma yolunda büyük avantaj sağlayacağını ifade ediyor.
İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında