Kamboçya Başbakanı, ünvan dayatmasından vazgeçti

- Hun, medya kuruluşlarının kraliyet mensupları ve belirli üst düzey hükümet yetkilileri için onur unvanı kullanması gerektiğine dair getirilen kuralı kaldırdı

PHNOM PENH (AA) – Kamboçya Başbakanı Hun Sen, hükümetin, ülkedeki medya kuruluşlarını, kraliyet mensupları ve belirli üst düzey hükümet yetkilileriyle ilgili saygı ifadeleri kullanmamaları durumunda ceza alacakları ya da kapatılacakları konusunda uyarmasının ardından bu kuralı iptal ettiğini duyurdu.

Hun, medya kuruluşları için getirilen, resmi kraliyet unvanı taşıyan birinden bahsederken, "Yüce Efendimiz" anlamına gelen "Samdech” ya da "Efendimiz" anlamına gelen "Lord" sözcüğünü kullanma mecburiyetini kaldırdı.

Hükümet Sözcüsü Phay Siphan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hun Sen'in, Phnom Penh'deki haftalık kabine toplantısında beklenmedik bir şekilde ve nedenini açıklamadan, medya kuruluşlarının kraliyet mensupları ve belirli üst düzey hükümet yetkilileri için onur unvanı kullanması gerektiğine dair kuralı kaldırdığını belirtti.

Siphan, "Hun, Enformasyon Bakanlığının medya kuruluşlarına getirdiği kuralı kaldırdı ve kendisine nasıl hitap edeceğinin medyanın seçimi olduğunu söyledi." açıklamasında bulundu.

Diğer yandan, Enformasyon Bakanlığı tarafından dün yayımlanan bildiriye yer veren Cambodia Daily gazetesinde, "Bazı küçük medya kuruluşları ve gazeteciler hala bakanlığın onlara yapmasını söylediği şeylerin zıttını yapmak konusunda kararlılık gösterirken, aynı zamanda milletin ve kültürel geleneklerin liderinin onurunu etkileyerek zehirli bir sosyal ortam oluşturmak için gerçeğe aykırı yorumlar yapıyor." ifadesine yer verildi.

Kamboçya hükümeti, ülkenin medya kuruluşlarını, kraliyet mensupları ve belirli üst düzey hükümet yetkilileriyle ilgili saygı ifadeleri kullanmamaları durumunda ceza alacakları ya da kapatılacakları konusunda uyarmıştı.

Kamboçya Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada, resmi kraliyet unvanı taşıyan birinden bahsederken, "Yüce Efendimiz" anlamına gelen "Samdech” sözcüğünü kullanmayan tüm medya kuruluşlarının kapatılacağı, düzgün kullanılmaması halinde de yayın lisanslarının geri alınacağı belirtilmişti.

Bakanlık Müsteşarı Ouk Kimseng, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, yayın kuruluşlarına "Samdech” unvanını kullanmak için 1 Temmuz'a kadar vakit tanıdığını ve bu süre zarfında kuruluşlarla ilgili kayıt tuttuğunu vurgulayarak, "Yakında komite toplanacak ve kurala uymayan kuruluşlara ne çeşit bir ceza verileceğini göreceğiz." demişti.

Kamboçya'da basın organlarının, mayıs ayında, uzun süredir iktidarda bulunan Başbakan Hun Sen'in adını altı kelimelik onur unvanını kullanmadan anamayacakları belirtilmişti.

Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada, bütün medya kuruluşlarının Hun Sen ile ilgili yazılı metinlerde, radyo ve televizyon haberlerinde "Yüce Başbakan ve Başkomutan" anlamına gelen "Samdech Akka Moha Sena Padei Techo" onur unvanını kullanması gerektiği bildirilmişti.

Aynı uygulamanın, iktidar partisinin bazı yetkilileriyle Başbakan Hun Sen'in eşi Bun Rany için de geçerli olacağı kaydedilmişti.





İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti