Human Koronavirüs NL63 ile Kovid-19 farkı nedir?
Human Koronavris NL63 ile yeni tip koronavirüs yani Kovid-19 arasındaki fark, İstanbul'da bir hastada çıkan hastalık üzerine yeniden gündem geldi.
Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs veya Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan yeni tanımlamayla Kovid-19 arasındaki fark, İstanbul'da bir hastada salgının ortaya çıkması üzerine merak konusu oldu.
Yeni tip koronavirüs ölümcül bir virüstür. Eski tip yani Human Koronavirüs NL63 ise basit bir soğuk algınlığına neden olan ve tedavisi bulunan bir hastalık türüdür.
Human Koronavirüs NL63 ilk olarak 2004 yılında Hollanda'da yedi aylık bir çocukta tespit edilmişti.
Eski tip koronavirüs olarak da bilinen hastalık bilinen grip hastalığıyla benzerlik göstermektedir. Üst solunum yollarının enfeksiyon kapmasıyla ortaya çıkar.
Virüs öncelikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve akut solunum yolu hastalığı olan bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda bulunur.
Virüsün klinik görünümü şiddetli olsa da, hafif solunum yolu enfeksiyonu vakalarında da bulunur.
YENİ TİP KORONAVİRÜS
Yeni tip koronavirüs ölümcül bir salgın olarak biliniyor. Belirtileri diğer gribal hastalıklarla aynı olsa da klinik testler sonucunda yeni tip Covid-19 olduğu anlaşılabilir. Bir anda Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve insanoğlunun karşı karşıya kaldığı virüs çeşidi olan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olmasıyla bilinirken corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır. Öte yanda delta corona virüsleri denilen adalandırılan dördüncü bir grup da ortaya çıktı bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün gibi ülkelerde çokça görülürken bunun son örneği Çin'in Wuhan kentinde görüldü.
Basit bir nezle veya grip gibi kendini gösterebilen corona virüsü üst solunum yolu hastalıkları ile ortaya çıkarak kişide burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi sıradan ve basit belirtiler gösterebilirken bazende zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği bulunan hastalarda veya yaşlılarda daha sık görülmekle birlikte klinik belirtiler hafif olduğu zaman laboratuvar testleri genellikle kullanılmayabilir. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.