Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşması

- Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye: - "Filistin ve İsrail'in yanı sıra bölgesel ve uluslararası sahneyi göz önünde bulundurduğumuzda Filistinliler arasında uzlaşıya gitmekten başka alternatif görmüyoruz"

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Filistinlilerin uzlaşının dışında başka bir alternatifleri olmadığını belirtti.

Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya gelen Heniyye, Filistinli gruplar arasında uzlaşının tamamlanması amacıyla 21 Kasım'da Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılması planlanan toplantıda, uzlaşı anlaşmasını uygulama mekanizmalarının tartışılacağı ve yeni bir anlaşmanın imzalanmayacağını söyledi.

Görüşmelerde Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın yönetim işleri gibi öncelikli konuların ele alınacağına dikkati çeken Heniyye, bunların da seçim hazırlığı kapsamında Ramallah yönetiminin sorumlulukları arasında yer aldığını kaydetti.

Heniyye, Filistinli taraflar arasında ortak bir siyasi program üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini kaydederek, "Filistin ve İsrail'in yanı sıra bölgesel ve uluslararası sahneyi göz önünde bulundurduğumuzda Filistinliler arasında uzlaşıya gitmekten başka alternatif görmüyoruz." dedi.

Hamas'ın, Gazze'deki sınır kapılarını Filistin hükümetine teslim ettiğini, İdari Komite'yi lağvettiğini ve Mısır'da yapılacak görüşmelere katılma kararı aldığını hatırlatan Heniyye, bu adımları atarak Kahire'de daha önce imzalanan uzlaşı anlaşmasının ilk aşamasını uyguladığının altını çizdi.

Hamas ve Fetih heyetleri, Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Anlaşma kapsamında, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, en geç 1 Aralık 2017 tarihine kadar Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de tüm görevlerini yerine getirecek.

Ayrıca Mısır, 4 Mayıs 2011 tarihli Kahire Anlaşması'nı imzalayan tarafları, 21 Kasım 2017'de Kahire'de tekrar toplantıya davet etmişti.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında