Feyzioğlu: Tutuklular, takas unsuru olarak görülmek istemiyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, üzerinde çalıştıkları yeni hukuki düzenleme ile ilgili hazırlıkları tamamlayarak Çarşamba günü Adalet Bakanlığı'na teslim edeceklerini söyledi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, üzerinde çalıştıkları yeni hukuki düzenleme ile ilgili hazırlıkları tamamlayarak Çarşamba günü Adalet Bakanlığı'na teslim edeceklerini söyledi. Eski Cumhuriyet Savcısı Sabih Kanadoğlu'nun 310. madde ile ilgili yorumunu tutuklu sanıkların da benimsemediğini dile getiren Feyzioğlu, kendilerinin yeniden yargılamayı zorunlu kılacak yasal bir düzenleme yapmaktan yana olduklarını anlattı. Feyzioğlu, görüştüğü tutukların kendisine yolsuzluk operasyonunun sonuna kadar takip edilmesi gerektiğini, kendilerinin de bu anlamda bir takas unsuru olarak görünmek istemediklerini söylediğini aktardı.

Feyzioğlu, görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ergenekon ve Balyoz gibi davalardan tutuklu bulunanların yeniden yargılanmalarının yolunun açılması için üzerinde çalıştıkları formülle ilgili bilgi veren Feyzioğlu, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve Yargıtay'da bu mahkemeler tarafından verilen kararların görüşülmesinde hükmün bozulması ve yeniden yargılanma yolunun açılmasını istediklerini belirtti.

Feyzioğlu, eski Cumhuriyet Savcısı Kanadoğlu'nun gündeme getirdiği 310. maddenin uygulanmasına ilişkin teklifi de değerlendirdi. Cezaevinde görüştüğü kişilerin bu teklife sıcak bakmadığını söyleyen Feyzioğlu, konuştuğu kişilerin "Bu formülü, 'bizi celladımızın insafına mı terketmek istiyorlar' diye cevapladılar." dedi.

Çift başlı yargı sisteminin sonlandırılması gerektiğini savunan Feyzioğlu, görüşme yaptığı kişilerin özellikle tahliye konusunda sorular sorduğunu belirterek, "Önümüzde bir af görünmemekte. Suçsuz olduğunu haykıran insanlar af değil, adil yargılma ve bunun sonunda da beraat istemektedirler. Öte yandan, siyasi iktidar da bir affın asla sözkonusu olmayacağını ifade etmiş durumda." ifadesini kullandı.

Feyzioğlu, Başbuğ ve diğer hükümlülerin suçsuz olduklarını bildiklerini ve en üst makamlar tarafından bile kumpas sözleri dile getirildiği için hükümlerin şekli olarak bile hükümlerinin kalmadığını anlattığını söyledi. Feyzioğlu, davalarla ilgili bugüne kadar siyasi aktörlerin neden harekete geçmediği yönündeki eleştirilere de şöyle cevap verdi: "Bugüne kadar bunu söylememiş olmalarını zaten bugüne kadar hep birlikte eleştirmedik mi? En etkili şekilde dile getirmedik mi? Eğer bugün bunu dile getiriyorlarsa 'haydi gelin birlikte bunu çözelim' diyoruz biz de." dedi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Feyzioğlu, kanun ile tutukluğa son vermenin pek mümkün olmadığını ifade ederek, yargı kararı ile tahliyeyi sağlamak gerektiğini anlattı. Feyzioğlu, "Bugün dahi tutuklulukta azami süre uzundur. Yargı, tutuklulukta azami süreyi örneğin iki yılla sınırladığı zaman zaten yargının bunu tespit edip tahliye kararı vermesi kaçınılmaz olacaktır. Yeniden yargılama başladığında ise bu kişilerin hükümlü sıfatları ortadan kalktığı, yeniden yargılananlara dönüşecekleri için aynı şekilde mahkemeler derhal tahliye kararı vereceklerdir. Bugünkü mevzuatta bu vardır yeter ki biz yeniden yargılamaya açabilelim." değerlendirmesinde bulundu.

Kendilerinin bu sorunla yaşayan herkes için bir öneri sunduklarını belirten Feyzioğlu, "CMK'daki katalog suçlarının kaldırılmasını öneriyoruz. Bu katalog suçların kaldırılması durumunda her tutuklamada tutuklamanın şartı var mıdır yok mudur diye uzun uzun incelenmesi gerekecektir." ifadesini kullandı.

Kendi formüllerinin Kanadoğlu'nun dile getirdiği yöntemden daha güvenli olduğunu anlatan Feyzioğlu, "Biz yemeği değiştirelim diyoruz. Yemeği tadıp ta tadını beğeniyor musun, beğenmiyor musun diye sormayı emniyetli görmüyoruz. 310. madde Yargıtay Başsavcısı'nın işleteceği bir madde. Şu ana kadar işletmedi. Başsavcı'nın maddeyi bildiği konusunda bir tereddütüm yok. İşletse, dairesine gidecek, bu daire Balyoz'da onama kararı vermiş daire." ifadelerini kullandı. Yeni formül'ün uygulamaya konulmasında sürecin nasıl ilerleyeceğine dair değerlendirme yapan Feyzioğlu, "İsteseler bu kanununu 10-15 günde çıkartırlar. Bu kanun çıkar, ardından Yargıtay görev noktasından bir günde bozar genel mahkemelere gönderir. Genel mahkemeler de bakar bu kişiler bunca yıldır içerde duruyorlar, kaçma tehlikesi yok, delilleri karartma tehlikesi yok, aynı gün kararını verir ve tahliye eder isterse." değerlendirmesinde bulundu.

Cezaevinde görüştüğü Başbuğ ve diğer hükümlülerin bu yeni formülün işleyeceği düşüncesinde olduğunu anlatan Feyzioğlu, "Peşine düşülmesi ve takip edilmesi gerektiğini düşünüyorlar ve özel olarak da şu mesajı tekrar tekrar verdiler: 'Evet yolsuzluk soruşturması sonuna kadar devam etsin ama sakın birileri bizi yolsuzluk soruşturması yapılıyor diye burada unutmaya veya takasa kalkmasın.' " şeklinde konuştu
CİHAN

Taksim Meydanı miting alanı değildir FED altıncı kez aynı kararı aldı Türkiye de davaya müdahil Yüksek İstişare Kurulu'ndan 'Yeni Anayasa' mesajı Taksim ısrarında polisler yaralandı Sakarya'da 8 gündür kayıp olan kişi ölü bulundu