Coronanın beyne verdiği zarar giderildi

Coronavirüsün beyne verdiği zararı tam tersine çeviren yeni bir keşif bulundu.

Avustralya Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü (AIBN) İle Queensland Üniversitesi Araştırmacılarının Önemli Başarısı

COVID-19'un Beyinde Yarattığı Erken Yaşlanma Etkisi Tersine Çevrildi

COVID-19'UN BEYİNDE YAŞLANMAYI HIZLANDIRDIĞI TESPİT EDİLDİ

Nature Aging dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, COVID-19'un beyindeki 'zombi' ya da yaşlanan hücre sayısını artırarak erken yaşlanmayı hızlandırdığını belirledi. Bu hücreler, zamanla doğal olarak birikmekte ve doku iltihabı, dejenerasyon ile ilişkilendirilmekte, hafıza kaybı ve beyin sisi gibi bilişsel bozukluklara yol açabilmektedir.

Araştırmacılar, farklı SARS-COV-2 varyantlarının beyin dokusu üzerindeki etkilerini araştırmak adına insan kök hücrelerinden üretilen sentetik beyin organoidleri kullandı. Bu organoidler, biyolojik beyin saatini yeniden ayarlama amacıyla çok sayıda terapötik maddenin taranmasında etkin olarak kullanıldı.

YAŞLANAN BEYİN HÜCRELERİNİ YOK EDEN YENİ İLAÇLAR

Yapılan araştırmalar sonucunda, COVID-19 tarafından tetiklenen yaşlanan hücreleri seçici bir şekilde yok eden dört ilaç belirlendi. Bu ilaçlar navitoclax, ABT-737, fisetin ve dasatinib ile quercetin kombinasyonundan (D+Q) oluşuyor.

BEYİN ORGANOİDLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE FAİRE MODELİNDEKİ OLUMLU SONUÇLAR

Belirlenen bu ilaçlar, beyin organoidlerini gençleştirmenin ötesinde, COVID-19 ile enfekte olmuş fare modelinde de pozitif sonuçlar gösterdi. Bu bulgular, COVID-19 gibi viral enfeksiyonların akut enfeksiyon sonrası sendromlarına yönelik tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor.

ALZHEİMER VE NÖRODEJENERATİF HASTALIKLAR ÜZERİNE ETKİLERİ

Araştırmanın sonuçları, COVID-19'un ötesine geçerek, Alzheimer hastalığı araştırmalarına ve yaşlanmanın önemli bir faktör olduğu diğer nörodejeneratif hastalıklar üzerinde de potansiyel yararlar sunuyor. Bu, sağlık bilimleri alanında yeni ufuklar açan bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Sudan liderinin oğlu Ankara'da toprağa verildi Çeyrek ve gram altın fiyatlarında son durum Akaryakıt fiyatlarında elle tutulur indirim Mayıs ayında denize girilebilecek yerler Gazze'de ateşkes umutları suya düştü Yabancıya konut satışında düşüş