Corona Virüsü nedir, nasıl bulaşır, nasıl korunabiliriz? İşte 20 soruda Corona Virüsü
10. Nasıl bulaşır?
Koronavirüsler genellikle yabani hayvanlarda bulunuyor ancak evcil
hayvanlarda da bulunabiliyor. İnsandan insana geçebilen
koronavirüslerin sebep olduğu SARS salgınında öne çıkan virüs
kaynağı yabani bir kedi türü olan misk kedileriydi. MERS salgınında
ise tek hörgüçlü develer öne çıkan virüs kaynağıydı. Yeni
koronavirüs salgınında ise tam olarak bir kaynak saptanamamış
durumda. İlk zamanlar virüsün yılanlardan yayıldığına dair haberler
ortaya çıkmıştı ancak genetik materyali tamamen çözümlendiğinde
yeni koronavirüsünün genetik diziliminin yılanlarda değil
yarasalarda bulunan koronavirüse yüzde 96 oranında benzediği ifade
edildi. Virüsün gen dizilimi SARS’a sebep olan türe de yüzde 80
oranında benzerlik içinde.
Salgın ilk başladığında yeni koronavirüs etkeninin insandan insana bulaştığı şüpheli idi ancak toplumda çok hızlı yayılması, hastaların diğer hasta bireylere temas öyküsü varlığı, ülke sınırları dışında da vakaların görülmesi insandan insana yayılımının mümkün olduğunu gösterdi.
Çin’den gelen kargolarla virüsün bize bulaşıp bulaşmayacağı da sık sorulan bir soru ancak virüsün cansız yüzeylerde yaşamadığını, hayvan veya insanların canlı hücrelerinde yaşayabildiğini vurgulamak gerekiyor. Virüsün bir kişiye bulaşmasından hastalık belirtilerinin ortaya çıkışına kadar geçen süreye kuluçka (inkübasyon) süresi deniyor. Yeni koronavirüsün kuluçka süresinin 2 ila 10 gün olduğu tahmin ediliyor.
Hasta kişilerden veya hastalığı taşıyan hayvanlardan bulaş damlacık yoluyla (hapşurma, öksürme sırasında saçılan ve havada asılı kalabilen küçük sıvı damlalarının başka insanlar tarafından solunmasıyla) gerçekleşiyor. Toplumda her kış görülen grip salgınlarında olduğu gibi koronavirüsler de solunum yoluyla yayılıyor. Ayrıca virüsün mukozal yüzeylere (ağız içi, gözler, burun içi gibi vücudun iç yüzeylerine) teması da bulaş açısından yüksek risk içeriyor. Bu sebeple hasta bireylerin izole odalarda tedavi edilmesi, hastane havalandırma sisteminin yeterli olması önem taşıyor. Hastaların yatırılması için yeterli yer olmadığında ise salgın hastalarına özgü ayrılmış çok yataklı odalarda tedaviye devam edilebileceği DSÖ tarafından belirtiliyor.