CHP'nin asgari ücret örneğine İsviçre'den cevap

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in İsviçre asgari ücretiyle Türkiye'dekini kıyaslaması üzerine orada yaşayan bir Türk vatandaşından cevap geldi.

CHP'li Gürsel Tekin İsviçre'de asgari ücretin 33 bin TL'ye yükseltilmesi için referandum yapıldığını belirterek, Türkiye'deki asgari ücreti küçümseyince cevap İsviçre'de yaşayan Türk vatandaşından geldi.

EuroNews'te yer alan habere göre; İsviçre'nin Cenevre kantonu ile Basel'de dünyanın en yüksek asgari ücreti için referanduma gidecek. Referandumda kabul edilmesi halinde, Cenevre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre Frangı'na (yaklaşık 190 Türk Lirası) yükselecek.

27 Eylül'de referandumda oylamaya sunulacak asgari ücret teklifine göre, haftalık 40 saat çalışma baz alındığında aylık asgari ücret 4 bin 100 İsviçre Frangı (33 bin TL) olacak. Ülkede aylık ortalama ücret bugün yaklaşık 6 bin 500 İsviçre Frangı. (Yaklaşık 53 bin TL)

Halihazırda dünyanın en yüksek asgari ücreti, saatlik 19.84 dolarla (13.15 İsviçre Frangı) Avustralya'da. Cenevre'deki teklif Avustralya'daki asgari ücretin çok daha üzerinde.

Cenevre daha önce 2 kez asgari ücret için referanduma gitmişti. Asgari ücret teklifi, 2011'deki referandumda yüzde 54 ret oyuyla, 2014'deki referandumdaysa yüzde 66 ret oyuyla geri çevrilmişti.

Yerel medyaya göre, koronavirüs salgını 27 Eylül'deki referandum sonuçlarında kilit rol oynayacak. Benzer şekilde Basel'de de asgari ücreti 23 İsviçre Frangı'na yükseltmek için bir oylama yapılacak ancak Basel'deki referandum için henüz bir tarih verilmedi.

GÜRSEL TEKİN PAYLAŞINCA CEVAP İSVİÇRE'DEN GELDİ

EuroNews'in yukarıdaki haberini Twitter'da paylaşan Gürsel Tekin, "Teklif kabul edilirse asgari ücretle çalışan bir İsviçrelinin geliri ayda 33 bin TL olacak. Yani bir ay çalışan bir İsviçrelinin emeği ve zamanı bir Türk'ten 14 kat daha değerli. Biz bu yoksulluğa mahkum değiliz. Bu fakirlik kader değil. Hep birlikte bunu değiştirebiliriz." dedi. 

TEKİN'E CEVAP İSVİÇRE'DEN GELDİ

Gürsel Tekin'e cevap ise yine İsviçre'de yaşayan Mehmet Çek isimli bir Türk vatandaşından geldi. Çek, cevabında, "Gürsel müdür İsviçre`den bildiriyorum Asgari ücret 3448 frank (28.173 TL) Ev kiramız 1650 frank (13.482 TL) Hastalık sigortamız 900 frank (7.352 TL) Çocukların okul yemek+ulaşım 640 frank (5.250 TL) Telefon, Ev sigortası vb. ve ekmek 30 TL Bir el atsana müdür, geçinemiyoruz" dedi.

TÜRKİYE SATIN ALMA GÜCÜNDE AVRUPA'DA 8. SIRADA 

Gürsel Tekin'in referans aldığı EuroNews'in Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine dayandırdığı verilerine göre Türkiye 440 euro olan brüt asgari ücret ile 26 Avrupa ülkesi içinde sondan 6. sırada olmasına karşın Türkiye'de satın alma gücüne bakıldığında, Türkiye 26 ülke içinde 8. sırada yer aldı.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır