Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

- Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: - "Bölgede büyük bir oyun oynanıyor, bir asır önceki dizayn yeniden yapılmaya çalışılıyor, bölge daha parçalı, bölük pörçük hale getirilmeye çalışılıyor. Bu oyunu bozacak tek ülke Türkiye, hem gücü hem şu andaki siyasi istikameti itibarıyla Türkiye, bu oyunu bozmaya gayret ediyor" - "Turizmde geçen sene dip noktadaydık ama ilk 9 ayın verileri açıklandı. 2 gün evvel açıklanan veriler çerçevesinde 26 milyon turist seviyesine ulaştık. Yıl sonu itibariyle 31 milyon civarında bir turistin olacağını öngörüyoruz. Gelir olarak da şu anda 21 milyar dolar civarında bir gelir var ilk 9 ay itibarıyla, bunun da 26 milyar seviyesine çıkacağını öngörüyoruz. Bu iyi bir gelişmedir" - "Bu geçtiğimiz 1,5 yıllık deneyim şunu gösterdi, Türkiye'deki turizm sektörü darbelere, risklere karşı dayanıklı. Dayanıklılık testinden geçtik. Eksikleri var mı? Çok eksikleri var. Bunları da hızla tamamlayarak, ürünleri çeşitlendirerek, pazarlarımızı çoğaltarak yolumuza devam edeceğiz. Büyük, devasa rekabetçi dünya turizm pastasından payımızı almaya gayret edeceğiz"

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bölgede büyük bir oyun oynanıyor, bir asır önceki dizayn yeniden yapılmaya çalışılıyor, bölge daha parçalı, bölük pörçük hale getirilmeye çalışılıyor. Bu oyunu bozacak tek ülke Türkiye, hem gücü hem şu andaki siyasi istikameti itibarıyla Türkiye, bu oyunu bozmaya gayret ediyor." dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

"Darbe girişiminden sonra Türkiye'den kaçan terör örgütü mensupları ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın sözlerinin örtüşmesi"ne ilişkin bir soruya Kurtulmuş, "Hazin olan taraf burası. Onların söylemleri, PKK'nın söylemleri, hatta DEAŞ'ın söylemleri... Bakıyorsunuz, CHP ile benzer şeyler söylüyor. Aynı aksta, sanki onlarla beraber siyaset yapıyorlar gibi bir algı ortaya çıkıyor." yanıtını verdi.

Büyük resme bakılması gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, "Bölgede büyük bir oyun oynanıyor, bir asır önceki dizayn yeniden yapılmaya çalışılıyor, bölge daha parçalı, bölük pörçük hale getirilmeye çalışılıyor. Bu oyunu bozacak tek ülke Türkiye, hem gücü hem şu andaki siyasi istikameti itibarıyla Türkiye, bu oyunu bozmaya gayret ediyor." ifadesini kullandı.

"Kim tahmin edebilirdi ki 7-8 ay evvel, Türkiye, merkezi Irak hükümeti ve İran ile birlikte Irak'ın kuzeyinde suni bir oluşumun ortaya çıkmasına mani olabilecek siyaset geliştirecek? Türkiye'nin böyle bir gücü var. Çok şükür de sonuç alındı." diyen Kurtulmuş, birilerinin bundan rahatsızlık duyduğuna dikkati çekti.

Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstedikleri Türkiye şu, her şey devam etsin, Türkiye bu küresel sistemi yönlendiren beylerin sözünden çıkmasın, onların Ortadoğu'ya koymuş oldukları stratejiyi, politikayı izleyecek, bunu devam ettirebilecek bir yapıda Türkiye siyaset üretsin. O zaman bu arkadaşlar hiçbir şey söylemezler. FETÖ'cülerle, PYD'cilerle, PKK'cılarla, DEAŞ'çılarla bakıyorsunuz CHP'li bazı arkadaşlar aynı çizgiye düşmüş oluyorlar. Onlar açısından da son derece hazin."

- "Üç büyük badire yaşandı"

"Yıl sonu itibarıyla turizmde beklenen hedeflere ulaşılabildi mi? Gelecek yıl için yeni projeler, faaliyetler, alternatifler neler olacak? Diğer bakanlıklardan ne gibi katkılar bekliyorsunuz, ortak çalışmalar yapmayı düşünür müsünüz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Hakikaten kolay değildi son yaşadığımız üç büyük badire. Birincisi Ruslarla aramızdaki uçak krizi, çok büyük bir olay, krizdi. Atlattığımız için Allah'a çok şükür. Ama Türkiye turizmini de doğrudan doğruya etkiledi, Türkiye ekonomisini etkiledi." dedi.

Hemen arkasından, devletin paralelize edilmesini amaçlayan FETÖ'nün darbe teşebbüsünün gerçekleştiğini hatırlatan Kurtulmuş, bunun da bertaraf edilmesine rağmen, ortaya çıkardığı büyük bir tahribatın olduğunu bildirdi.

Bakan Kurtulmuş, sonrasında ise Avrupa'daki seçimlerde aşırı sağın yükseldiğini, siyasi partilerin "İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığı" üzerinden bir dil geliştirdiğini belirtti. Kurtulmuş, bu süreçte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın alnına silah dayanmış fotoğrafın yer aldığı bir gösterinin yapıldığını ve Türk bakanlara hakaret edildiğini anımsattı. Kurtulmuş, özellikle Almanya'daki seçimler sırasında "Sakın Türkiye'ye gitmeyin, Türkiye güvenli bir ülke değil" anlamına gelecek çağrıların yapıldığını hatırlatarak, şu görüşlere yer verdi:

"Normalde bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman, Türkiye ekonomisinin dağılması gerekirdi. Türkiye'de turizm falan böyle bir konuşmayı yapıyor olmamamız gerekirdi. Allah'a çok şükür Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyüme performansına tekrar geri döndü. İnşallah daha da yukarı çıkacak. Turizmde geçen sene dip noktadaydık ama ilk 9 ayın verileri açıklandı. 2 gün evvel açıklanan veriler çerçevesinde 26 milyon turist seviyesine ulaştık. Yıl sonu itibariyle 31 milyon civarında bir turistin olacağını öngörüyoruz. Gelir olarak da şu anda 21 milyar dolar civarında bir gelir var 9 ay itibarıyla, bunun da 26 milyar seviyesine çıkacağını öngörüyoruz. Bu iyi bir gelişmedir. Rakamsal olarak söylersek, 2016 yılının 9 ayına göre yaklaşık yüzde 28,7 bir gelişme olmuş. Sadece eylül ayında yüzde 40'lık bir gelişme olmuş, geçen yılın eylül ayına kıyasla."

- "Turizmin dili başka, siyasetin dili başka"

"Almanlar bu kadar konuştular ettiler, 3 milyona yakın Alman gelmiş. Rakamsal olarak bir düşüş var mı? Var ama o kadar söylemin karşısında bir tane Almanın buraya gelmemesi lazım. Bu, şunu gösteriyor, turizmin dili başka, siyasetin dili başka." diyen Kurtulmuş, İstanbul ve Antalya'ya ilk 9 ayda gelen turist sayısının 16 milyonu bulduğunu, bunların ümit verici gelişmeler olduğunu, 2017'de turizmin toparlandığını vurguladı.

Kurtulmuş, turizmin 2018'de çok daha ileri gideceğini, 2023'te "50 milyar dolar gelir, 50 milyon turist" seviyesine ulaşmayı ümit ettiklerini belirterek, bunu daha da yukarı çıkaracaklarının altını çizdi.

Hedeflerinin "bir turistin, Türkiye'ye ortalama bin dolar getirmesi" olduğunu belirten Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Sayı artmış olmakla birlikte turizm geliri biraz düşmüş. Aşağı yukarı 640-650 dolar seviyesinde bir gelir getiriyor, bunun bin dolara çıkartılması lazım. Bunun için de ürünlerimizi çeşitlendirmemiz lazım. Yani her şey dahil otele geliyor, adam kalıyor, deniz, kum, güneş ama farklı şeyler... Mesela kongre turizmi son derece yüksek gelir getiren alanlardan birisi. Sağlık turizmi hem burada ameliyat olmaları hem de kaplıca tedavileri vesaire gibi... Ayrıca yaşlı bakım turizmi... Bunlar uzun süre kalıyor, yanında refakatçisi oluyor, çok para harcıyor. Golf turizmi de öyle. Daha az sayıda insan geliyor ama çok para veriyor. Düğün turizmi... 5 milyon dolara kadar düğün başına kazanç getiren geçmiş tecrübeler var."

- "Her bakanlık üzerine düşeni yapıyor"

Bakan Kurtulmuş, Sağlık Bakanlığı ile sağlık turizminin geliştirilmesi konusunda bir protokol imzaladıklarına işaret ederek, aralıkta Erzurum'da kış turizminin geliştirilmesiyle ilgili bir kongre yapacaklarını belirtti. Kurtulmuş, kongre turizminin gelişmesiyle ilgili ise uluslararası bir toplantı yapacaklarına değindi.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bütün bunları çeşitlendirecek bir gücümüz, imkanımız var. Bununla ilgili her bakanlık kendi üzerine düşeni yapıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu anlamda birçok alanın, özellikle yaylalar, ormanlarda birçok alanın turizme açık hale getirilebilmesi için zemin hazırlıyor. Maliye Bakanlığımızın bir hazırlığı var. Otellerin 49 yıllığına kiralanması ya da satın alınabilmesi için tahsisle ilgili yeni bir çalışma içerisinde. Her bakanlık üzerine düşeni yapıyor ve inşallah bu ürünlerimizi de çeşitlendireceğiz. Ürün çeşitlendirmede bir başka imkanımız da komşu ülkelerle ortak paketler oluşturmak. Mesele Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye, Türkiye-İran, Türkiye-Kıbrıs-Yunanistan kruvaziyer turizminde özellikle ortak paketler oluşturarak, dünyadaki bu son derece rekabetçi turizm ortamında, Türkiye'nin farklı ürünlerle piyasaya girmesini sağlayacağız. Burada mühim olan seferberlik ruhunun ortaya çıkmasıydı.

Bu geçtiğimiz 1,5 yıllık deneyim şunu gösterdi, Türkiye'deki turizm sektörü darbelere, risklere karşı dayanıklı. Dayanıklılık testinden geçtik. Eksikleri var mı? Çok eksikleri var. Bunları da hızla tamamlayarak, ürünleri çeşitlendirerek, pazarlarımızı çoğaltarak yolumuza devam edeceğiz. Büyük, devasa rekabetçi dünya turizm pastasından payımızı almaya gayret edeceğiz."

(Sürecek)

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında