Bakan Çavuşoğlu'dan BM'de tarihi konuşma

BM Genel Kurulu, bugün BMGK'da ABD'nin engeline takılan Kudüs tasarısını oylayacak. Oylamanın resmi bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak bütün dünyanın ABD ve İsrail'in politikalarına karşı olduğunu ortaya koyması açısından önem taşıyor. Oylama öncesinde ABD ve İsrail'in dünya ülkelerini tehdit etmesi çok tartışılmıştı. Ancak buna rağmen ülkelerin tamamına yakınının Filistin lehine oy kullanması bekleniyor. Oylamada 190 ülkeden 130'unun 'evet' yönünde oy kullanması tasarının kabul edildiği anlamına geliyor. BM Genel Kurulu'nda şu ana kadar Filistin için yapılan bütün oylamalar ABD'nin karşı çıkmasına rağmen kabul edilmişti. Bu onuncu oylama olacak. Oylama öncesinde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin dünya ülkelerini tehdit ettiğin rahatlatarak, "Güçlü olabilirsiniz ama bu asla sizin haklı olduğunuz anlamına gelmez. Dünya beşten büyüktür" dedi.

Sonhaberler | Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ABD Başkanı Donald Trump'ın açık tehditlerinin gölgesinde bir kez daha toplandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında “Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz.” dedi.

Dünyanın iradesini ortaya koyması beklenen genel kuruldaki oturumda Kudüs'ün Filistin'in de başkenti olması gerektiğini içeren bir tasarı oylanacak. Tasarıdan önce ABD Başkanı Trump, mali destek verdiği bütün ülkeleri tehdit etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından başlayan süreç bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılacak oylamayla devam edecek. Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden diplomatlar, ABD'nin kararını geri almasını TSİ 18.00'da başlayacak oturumda oylayacak. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde görüşülen ABD'nin Kudüs kararıyla ilgili tasarıyı 14 ülke kabul etmiş ancak daimi üye ABD'nin veto etmesi nedeniyle tasarı kabul edilmemişti. Bu durum Trump'ın Kudüs kararı nedeniyle ABD'nin diplomatik arenada yalnız kaldığı yorumlarına neden olmuştu.

Genel Kurul'a taşınan tasarının kabul edilmesi için üyelerden 3'te 2'sinin tasarıyı kabul etmesi gerekiyor. Bu da 193 ülkeden en az 129'unun kabul oyu kullanması anlamına geliyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oylanacak tasarıda şu maddeler yer alıyor:

- Kutsal Kudüs şehrinin karakteri, statüsü ve demografik yapısında değişikliğin önünü açacak herhangi bir karar ya da adım yasal olarak hükümsüzdür ve iptal edilmelidir.

- Üye ülkeler Kudüs'te büyükelçilik açmaktan kaçınmalıdır.

- BM, Kudüs'ün statüsü ile ilgili daha önce aldığı kararlara sadık kalmalıdır.

- Kudüs'ün nihai statüsü tek taraflı adımlarla değil, "Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda" belirlenmelidir.

ABD'NİN MALİ KESİNTİ TEHDİTLERİ

ABD'nin BMGK'da tek başına kalmasının ardından, BM Genel Kurulu'na kadar yaşanan süreçte en çok konuşulan konulardan biri ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in diğer diplomatlara attığı e-posta ve Başkan Trump'ın tasarıdan yana oy kullanana ülkelere mali yardımları kesme tehdidiydi.

Haley diplomatlara attığı e-posta'da, Trump'ın oylamayı yakından takip edeceğini ve ABD'nin aleyhinde oy kullanan ülkelerin rapor edilmesini istediğini belirtti. Donald Trump ise yaptığı açıklamada, ABD'ye karşı ülkelere mali yardım yapılmayacağını söyledi.

ERDOĞAN'DAN TRUMP'A CEVAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sayın Trump siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarla satın alamazsınız. Tüm dünyaya sesleniyorum. Dolarlarla demokrasi iradenizi birilerine asla satmayın" dedi.

ABD'DEN MALİ YARDIM ALAN ÜLKELER HANGİLERİ?

ABD'den mali yardım alan birçok ülke bulunuyor. Bu yardımlar askeri yardımlar ve kalkınma yardımları olarak bölünmüş durumda.

Bir yıl içerisinde en çok askeri yardım alan ülkeler içerisinde Irak, Afganistan, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Filipinler gibi ülkeler bulunurken, kalkınma yardımları Kenya, Etiyopya, Pakistan ve Kongo gibi ülkelere gidiyor.

3 büyükşehir belediye başkanı daha gözaltında Binance TR'de 72 saat kuralı devreye girdi Sahte diploma davasında istenen ceza belli oldu Milyarlık savaş uçağı bozuldu tamir edilemiyor Batık gemiden çıkan hazine başa bela oldu Yarasanın ısırdığı adam öldü