Azerbaycan'dan tepki çekecek ezan kararı

Dost ve kardeş ülke Azerbaycan'dan ezanla ilgili tepki çekecek bir karar geldi. Azerbaycan vatandaşlarının şikayeti üzerine ezanın artık hoparlörlerden duyurulmayacağı açıklandı.

Azerbaycan ilginç bir karara ima attı. Büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkede ezanın hoparlörlerden okunmaması yönünde karar alındı. İmam ve müezzinlerin artık ezanı çıplak sesle okuyacağı belirtildi.

TEPKİ ÇEKECEK KARAR

Bazı verilere göre yüzde 90 üzerinde bir oranla Müslüman olan Azerbaycan'da böyle bir kararın almasının tepkilere neden olacağı belirtilirken ülkenin Diyanet İşleri Başkanlığı seviyesindeki kurumundan açıklama geldi. 

"ŞİKAYET GELDİ"

Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığı'na denk sayılabilecek bir kurum olan Kafkas Müslüman İdaresi tarafından yapılan açıklamada kararın halktan gelen şikayet üzerine alındığı ve bu durumun ezanın yasaklanması anlamına gelmediği belirtildi. Açıklamada, "Sadece hoparlörü kaldırdık. Müezzinler, geçmiş yıllarda olduğu gibi minareden çıplak sesle ezan okumaya başladı." ifadelerine yer verildi.

"KARAR PROTESTO EDİLDİ"

Ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasının ardından karar Bakü'deki camilerde protesto edildi. Sultanali Camii cemaati, alınan karara "Ezanı duymak, ruhani vazifemizi anımsamak için önemli. Bu kadar gürültü varken; ezanı nasıl duyacağız? Hristiyan devletler çan sesini yasaklıyor mu? Bu yasak Ateist-Bolşevik uygulamalarını hatırlatıyor." diye tepki gösterdi.

İMAM YASAĞI SAVUNDU

Öte yandan protestonun yapıldığı Sultanali Camii İmamı İbrahim Yarıyev ise kararı, Azerbaycan'ın Suudi Arabistan veya İran gibi din devleti olmaması ile savundu. Yarıyev, "Demokratik bir devletiz. Rahatsız edilmemek isteyenlerin haklarına saygı göstermemiz lazım." dedi.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında