Aydan Özoğuz kimdir, nerelidir?

Aydan Özoğuz kimdir, nerelidir, mesleği nedir soruları başta Almanya olmak üzere birçok yerde merakla araştırılıp soruluyor. Çünkü, Özoğuz Almanya'da ırkçıların hedefi oluyor, hakaretlere ve saldırılara maruz kalıyor.

Aydan Özoğuz kimdir, nerelidir, mesleği nedir, ne iş yapıyor soruları son günlerde merakla soruluyor. Almanya'da 3 dönemdir milletvekilliği yapıyor. Şimdi de adı meclis başkanlığında geçiyor. Adının meclis başkanlığında geçmesiyle birlikte aşırı sağcılar ve ırkçılar tarafından hakaretlere ve saldırılara maruz kalmaya başladı. Almanya'da aşırı sağcıların saldırıları ve hakaretleri Aydan Özoğuz'a yönelik olarak ilk değil. Daha önce de benzer saldırılar gerçekleşmişti. Peki, Aydan Özoğuz kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? 

Almanya’da kulislerde Federal Meclis Başkanlığı için Türk kökenli milletvekili SPD’li Aydan Özoğuz’un ismi konuşuluyor. Özoğuz’ın göçmen ve kadınları temsilen bu göreve getirileceği iddia ediliyor.

Almanya’da Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) dibe vurduğu ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) küllerinden yeniden doğduğu seçimlerden sonra gözler koalisyon görüşmelerine çevrildi. Ancak kulislerde kimin başbakan, kimlerin bakan olacağının yanı sıra meclis başkanının da kim olacağı konuşuluyor.

UYUM BAKANI’YDI

Der Tagesspiegel gazetesi mecliste çoğunluğu elinde bulunduran SPD’li kaynaklara dayanarak verdiği haberde, meclis başkanlığı için Aydan Özoğuz’un isminin geçtiğini belirtti. 12 yıldır SPD’de milletvekili olan Aydan Özoğuz, bir dönem Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı olarak da görev yaptı. Aydan Özoğuz, seçilmesi durumunda Federal Meclis’teki ilk Türk kökenli meclis başkanı olacak. Özoğuz’un göçmen kökenli olmasının yanı sıra parti içinde yüzde 42’ye tekabül eden SPD’li kadın milletvekillerini de temsilen meclis başkanı olabileceği konuşuluyor. SPD’ni yeni dönemde meclis başkanının kadın olmasında ısrarcı olduğu da ifade edildi. Meclis başkanının bir ay içinde seçilmesi bekleniyor.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) tecrübeli siyasetçileri arasında yer alan Aydan Özoğuz, yeni yasama döneminde başbakanlığın en güçlü adayı olan Olaf Scholz’a yakınlığıyla biliniyor. Özoğuz, Scholz’un önerisiyle 2001 yılında o zamanlar SPD üyesi olmadığı halde listeye alınarak 5’nci sıradan Hamburg Eyalet Parlamentosu‘na seçildi. Özoğuz 2004 yılında SPD’ye üye oldu.

2005 yılında yeniden Hamburg Eyalet Parlamentosu’na seçilen Aydan Özoğuz, 2009 yılında yapılan genel seçimlerde ise Federal Meclis’e (Bundestag) seçildi. 2011-2017 yılları arasında partisinin genel başkan yardımcılığını yapan Aydan Özoğuz, 2013-2018 yılları arasında da Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Özoğuz, 2017 yılında bu yana SPD Merkez Karar yürütme kurulu üyesi.

Aydan Özoğuz, 1967 yılında işçi ailesi çocuğu olarak Hamburg’da dünyaya geldi. 1994-2009 yılları arasında Körber Vakfı Uyum projeleri koordinatörlüğü yaptı. Özoğuz bir çocuk annesi.

Aydan Özoğuz, 2017’de yaptığı, “Alman öncü kültür” taleplerine yönelik eleştirisi nedeniyle aşırı sağcı parti AfD’nin hedefi haline geldi. AfD Genel Başkanı Alexander Gauland, 2017’de Eischfeld kentinde katıldığı bir seçim kampanyasında Aydan Özoğuz’un ismini vermeden, “Onu Eichsfeld’e davet edin ve sonra ona özellikle Alman kültürünün ne olduğunu anlatın. Bundan sonra bir daha buraya gelmeyecektir ve Tanrıya şükürler olsun ki onu Anadolu’da imha edeceğiz” demişti.

AYDAN ÖZOĞUZ KİMDİR?

Aydan Özoğuz 31 Mayıs 1967 tarihinde Hamburg'da dünyaya geldi, 2011 yılının aralık ayından bu yana başkan yardımcılığını yürüttüğü Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin bir üyesi olup, partisini Almanya Federal Meclisi'nde temsil etmektedir.

1958 yılında Türkiye'den Almanya'ya çalışmaya giden Gastarbeiter çocuğudur. Ailesinin yaptığı gıda ticaretinde başarılı olmasından sonra Özoğuz 1989 yılında Almanya vatandaşı oldu. İngiliz edebiyatı ve İspanyolca okuduktan sonra yüksek lisansını insan kaynakları üzerine yaptı. Öğrencilik yaptığı yıllarda Hamburg'da iki yıl süreyle Türk Öğrenci Derneği başkanlığını yaptı. Öğrencilik yaşamının ardından Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin ilk Türk asıllı başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 2001 ile 2008 yılları arasında Hamburg Parlamentosu üyeliği yapmıştır. Özoğuz, Hamburg'da senatör Michael Neumann ile evli olup, iki çocuk sahibidir. Almanya'da 2013 yılında Göç ve Uyum Bakanlığı görevine getirilmiştir.

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti