Arslantepe Höyüğü nerede, tarihçesi nedir?

Arslantepe Höyüğü nerede, tarihçesi nedir, ne zaman keşfedildi, önemi veya özelliği nedir?

Arslantepe Höyüğü nerede, tarihçesi nedir? Türkiye toprakları üzerinde bulunan ve tarihi 5 bin yıl öncesine kadar dayanan Arslantepe Höyüğü son olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştı. Malatya'daki Arslantepe Höyüğü, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla #UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi.

Arslantepe Höyüğü nerede, tarihçesi nedir

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındığını duyurdu.

Arslantepe Höyüğü 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesine almıştı.

Arslantepe Höyüğü

Arslantepe Höyüğü'ne ilişkin geçen yıl açıklanması beklenen UNESCO kararı, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle gerekli toplantı ve çalışmaların yapılamaması gerekçesiyle açıklanamamıştı.

Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititler'den Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyetin izlerini de bünyesinde barındırıyor.

Arslantepe Höyüğü



Kazı çalışmalarıyla Geç Hitit dönemine ait, girişinde aslan ve devrilmiş kral heykellerinin bulunduğu höyük, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle Anadolu'nun en eski şehir devletlerinden birinin yapılarını ortaya koyuyor.

Arslantepe Höyüğü

Duvarlarında siyasi gücün tasvir edildiği renkli figürler ve işlenmiş rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini de barındıran Arslantepe'de, Mezopotamya ile benzerlik gösteren çok sayıda çanak ve çömlek de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.

İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından 1961'den bu yana kazı çalışması yapılan alanda, merkezi devlet sistemine geçişe tanıklık eden bulgular ortaya çıkarıldı.

Kerpiç saray kompleksi, gıda dağıtımında kullanılan mühürleme sistemi, dünyada bugüne kadar bulunabilmiş en eski kılıçlar devlet sisteminin burada ortaya çıktığını gösteriyor.

Arslantepe Höyüğü Kazı çalışmaları hala devam ediyor. Kazı heyetinin başkanlığını Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, başkan yardımcılığını ise Yılmaz Selim Erdal yapıyor. 

Arslantepe'deki kazı çalışmalarının finansmanı konusu da uzun zamandır merak edilen konular arasında yer alıyor. 

Arslantepe Höyüğü kazı çalışmalarının finansmanını İtalya Dışişleri Bakanlığı karşılıyor.

İtalya'nın neden bu kadar yatırım yaptığı veya destek verdiği sorularına ise Francesca Balossi Restelli, "Dünyanın birçok noktasında, Mısır, Suriye gibi ülkelerde de çalışmalar destekleniyor" şeklinde cevap veriyor. Başkan Yardımcısı Erdal, tarihin ilk insanlarının davranışlarını anlamak için bu yerlerde çalışılması gerekiyor.

Arnavutköy'de kura öncesi fiyatlar arttı 8 yıl aradan sonra bir ilk Kılıçdaroğlu ve Akşener'den sonra Karamollaoğlu da İliç'teki kayıp işçilerden ikisi daha ölü bulundu Krefeld’de tarihi gün: Açıktan ilk ezan okundu Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı