ABD'nin uçak gemisi Harry S. Truman’ın İranlı komutanı

ABD ile İran arasında yaşanan gerilim bir gün savaşa dönüşür mü bilinmez. Ancak ABD'nin Basra Körfezi'ne gönderdiği uçak gemisinin komutanının hikayesini duyanlar şaşırıp kalıyor.

ABD ile İran arasında Haşdi Şabi'nin saldırılarının ardından başlayan karşılıklı restleşmeler ABD'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesi ve İran'ın karşılık olarak ABD'nin üslerini vurmasıyla devam ediyor.

Her iki taraftanda karşılıklı suçlamalar gelirken aynı zamanda tansiyonu düşürecek mesajlarda veriliyor. Öte yandan ABD, herhangi bir savaş tehlikesine karşın en büyük uçak gemilerinden biri olan Harry S. Truman’ı Basra Körfezi'ne konuşlandırdı. Harry S. Truman’ın komutanı ise İran asıllı Albay Kavon Hekimzade.

İran'da İmam Humeyni öncülüğünde başlatılan İslam devrimi sırasında ülkesi İran’dan annesi ve babasıyla birlikte kaçarak ABD'ye sığınan Albay Hekimzade, şimdi ABD’nin Basra Körfezi açıklarında bulunan dev uçak gemisi Harry S. Truman’ın kumandanı.

Tesadüf müdür bilinmez ancak, ABD'nin İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından başlayan savaş tehlikesine karşın bölgeye gönderdiği uçak gemisini bir İranlının yönetmesi oldukça dikkat çekiyor.

 BABA TARAFI İRANLI, ANNE TARAFI AMERİKALI 

New York Times tarafından daha önce yapılan haber İran-ABD geriliminin hemen ardından yeniden gündeme geldi. ABD'nin en prestijli gazetelerinden New York Times, İran asıllı USS Harry S. Truman gemisinin komutanı Hekimzade, ile yaptığı röportajı yeniden yayınladı. Gazeteye konuşan Hekimzade, İran’daki baskıcı rejimin ardından ABD’de gördüğü özgürlük ortamının Amerikan ordusuna katılma kararı almasında yardımcı olduğunu söylüyor. Baba tarafından İranlı olan Hekimzade anne tarafından ABD’li. 1979’da 11 yaşındayken ailesi ile birlikte ABD’ye gelen Hekimzade, ailesi ile birlikte Missisipi’ye yerleşiyor. Eğitimine burada devam eden Hekimzade daha sonra orduya katılarak 33 yıllık kariyerine birçok madalya sığdırıyor. Irak ve Afganistan gibi bölgelerde görev alan Hekimzade geçtiğimiz yılın Ağustos ayından beri, 20 katlı bir bina yüksekliğinde nükleer uçak gemisini yönetiyor. Ünlü gemide ‘Onlara cehennemi yaşat’ yazan kırmızı bir bayrak bulunuyor.

Hekimzade, bir göçmen çocuğu olarak bu pozisyona gelmesinin, Amerikan ordusununun önyargısız olarak tecrübe ve çalışmaya değer verdiğinin bir kanıtı olduğunu belirtiyor. Amerikan ordusunda çok sayıda İran asıllı ABD’li olduğu ifade ediliyor. NYT, bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından Hekimzade ile yeniden irtibata geçmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.

6 BİN ASKER GÖREV YAPIYOR

25 Temmuz 1998 yılında denize indirilen USS Harry S.Truman uçak gemisinde F-14, F/A-18 ve düşman hedeflerindeki elektronik aksamı tahrip etme kapasitesine sahip EA-6B uçakları bulunuyor.

Uçakta ameliyathaneden spor salonlarına, basketbol sahasından dinlenme odalarına kadar askerler için gereken her şey bulunuyor. 4.5 milyar dolar değerinde olan ve 332 metre uzunluğunda Nimitz sınıfı USS Harry S. Truman Gemisi’nde yaklaşık 6 bin kişi görev yapıyor. Saatteki hızı 64 kilometre olan uçak gemisinde 85 uçak bulunuyor.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında