Venezuela'dan yaptırıma rağmen 4 milyar dolarlık ihracat

Venezuela'da kurulan paralel hükümeti destekleyen ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yönettiği ülkeye çok sayıda yaptırım uygulamıştı. Venezuela yaptırımlara rağmen Küba ve Çin'e 4 milyar dolarlık petrol ihracatı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Venezuela'dan yaptırıma rağmen 4 milyar dolarlık ihracat

ABD'nin yaptırımları yüzünden yeraltı zenginliklerini kullanamayan  Venezuela dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülke konumunda bulunuyor. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun politikaları nedeniyle ülkeye yaptırımlar uygulan ABD, defalarca ülkede darbe girişimlerinde bulundu.

Ülkede yapılan darbe girişimlerini de açıkça desteklemekten geri dönmeyen ABD, kendini başkan ilan eden Juan Guaidó'yu tanıdığını açıklamıştı.

ABD'nin açıklamalarının ardından bir çok Avrupa ve Güney Amerika ülkesi de ABD'ye destek vermişti.

Türkiye, Rusya ve Çin gibi ülkeler ise Venezuela ile işbirliklerini sürdürerek Nicolas Maduro hükümetini tanımaya devam edeceklerini açıklamıştı.

VENEZUELA'DAN 4 MİLYAR DOLARLIK PETROL İHRACATI

ABD tarafından atanan Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Venezuela'nın yaptırımlara rağmen Çin'e 3 milyar dolarlık petrol sevkiyatı yaptığını açıkladı. Abrams, Venezuela'nın uzun süredir müttefiki olan Küba'ya ise 900 milyon dolar değerinde petrol ihraç ettiğini duyurdu.

ÇİN'E OLAN BORCUNUN BİR KISMINI ÖDEDİ

Venezuela'nın Çin'e gönderdiği 3 milyar dolarlık petrolü var olan borcunun bir kısmını ödemek için gönderdiğini açıklayan Abrams, Venezuela'nın Rusya ile olan yakın ilişkilerine de dikkat çekti.

RUSYA İLE ASKERİ ANLAŞMA İMZALANDI

Venezuela hükümetine karşı defalarca darbe girişiminde bulunan ABD'nin temsilcisi, ülkenin Rusya ile askeri alımlar için 209 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladığını söyledi.

Öte yandan Abrams, Venezuela ve Rusya arasındaki söz konusu sözleşmenin ne zaman imzalandığı konusunda herhangi bir tarih belirtmedi.

Rusya'nın Venezuela'ya anlaşma gereği Sukhoi savaş uçakları ve askeri helikopter tedarik edeceğini söyledi.

Ancak ABD daha öncede benzer iddialarda bulunmuş Rusya ise Venezuela'nın 2019'da Rusya'dan yeni silahlar aldığı yönündeki iddialarını yalanlayarak, iki ülke arasında yakın gelecekte yeni bir askeri anlaşma imzalanmasının beklenmeyeceğini bildirmişti.

Yorumlar