Trump'ın danışmanı: Biz çekiliyoruz, o işi Türkiye ve Rusya yapsın

ABD Başkanı Trump'ın Suriye kararını savunan danışmanı Miller, DAEŞ ile mücadelenin Türkiye, Rusya ve Suriye'nin işi olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın danışmanı: Biz çekiliyoruz, o işi Türkiye ve Rusya yapsın

ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı Stephen Miller, CNN'de Suriye'den çekilme kararını savunurken sunucu Wolf Blitzer'le söz düellosuna girdi. Miller, IŞİD ve diğer aşırılıkçılarla savaşmanın artık Suriye, Rusya ve Türkiye'nin işi olduğunu söyledi.

CNN kanalında Wolf Blitzer'in 'The Situation Room' programına konuk olan ABD Başkanı Donald Trump'ın Kıdemli Siyasi Danışmanı Stephen Miller, Suriye'den çekilme kararını savunurken bunu eleştiren siyasileri ve çekilmeya karşı çıkıp istifa eden Savunma Bakanı Jim Mattis'in ardından ağıt yakan medya organlarına çattı. Sayısı resmen açıklanmayan, ama 2 binden fazla diye sözedilen ABD askerleri sadece Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) destek verirken önemli bir cankaybı da vermedi. Buna rağmen Miller'ın Suriye'de 'Amerikalı kanı dökülüyormuş' gibi konuşması dikkat çekti.

"IŞİD Rusya'nın düşmanı, IŞİD Esad'ın düşmanı, IŞİD Türkiye'nin düşmanı. Tüm bu ülkelerin düşmanlarıyla savaşmak için nesiller boyu Suriye'de kalıp Amerikalı kanı mı döktürmeliyiz?" " diyen Miller, IŞİD'in yenilgiye uğratıldığını ve gelecekte ortaya çıkabilecek aşırılıkçılarla savaşmanın Suriye, Rusya ve Türkiye'nin işi olduğunu öne sürdü:

"Ama IŞİD yeniden mevzilenmek, yeniden büyümek ve yeniden organize olmak isterse düşmanlarını yenmek bu ülkelere düşen bir iş olacak."

Trump'ın Suriye'den çekilme kararı ile Savunma Bakanı Mattis'in istifası arasındaki bağlantıya dair soru üzerine "Mattis'in istifasına histerik tepki gösteren medya ve siyasiler ülkemizi tezahüratlarla Irak savaşına yani tam bir felakete sokan medya ve siyasilerle aynı" diye çıkışan Miller şöyle devam eti:

'AFGANİSTAN, IRAK VE LİBYA FELAKETLERİ'

"Bu başkan yıllardır sürüklenip savrulan dış politikamızı yeniden doğru yola sokmak için seçildi. Irak, Afganistan ve Libya'da birbiri ardı sıra gelen dış politika hataları ulusal çıkarlarımıza zarar verdi."

"ABD'nin birbirini takip eden yönetimler eliyle kesinlikle feci bir dış politika yürüttü, bunun trilyonlarca ve trilyonlarca dolara, binlerce ve binlerce cana mal olması Ortadoğu'yu daha da istikrarsız ve tehlikeli hale getirdi."

'HER SAVAŞA TARAF OLMAK ZORUNDA MIYIZ?'

Trump'ın Danışmanı, "Wolf, Amerikan halkı yeryüzü çapındaki tüm ihtilaflara taraf olup her yerdeki her savaşa katılmak için ne zaman yazıldı" sorusunu yöneltirken Blitzer de Mattis, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve diğerlerinin Trump'ın kararlarına itiraz ettiklerini hatırlattı.

'MEDYA, ORTADOĞU'DAKİ HER KARIŞIKLIĞIN DESTEKÇİSİ GİBİ'

"Sevgili dostumuz Graham gibi bahsettiğin bazı sesler, Irak savaşı konusunda yanıldı, Ortadoğu politikası konusunda yanıldı. Medyanın Amerikan tarihindeki en müthiş dış politika otoritesiymiş gibi Graham'den alıntı yapması, beni eğlendiriyor" karşılığını veren Miller'dan karşı soru geldi:

'TRUMP, ÇOK YÖNLÜ DÜŞÜNÜP AKILLI HAREKET EDECEK'

"Ne zamandan beri Amerikan medyası, bu ülkeyi batağa saplamış Ortadoğu'daki her karışıklığın destekçisi haline geldi?"

Trump'ın 'kimsenin kendisi kadar yapamayacağı şekilde Amerika'yı savunma konusunda çok net olduğunu' söyleyen 33 yaşındaki danışman, "Kimsede olmayan bir askeri güce sahip olacak. Gerektiğinde her neresi ve ne zaman olursa olsun teröristleri öldürecek, ama aynı zamanda bu konuda çok yönlü düşünüp akıllı olacak" ifadelerini kullandı.

Yorumlar