Bolivya 11 yıl sonra ABD'ye büyükelçi atadı

Bolivya'da meşru Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasının ardından geçici başkan ilan edilen Jeanine Anez yönetimi darbeyi destekleyen ABD'ye büyükelçi atadı.

Google Haberlere Abone ol
Bolivya 11 yıl sonra ABD'ye büyükelçi atadı

Bolivya'da geçtiğimiz günlerde yaşanan iç çatışmaların ardından Devlet Başkanı Evo Morales, ordu ve muhalefetin baskısı sonucunda istaf ederek Meksika'ya iltica etmişti. Moralis'in ardından başa gelen Jeanine Anez, ABD ile ilişkileri düzeltmekle işe başladı.

Bolivya Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından yapılan açıklama ile geçici hükümetin, Dışişleri Bakanı Karen Longaric'in, Bolivya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Walter Oscar Serrate'yi ABD büyükelçiliği görevine getirdiğini duyurdu.

İÇ MESELELERİNE KARIŞTIĞI İÇİN GÖNDERİLMİŞTİ

Evo Morales yönetimindeki 2008 Bolivya'sında yaşanan olaylar sırasında iç müdahale yaptığı iddia edilen ABD Büyükelçisi geri gönderilmişti. ABD, Bolivya'nın bu kararına misliyle karşılık vermiş ve iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilemeler yaşanmıştı.İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için daha önce çalışmalar ve anlaşmalar yapıldıysa da bu anlaşma fiilen devreye sokulamadı.

NE OLMUŞTU?

Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen seçimleri dönemin mevcut Devlet Başkanı Evo Morales kazanmıştı. Seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden muhaliflerin sokağa çıkması üzerine ülke genelinde büyük çaplı çatışmalar yaşanmıştı. 

Bolivya ordusunun da devreye girmesinin ardından istifa etmek zorunda kalan Evo Morales, Meksika'nın iltica talebini kabul ederek Meksika'ya gitmişti. 

Morales'in istifa etmesinin ardından Jeanine Anez, geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Yorumlar