Avrupa ABD'den kurtulmak istiyor, Trump çok kızdı, kavga büyüyor

ABD Başkanı Trum, Fransa'daki dünya liderleri zirvesinden sonra ülkesine döner dönmez, Fransa'yı yerden yere vurdu. ABD'den olmasa, Almanlar'ın Fransa'yı işgal edeceğini ima eden Trump, Fransa'nın bunu görmezden gelerek hareket ettiğini belirterek ağır sözler sarf etti. Trump'a Fransa'dan cevap gecikmezken, Almanya Başbakan Merkel de tartışmaya dahil oldu. Tartışma, Fransa'nın ABD'ye askeri bağımlılığa son verilmesi gerektiğini belirterek bağımsız bir Avrupa ordusunun kurulmasını istemesiyle başlamıştı. Trump buna sert tepki gösterirken, benzer bir talep Almanya'dan da geldi.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa ABD'den kurtulmak istiyor, Trump çok kızdı, kavga büyüyor

Avrupa'nın bağımsız bir orduya sahip olmak istemesi ABD'yi fena halde kızdırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bağımsız bir Avrupa Birliği ordusunun kurulması gerektiğini belirterek, ABD'ye olan bağımlılığın son bulması gerektiğini savunmuştu. ABD Başkanı Donald Trump'ın ise buna cevabı çok sert oldu. Trump, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşananları hatırlatarak, asıl sorunun Alman ordusunu olduğunu anımsattı.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Ordusu önerisi için Twitter hesabında bir açıklama yaptı. Başkan Trump şu sözleri yazdı: "Emmanuel Macron Avrupa'yı ABD, Çin ve Rusya'ya karşı korumak için kendi ordusunu kurmayı önerdi. Fakat Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nda sorun Almanya'ydı. Bu durum Fransa için nasıldı? ABD savaşa girmeden önce Paris'te Almanca öğrenmeye başlamışlardı. 

"Sorun, Emmanuel'in Fransa'da onay seviyesinin %26 ile son derece düşük ve işsizlik oranının neredeyse %10 olması. O yalnızca konuyu değiştirmek istiyor. Ayrıca Fransa'dan daha milliyetçi bir ülke yok, son derece gururlu insanlar ve bu konuda haklılar"

"Ayrıca Fransa'daki ilk anma için görüş seviyesinin sıfır olması sebebiyle helikopter havalanamadı. Arabayla gitmeyi önerdim. Gizli Servis 'Hayır, havaalanına çok uzak ve Paris'te geniş çaplı kapanma yaşanabilir' dedi. Bir sonraki gün gerçekleşecek konuşmada Amerikan Mezarlığı'nda yağmur yağıyordu. Yalan Haber yapanlar çok az yağdığını söyledi"

FRANSA'DAN TRUMP'A CEVAP

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Trump'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamalara yorum yapmaktan kaçındı. Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Macron'un Avrupa Ordusu ve savunma konularındaki görüşünün oldukça açık olduğunu belirtti. Macron'un danışmanı, Trump'ın Avrupa tarihini hatırlamasının son derece iyi bir şey olduğunu söyledi.

TRUMP'I KIZDIRACAK BİR AÇIKLAMA DA ALMANYA'DAN GELDİ

Almanya Başbakanı Merkel de ABD Başkanı Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasında tartışmaya neden olan Avrupa ordusu konusunda Macron’a destek vererek "gerçek bir Avrupa ordusu" oluşturulması çağrısı yaptı. Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa'nın Geleceği konulu bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen haftaki Avrupa ordusu teklifine destek vererek "gerçek bir Avrupa ordusu” için çağrıda bulundu.

Strasbourg'daki AP binasında milletvekillerine seslenen Merkel, "Geçen senenin gelişmelerine bakacak olursak, aslında önemli olan, gerçek bir Avrupa ordusunun kurulması vizyonu için çalışmamızdır” dedi. Merkel, Avrupa'da kurulacak bir ordunun, NATO'ya karşı değil, NATO içindeki transatlantik işbirliğine paralel bir oluşum olabileceğini ifade etti.

"Sadece daha güçlü bir Avrupa, Avrupa'yı savunacak” diye konuşan Merkel, "Eğer toplumumuzu korumak istiyorsak Avrupa kaderini kendi eline almalıdır” dedi. Merkel ayrıca başkanlığı rotasyon ile değişecek bir Avrupa Güvenlik Konseyi kurulması önerisinde bulundu. Merkel, bu yapı ile önemli konularda daha hızlı karar alınabileceğini ifade etti.

Yorumlar