Çeyrek ve gram altın fiyatlarında son durum?

Çeyrek ve gram altın fiyatları geçen hafta kaydettiği yükselişi bu hafta yatay bir seyire bıraktı. İşte altın fiyatlarındaki son durum:

Google Haberlere Abone ol
Çeyrek ve gram altın fiyatlarında son durum?

Altın fiyatları neden yükseliyor, dünya ekonomi piyasasındaki son gelişmeler arasında altın fiyatlarına etki edebilecek faktörler neler oldu sorusu yatırımcılar tarafından merakla soruluyor. Altın fiyatları en son düşüş dönemini geride bırakarak duraklama dönemine girmişti. Tabii ki tüm bunların nedeni küresel ekonomi piyasalarında yaşanan gelişmelerdi. Peki, en son altın neden yükseliyor, son gelişmeler nelerdir?

ALTIN NEDEN YÜKSELMİŞTİ?

Fed'in para piyasalarda yeni dönemi işaret eden mesajları sonrası altın fiyatları dipten dönüş yaparak yönünü yukarı çevirdi. Kasım ayı başında 1.616 dolar seviyesinde dip yapan ons altın son dönemdeki haber akışıyla beraber gözünü 1.800 dolar psikolojik bandına dikti. Gram altın ise ons tarafından esen bu rüzgarın etkiyle tüm zamanların rekorunu kırdı.

Altın neden yükseliyor, altın fiyatlarında son durum nedir
Altın neden yükseliyor, altın fiyatlarında son durum nedir

 

Fed Başkanı Jerome Powell bankanın Aralık ayında faiz artışında vites düşüreceği sinyalini verdi. ABD'de iş gücü ve enflasyon temalı bir toplantıda konuşan Powell para politikasında aşırı sıkılaştırma yapmamaları gerektiğini belirterek, ekonomiye ilişkin bazı verilerin enflasyonun gelecek yıl yavaşlayacağına işaret ettiğini anlattı.

Powell, "Yine de fiyat istikrarını tekrar sağlamak için uzun bir yolumuz var. Sıkı para politikası ve daha yavaş büyümeye rağmen, enflasyonun yavaşladığına dair somut bir ilerleme görmedik." dedi.

GRAM ALTIN 'ONS' RÜZGARINI ARKASINA ALDI

Bu açıklamalar sonrası hisse senetleri başta olmak üzere küresel piyasalarda riskli varlık üzerinde olumlu etki yarattı. Borsalarda Aralık ayında bahar havası yaşanırken, ons altın yeniden 1.780 dolar bandını aştı. Gram altın ise ons tarafından esen rüzgarı arkasına alarak yeni rekor denemesi yaptı.

ONS ALTIN FED'E, GRAM ALTIN 'ONS'A ODAKLANDI

Ons altın, Kasım ayı başında on yılların en yüksek enflasyon rakamları sonrası agresifleşen Fed ile 1.616 dolar seviyesinde dibi gördü. Kasım ayı Fed toplantısı sonrası bundan sonraki dönemde faiz artırımlarının yavaşlayacağı ve 2023 yılında sonlanacağı mesajı altın başta olmak üzere varlık fiyatları için yukarı yönde destekleyici oldu. Bununla beraber ons altın önce 1.680 dolar direncini ardından sırasıyla 1.715, 1.735 ve 1.765 dolar dirençlerini kırarak 1.780 doları aştı.

GRAM ALTIN TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Fed'in son toplantısında 'Ekonomik aktiviteyi dikkate alacağız' diyerek resesyon endişelerine karşın faiz artırımlarının yavaşlayacağı mesajı vermesi varlık fiyatlarına olumlu yansıdı. Ons yönlü hareketlerini sürdüren gram altın 1.068 TL'yi aşarak tüm zamanların rekoruna yöneldi.

Gram altında zirve seviyesi 1.068,9 TL düzeyinde bulunuyor.


 

Yorumlar