Altın fiyatları neden düşüyor, daha da düşecek mi?

Altın fiyatları neden düşüyor, daha da düşecek mi yoksa çıkışa geçecek mi soruları bu aralar merakla soruluyor. Çünkü sün dört beş gün içinde gram altın fiyatlarında önemli oranda düşüş yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Altın fiyatları neden düşüyor, daha da düşecek mi?

Altın fiyatları neden düşüyor, daha da düşecek mi, altın fiyatlarını düşüren gelişmeler nelerdir, altın ne zaman yükselecek ya da yükselecek mi soruları altın yatırımcılarının kafasını önemle meşgul ediyor. İşte altın fiyatlarında son durum ve altın neden düşüyor sorusunun cevabı: 

Altın fiyatları neden düşüyor, daha da düşecek mi?
Altın fiyatları neden düşüyor, daha da düşecek mi?

 

Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy, ons altının fiyatı açısından çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verisinin, gram altının fiyatı açısından ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında açıklanacak faiz kararı ve basın açıklamasının önemli olduğunu belirtti.

Özsoy altın neden düşüyor sorusunun cevabını Hürriyet gazetesindeki haberde şöyle anlatıyor: Geride bıraktığımız haftanın cuma gününde, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklenenin üzerinde kuvvetli gelmesi ve bunun etkisiyle ABD dolar endeksinin 92.3 seviyelerinden nerdeyse 93 seviyesine yaklaşan hızlı yükselişi ons altın fiyatında sert bir düşüş meydana gelmesinde ana etken oldu. İlaveten, ABD Başkanı Joe Biden’ın Temmuz ayı istihdam raporu hakkında yaptığı konuşmada, bu güçlü trend ve ABD ekonomisindeki toparlanmaya ilişkin sözleri de ABD dolarının yükselişini destekler nitelikte oldu.

Altın fiyatları neden düşüyor, daha da düşecek mi?
Gram altının son 10 günlük durumu

 

Bir aylık görünümde 1835 – 1795 dolar kanalından her iki yönde dışarı taşmalar olması halinde, o yöne doğru kuvvetli bir eğilim beklentimiz, geçen hafta ons altının 1795 doların altına inmesinden sonra 1740 dolara kadar gerilemesi şeklinde kendisini göstermiş oldu. Buradan yeniden toparlanma için ilk etapta 1766-1772 dolar kuvvetli direnç seviyelerinin aşılmasını bekleyeceğiz.

Bu hafta yakından takip etmemiz gereken iki önemli veri var. Bir tanesi, ons altının fiyatı açısından çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verisi, diğeri ise gram altının fiyatı açısından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında açıklanacak faiz kararı ve basın açıklaması.

ABD enflasyonunda ufak çaplı bir gerileme bekleniyor. Bu durum, ABD Merkez Bankası (Fed) tahminleri doğrultusunda gerçekleşecek bir veri olması ve ABD dolarının değerini destekleyici bir gelişme olması nedeniyle bu hafta ons altın fiyatının yeniden geçen haftaki seviyelere doğru yukarı çıkma ihtimalini zayıf görüyorum.

Öte yandan içeride TCMB faiz kararı toplantısı sonrasındaki basın açıklamasında, eğer yılın son çeyreğinde bir faiz indirimi sinyali verilirse, TL’nin bir değer kaybına uğraması ve dolar/TL kurunun 8.63 TL üzerine hareketlenmesi söz konusu olabilir. Bu durum da gram altın fiyatını yükseliş yönünde tetikleyici bir durum olur. Ancak ons altında yukarıda bahsettiğimiz senaryoları göz önüne aldığımızda gram altındaki bu yükseliş ihtimali bu hafta 490TL-492TL seviyelerinde sınırlı kalabilir. Uzun vadede ise gram altındaki bu seviyelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği konusundaki görüşümü yineliyorum.

İSLAM MEMİŞ NE DİYOR?

Altın analisti İslam Memiş altın yorumu ne diyor? İslam Memiş ise altın fiyatlarının düşüşü konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

- Tarım Dışı İstihdam verisi bahanesiyle sıkışma sona erdi. En azından yön kırılması yaşandı, bu da iyidir. Düşüşler sağlıklı değil. Panik satışı yapılmaz.

- Enflasyonun olduğu her yerde altın ve gümüş fiyatları artış gösterir. Piyasada manipülasyon yapanlar kalıcı enflasyonun düşeceğini insanlara inandırmaya çalışıyorlar. 

- Altın fiyatları uzun vadeli bir yön kırılmasına gitmeyecektir ama yıl sonuna kadar tekrar bir yükseliş umudu var. Sert düşüşler yatırımcısına çok iyi bir alım fırsatı sunuyor.

- Merkez Bankası'ndan yıl sonu faiz indirimi ile ilgili bir mesaj bekliyorum. Ama Türkiye ile ABD arasında yaşanacağını düşündüğüm görüş ayrılığı için yıl sonunda enflasyon ve kur tahmini ile ilgili bu öngörüler gerçekleşmeyebilir.

- Gram altın fiyatındaki her düşüş yatırımcısına iyi bir alım fırsatı sunuyor. Yatırımcı altını uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görmüyorsa altın yatırımı yapmasın.


 

Yorumlar