Altıkulaç'a "fahri doktora" unvanı verildi

Eski Diyanet İşleri Başkanı Altıkulaç'a "fahri doktora" unvanı verildi. Törene, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Altıkulaç'a "fahri doktora" unvanı verildi

Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç'a, "İstanbul Üniversitesi İslam Araştırmaları Fahri Doktora Unvanı" verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, törene katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Altıkulaç'ın başkanlığı döneminde açılan Haseki Eğitim Merkezlerinde yetiştiğini belirtti.

Erbaş, 46 ciltlik İslam Ansiklopedisi'nin oluşturulmasında Altıkulaç'ın büyük emeği olduğunu belirterek, "Sadece ulumi İslamiyye mensupları, hocaları değil, sosyal bilimlerin, belki fen bilimlerinin her alanında çalışan, ülkemizin yetiştirdiği mümtaz ilim adamlarının katkısı olmuştur. Biz İslam Ansiklopedisi sayesinde nice hocalar tanıdık. Bu da çok önemli bir kazanımdır. İslam dünyasının en önemli eserlerinden birisi. Onun üzerine bugün bizler ne koyabiliriz, onun gayreti içerisindeyiz elhamdülillah." ifadelerini kullandı.

Diyanet Akademisinin amacına da değinen Erbaş, şunları kaydetti:

"İmam hatip liselerinden, ön lisanstan, ilahiyat fakültelerinden mezun olanları önce devletin yapmış olduğu KPSS sınavı ile sonra bizim yapmış olduğumuz mülakatla alıyor ve memur yapıyorduk. Şimdi artık öyle olmayacak. Meslek öncesi akademide eğitime alacağız. 6 aydan başlayan ve 3 yıla kadar devam eden eğitimler. Bu eğitim bittikten sonra memur olarak atanmaya başlanacak. İslam medeniyetinde dini ilim-dünyevi ilim ayrımı olmaz. Esasında hepsi dini ilimdir. Yani tefsir ne kadar dini ilimse matematik de o kadar dini ilimdir. Hadis ne kadar dini ilimse astronomi de o kadar dini ilimdir. Onun için üniversitelerimiz çok önemli."

Konuşmaların ardından Altıkulaç'a fahri doktora unvanı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından tevdi edildi.

Törene, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, eski Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar