Almanya'ya ilticada Türkler 3. sırada

Almanya'ya iltica eden ülkelerin başında genellikle iç savaş veya işgal altında olan ülkeler geliyor; ancak Türkiye'den de ilticaların azınsanmayacak oranda yüksek olduğu görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'ya ilticada Türkler 3. sırada

Almanya'ya bu yılın ilk 10 ayında Türkiye'den yapılan iltica başvuruları, Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Başvurular geçtiğimiz yıla kıyasla düşüş gösterdi.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının ocak-ekim döneminde toplam 217 bin 780 iltica başvurusu kaydedildi. Bu başvuruların 199 bin 947’si ilk kez yapılan başvurulardan oluştu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 267 bin olarak belirlenmişti. Verilere göre, bu yılki başvuruların sayısı geçen yılın gerisinde kaldı.

Başvuruların ülkelere göre dağılımında Suriye 68 bin 842 başvuru ile birinci sırada yer alırken, Afganistan 32 bin 62 başvuru ile ikinci, Türkiye ise 27 bin 494 başvuru ile üçüncü sırada bulunuyor. Irak’tan 8 bin 2, Somali’den ise 6 bin 991 başvuru yapıldığı açıklandı.

EKİM AYI VERİLERİNDE TÜRKİYE’NİN YÜKSELİŞİ

Ekim ayında Almanya’ya toplam 19 bin 785 iltica başvurusu yapıldı. Bu dönemde Türkiye, 2 bin 726 başvuru ile Suriye’nin ardından ikinci sıraya yükseldi. Ekim ayında en çok başvuru yapan ülke 7 bin 543 başvuru ile yine Suriye olurken, Afganistan 2 bin 320 başvuru ile üçüncü sırada yer aldı.

BAMF verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde toplam 253 bin 970 başvuru sonuçlandırıldı. Başvuruların yüzde 45,7’si olumlu sonuçlanarak kabul edildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 216 bin 603 başvuru karara bağlanmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANI FAESER’İN AÇIKLAMALARI

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, iltica başvurularındaki düşüşü memnuniyetle karşıladığını belirtti. Faeser, "İltica sayılarındaki belirgin düşüş eğilimi sürüyor. Ekim 2024, Ekim 2023 ile karşılaştırıldığında yüzde 35 düşüş var. Bu keskin bir düşüş ve önemli bir rahatlama sağlıyor" şeklinde konuştu. Ayrıca, sınır dışı işlemlerinin geçen yıla göre yüzde 22 arttığını ifade etti.

Faeser, düzensiz göçü sınırlandırmak için alınan önlemlerin etkili olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu, düzensiz göçü sınırlandırmak için girişimlerimizin etkili olduğunu gösteriyor.”

Bakan, kara sınırlarında başlatılan kontroller, geri gönderme sürecini kolaylaştıran yasal düzenlemeler ve iltica sürecinin dijitalleşmesi ile önemli bir ilerleme sağlandığını dile getirdi.

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında eylül ayı ortasından itibaren tüm kara sınırlarında kontroller başlattı. Bu uygulama, iç güvenliğin artırılması ve yasa dışı geçişlerin engellenmesi amacıyla hayata geçirildi. Kontrollerin yanı sıra, geri gönderme işlemlerinde kolaylık sağlanması ve personel sayısının artırılması da alınan diğer önlemler arasında yer alıyor.

Yorumlar