Almanya'daki 400 bin Türk sosyal yardım alıyor

Almanya'da işsiz kalan ailelere geçici olarak sağlanan sosyal yardım paralarında düzenlemeye gidiliyor. Yeni sosyal yardım uygulamasının adı "vatandaşlık parası" olarak değiştiriliyor. Uygulamadan 5 milyon kişi faydalanabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'daki 400 bin Türk sosyal yardım alıyor

Almanya sosyal yardımlar konusunda yeni düzenlemeler yapıyor. Bu kapsamda devletin sağladığı yardımlarla geçimini yapan 5 milyon kişiye verilecek destekler artırılıyor. Buna göre 2 çocuklu bir ailenin eline aylık olarak ortalama 1500 dolar para geçecek. Ancak bu para, aile bireylerinin bir iş bulmasına kadar devam ediyor. Almanya'da İŞKUR benzeri kuruluşlar bu ailelere düzenli bir şekilde iş bulmaya çalışıyor. Bulunan işi beğenmeyenlerin sosyal yardımları ise kesiliyor. Yani ödenen sosyal yardım paraları geçici bir süre için geçerlidir. Öte yandan yardım alanların çocuğunun göçmen olduğu, göçmenler arasında da Türklerin oranının yüzde 20 civarında olduğu öğrenildi. Bu yaklaşık olarak 400 bin Türk vatandaşı olduğu anlamına geliyor. 

Almanya'da yeni sosyal yardım yasa tasarısına göre, 2 çocuklu bir aile devletten 902 Euro, çocukları için ise 696 Euro alabilecek.

Böylece bir ailenin eline hiç çalışmadan ayda 1,598 Euro para geçmiş olacak. Ayrıca kirası ve bazı faturaları da karşılanacak.

Federal hükümet tarafından bugün son şekli verilecek yasa tasarısına göre, şimdiye dek "Hartz IV" adı altında bilinen ve bir yıldan fazla işi olmayanlara verilen sosyal yardım parasının yerini alacak olan "Vatandaşlık Parası," 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak.

Yeni uygulamayla, evli olmayan işsizler için ödenecek yardım oranı söz konusu tarihten itibaren 53 Euro arttırılarak, aylık 502 Euro olacak.

Evlilerde eşler için kişi başına 451 Euro, çocuklara ise yaşlarına bağlı olarak 14 ila 17 yaş arasında 420 Euro, 6 ila 13 yaş arasında olanlar için 348 Euro ve 5 yaşına kadar olanlar için ise 318 Euro olarak ödeme yapılacak. Ödenecek paranın miktarı enflasyona göre ayarlanarak, arttırılabilecek.

Federal İstatistik Dairesi tarafından dün yapılan açıklamaya göre, geçen ay enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 7,9 arttı.

Önümüzdeki aylarda artışın aynı hızla devam etmesi bekleniyor. Şimdiye kadar "Hartz IV" uygulaması kapsamında Çalışma Ajansı’nın gösterdiği işleri kabul etmeyenlerin ödemelerinde kesinti yapılırken, "Vatandaşlık Ödeneği" uygulamasında ilk 6 ayda ödemelerde kesinti olmayacak, 60 bin Euro’ya kadar olan varlık dikkate alınmayacak. Kendi konutlarında oturanlar da ilk iki yıl boyunca evlerini satmaya zorlanmayacak.

TÜRKİYE'DE MAL VARLIĞI OLANLARA CEZA KESİLİYOR

Öte yandan Almanya’daki birçok vergi dairesi son zamanlarda sosyal yardım alan Türkiye kökenli göçmene, Türkiye'de evi veya bankada parası olup, olmadığı yönünde sorular içeren mektuplar göndermeye başladı.

Almanya'da sosyal yardım alanların bir kısmının, Türkiye'de gayrimenkul sahibi oldukları veya banka hesaplarında para bulundurdukları biliniyor.

Şu andaki uygulamada, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda, sosyal yardım kurumları ödedikleri paraları faiziyle geri alabiliyor ve aynı zamanda bu kişiler hakkında yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunuyorlar.

Türkiye, Alman makamlara "Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması" çerçevesinde bu konuda bilgi vermeye başladığını açıklamıştı. Bu anlaşmalar çerçevesinde, sosyal yardım alan kişilerin Türkiye'de gelirleri veya malvarlıkları olup olmadığı kolayca tespit edilebiliyor.

Kaynak: VoaNews


 

Yorumlar